FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Szünetmentes táp)
·  XP Energy Systems
·  Blazer UPS
·  PIACE UPS
·  APC SMART 400
· Termékbemutatók > Szünetmentes táp
· UPS KING
Dátum : 2001-12-22 19:48:31
Szerző : gigahertz


A Powercom 325A jelzésű szünetmentes tápegysége nem úgy néz ki, mint ami a dobozon látható, de szinte mindent tud...

A fennti képen a Powercom 325A jelzésű szünetmentes tápegysége látható. A típusjelzésből egyből a teljesítményre is következtethetünk, vagyis 325 VA-a. Köztudott hogy a VA (Volt*Amper) szám nem valós teljesítményt jelent, jelen esetben ez 195 Wattos maximális terhelhetőséget jelent, ami egyáltalán nem tűnik soknak. (COS (F ) értéket is feltüntették, ez jelen esetben 0.6. Ennek tudatában is kiszámítható a valós teljesítmény, pl. 325*0.6=195Watt.)

Annak ellenére, hogy már sok PC-t 300 Wattos tápegységgel szerelnek, ezek általában nem fogyasztanak ilyen sokat. Egy korszerűnek mondott asztali számítógép monitorral együtt ritkán vesz fel 250 Wattnál többet. De ez is több, mint a megengedett 195 Watt. Senkit nem bíztatok arra, hogy terhelje túl a szünetmentes tápegységet, de a tapasztalatok alapján ha kissé túlterhelődik az UPS, akkor azt még kibírja. Érdemes megfelelő teljesítményűt választani! Hiszen a kis teljesítményű ugyan elbírja a gépet, de a monitort már esetleg nem.

A mai szünetmentes tápegységek automatikusan érzékelik a hálózati frekvenciát (50/60Hz) és áramkimaradás esetén az ennek megfelelő frekvenciájú jelet szolgáltatják a számítógépnek. Igazából sem a monitor, sem a PC nem kényes a hálózati frekvenciára, esetleg a kiegészítők (pl. valamely külső eszközben transzformátor van stb., bár a trafó sem kényes erre). A Powercom 325A is automatikusan detektálja a hálózati frekvenciát.

Ez az UPS automatikusan akkumulátoros üzemre kapcsol, ha 25%-nál nagyobb ingadozást észlel a hálózati feszültségen! Ha csak rövid pillanatnyi zavar volt a hálózat részéről, akkor sem kapcsol vissza azonnal, csak akkor, ha már legalább 20 másodperce érzékeli a hálózati feszültséget is.

Érdemes odafigyelni a feszültségekre, hiszen 100, 110, 115, 120, 220, 230 és 240 Voltos változatban is készítik, hazánkban a 230 Voltos a nyerő választás.

AVR funkcióval is rendelkezik (Automaic Voltage Regulation), ez annyit jelent, hogy ha a hálózati feszültség ingadozni kezd (általában csökken), akkor 15% erejéig növelni tudja a kimeneti feszültségét, vagyis nem csak a hálózati szünetekben dolgozik a teljesítmény elektronika, hanem néha a hálózat "gyengesége" esetén is.

Az 50 Hz-es hálózati frekvenciának 20ms a periódus ideje. Ha egy periódus kimarad, akkor azt szinte egyetlen készülék sem veszi észre. De pl. ez a Powercom UPS ennél sokkal gyorsabb kb. negyed periódusidőnyi hiány után már hiányt érzékel.

Nagyfeszültségű védelmet is biztosít (kisebb villámcsapás stb.), maximum 80 Joule energiát tud felemészteni (max. 2ms), így a hálózati feszültségen megjelenő nagyobb "tüskék" esetleges károsító hatását kiküszöbölhetjük. Nyilván sokaknak eszébe jut, hogy mi van akkor, ha a villám közel a hálózati vezetékbe csap. Nos ez akkora túlfeszültséget hoz létra a hálózaton, hogy talán még a legprofibb eszközök sem élnék túl, de a távoli, vagy nem közvetlen villámcsapás ellen hatékony védelmet nyújthat.

Túlterhelés esetén vadul sípolni kezd ez az UPS, ha ez nagymértékű, akkor le is kapcsol! Ha zárlatos lenne a kimenetére csatlakoztatott eszköz akkor is azonnal lekapcsol.

Hidegen is képes beindítani egy gépet, ez annyit jelent, hogy hálózat nélkül is képes feszültséget szolgáltatni. Ha kb. 2-3 másodpercig megnyomjuk a bekapcsoló gombját, akkor az akku kapacitásának erejéig hálózatot igénylő eszközöket is használhatunk.

Jó esetben 6 évet is kibírnak az akkumulátorok, de 3-4 évente érdemes kicserélni. Annak az UPS-nek él tovább az akkumulátora (általában), melynek gyakrabban kell a hálózatot pótolni. Ugyanis az akkuk nem "szeretik" ha állandóan csúcsra vannak töltve és természetesen azt sem, ha kisütve tároljuk őket. No igen ám, de a rendszeres töltés kisütés meglehetősen körülményes....

4 óra alatt tölti fel az akkumulátort, remélhetőleg ennél ritkábbak az áramszünetek...

Minden bekapcsoláskor diagnosztikát hajt végre, ez annyit jelent, hogy néhány másodpercre átáll akkus üzemre, így megtudhatjuk, hogy jók-e az akkuk. Az elektronika nem engedi a mély kisütést, ez ugyanis komoly kapacitás veszteséget okoz, amit a későbbiekben a töltés már nem igazán tud rendbe hozni.

Ha az akkuk már nem jók, akkor fény (LED) és hangjelzéssel "tudósít" az USP a szükéges cseréről.

A gyártó 10-30 perces hálózat pótló időszakról ír. Talán a 30 perc túlságosan optimista az 5-15 perc sokkal reálisabb érték!

4.7kg doboz nélkül, dobozzal 5kg, mérete: 97 x 260 x 135 mm (szélesség, mélység, magasság).

Ha a hálózat kiesik, akkor kb. két másodpercenként sípol egyet, ezzel figyelmeztet. Ha már az akkuk nem bírják, ami a tapasztalatok szerint annyit jelent, hogy kb. fél perc múlva lekapcsol az egység, akkor kb. másodpercenként két sípszót hallunk. Ha túlterhelődik, akkor folyamatosan fütyül a szerkezet.

A gyártó azt is feltüntette, hogy 6000 méteres tengerszint feletti magasságig üzemeltethető, nyílván igen ritkán kerül ilyen magasra.

Hátul egyetlen kimenettel rendelkezik, ide akár egy elosztót is csatlakoztathatunk, de ügyelni kell arra, hogy a megengedett maximális (195 Watt) teljesítményt ne lépjük túl.

Sajnos PC adatkábellel nem rendelkezik, így a PC nem értesülhet az áramkimaradásról (mentés, kikapcsolás stb), csak akkor amikor az UPS már feladta a harcot. Különösnek tarom, hogy a dobozon a szoftveres lehetőségeket is feltüntették, de kábel és csatlakozó nélkül ezt biztosan lehetetlen, így ezeket érdemes figyelmen kívül hagyni.

Szponzor : DunaWeb Kft.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95