FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Egér)
·  Genius Optikai egér
·  MK-100 Junior egér
·  Zselés egéralátét
·  A4 Tech RF egér
·  A4 Tech optikai egér teszt
·  A4 Tech optikai egér.
·  A4 Tech infravörös egér
·  Microsoft Intellieye Mouse Teszt
· Termékbemutatók > Egér
· Logitech iFeel MouseMan
Dátum : 2001-01-27 15:25:20
Szerző : kicsikecske


A Logitech és az Immersion Corporation közös fejlesztéseként jött létre két egészen különleges egér. A két egér közt csak annyi a különbség, hogy az egyik szimmetrikus, a másik a designos, MouseMan stílusú. Én ez utóbbít szeretném bemutatni, mivel csa kezzel találkoztam személyesen.

A boltokban könyű észrevenni a polcokon az egeret, ugyanis a dobozába villogó piros LED-et szereltek. Nem véletlen ez a figyelemvelkeltés, mert itt valami tényleg újról van szó.
Az egérbe a Microsoft IntelliMouse Explorerből megismert optikai rendszer második generációs változatát építették. Ennek elve, hogy a görgő helyett egy mikrokamera van az egér hasán, és ez másodpercenként 1500 képet készít az alatta lévő felületről, amit egy piros lámpával világít meg (az biztos, hogy a Microsoft egér 1500 képet készít percenként, de a Logitech nem nagyon kötötte az orrunkra ezt az adatot, valószínünek tartom, hogy ez az egér is ugyan ennyit, vagy többet készít). Ennek megfelelően szinte minden felületen működik (kivéve a csillogó, vagy nagyon homogén felületeket), nincs szükség tisztításra, és rendkívül pontos. Kicsit tovább is fejlesztették a Microsoft rendszerét, mert aról az hírlett, hogy sima fehér papíron nem nagyon volt hajlandó működni, ennek pedig nem jelent gondot. A másik újjítás, hogy a kamera kisebb hatótávolságú lett, és így ha "kifogyunk" az asztalból, és kicsit beljebbtesszük, akkor nem mozog a kurzor, még ha igen hanyag módon nem is emeljük magasra. Ráadásul ha felemeljük, és nem lát szilárd talajt maga alatt, akkor a piros lámpa fénye halváyabb lesz, de nem kapcsol ki teljesen (gondolom kel némi idő a felizzásához).
És most jön a hab a torán: az egérbe beépítettek egy rezgőmotort. Olyasmit, mint a mobiltelefonokban szokott lenni. Ez e technológia az Immerson Desktop tulajdona.

A motorért, és a hozzáadott programért kb. 2000 forintot kell kifizetnünk, ugyanis nagyjából ennyi az árdiferencia a normál optikai MouseMan és a rezgőmotoros között.
A motort az Immersion Corporation saját programja, az Immersion Desktop kezeli. Ez autómatikusan betöltődik (viszont szinte hihetetlen, hogy ha az ember kikapcsolja a rezgést, akkor bootoláskor nem indul el, nem foglalja a memóriát! Ilyen figyelmességet sajnos ritkán látni), és kiül a systrayre.
Még nem tértem ki ennek a motornak a lényegére, ami pedig fontos a program bemutatásához.
Az elv a következő: ha a kurzorral bármilyen megnyomható felület fölé érünk, vagy valami egyéb aktivitás van a kurzor alatt, akkor egy bizonyos módon rezeg. Tehát ikonok, linkek, gombok, görgetősávok mind megrezegtetik, illetve ha arrébhelyezünk egy ablakot, vagy scrollozunk benne, akkor is rezeg. Természetesen a játokok visszaható (force feedback, FFB) egérként kezelik (már amelyik).
Visszatérve a programra: Elég jól megcsinálták a készítők, vannak benne nagyon jó ötletek, de néhány dolgot hiányolok. Ami nagyon jó, hogy mindenféle mozgás mértékét egyetlen egy csíkkal be lehet állítani, valamint mindegyikét külön-külön is. Egy kis ablakban van a tesztfelület, ahol a beállításainkat rögtön kipróbálhatjuk, nem kell keresgélni oylan területet a Windowsban, ahol letesztelhetnénk, ez pedig sokat segít. A beállításankat elmenthetjük sémákba, illetve alapbeállításokat is kivállaszthatunk. Egy kis érdekesség, ami a készítők humoráról árulkodik: az Immersion Corporation jele egy színes kéz (lsd. az ábrán), amit szép nagy méretben fel is tűntetnek a programon. Ezek ujjaira rámotatva az egér egyre magasabb frekvencián rezeg, és más hangot ad ki. Jól el lehet szórakozni vele, és szerintem nicns oylan ember, aki ne zongorázgatna rajta pár percet, miközben a frissen beszerzett iFeel egerét állítja be.
A rezgéseket három alapfunkcióval (texture, pop, impulse) állíthatjuk be, ezek erősségének szabályozásával jön létre a végső rezgés. Az impulse az valóban rezgés, a pop az valami ütés szerű, a textúre meg a rezgés ismétlése, hossza. De itt nem álltak meg a fejlesztők! Mindhárom csík mellett van egy gomb, amire rányomva előjön egy ablak, ahol finomhangolhatjuk azt a funkciót. Így oylan széles skálán mozog a rezgések tulajdonsága, hogy az ember beleőszül, mire teljesen kisilabizálja, mi micsoda. Szerencsére letölthetők előre beállított rezgéseg az Immersion Coproration oldaláról.
Amit negatívumnak találtam, az az, hogy mi magunk nem menthetünk el rezgéseket, és nem lehet egyszerre több eseményhez ugyan azt a rezgést beállítani. Legalábis nekem nem sikerült. Pedig rengeteg esemény van felsorolva, és van néhány, amihez az ember szívesen rendelné ugyan azt.

Az Immersion Desktop mellet az egér dobozába rejtett CD-n megtalálható még a MouseWare software is, ami a MouseMan egerek kezelőeszköze. Ebbe építették bele az Immersion Desktopot (de nem teljesen, csak egy ki-be kapcsoló, meg egy tesztgomb van rajta, illetve innen indíthatjuk az Immersion Desktop beállításait).
Ez szintén a ki tud ülni a tálcára az óra mellé, és annan lehet vezérelni. A beállításoknál megadhatjuk a mutatók típusát (van néhány új is a csomagban, amiket a "by Logitech" végződésről lehet felismerni), a gombokhoz hozzárandelt eseményeket (ilyenek az általánoson kívül a webewheel, és a track list is), a görgető scrollozási sebességét, követési sebességet, smart move, cursor trail, valamint a felfelé irányt.

Következzen néhány szó magáról az egérről: nem egy hétköznapi szürke egér {8-) Elég érdekes zöldes-kékes sízne van, kábele pedig sötétszürke. Jól elüt a szabványegerektől. A formatervezése a jól imsert MouseMan designt követi, van rajta két gomb felül, egy oldalt, egy és egy görgető középen, ami egyúttal gombként is üzemel. Annyi a különbség a normál MouseManhoz képestl, hogy a Logiech logó erős kék fénnyel van megvilágítva háturól. Nem könnyű nem megtalálni működés közben...

A tapasztalataim a következőek:
A fogása nagyon jó, tényleg belesimul az ember kezébe (persze csak a jobb kezesekébe. Csinálhatnának balkezes MouseMant is). Az oldala gumírozott, könyű megragadni. Az egy kisit zavar, hogy a kék fény, amivel a Logitech logó van átvilágítva, kiszűrödk az oldalán. Azért nem dobom ki... Valóban nagyon ponots, bár nekem volt egy kis gondom az asztallal, mert néhol csillog, a sorozatgyártás átka, hogy egy-két helyen van rajta egy beményledés, és az nicns rücskösítve, hanem síma műanyag. Ha valkinek hasonló goondja van, annak azt ajánlom, tegye azt, mait én: fongjon egy smirglit (idegen nevén dörzspapírt), és karcolja vele fel az asztal felületét. Nem kell körkörösen dörzsölni, attól csak rosszabb lesz. Csak egy, vagy két irányba kell huzogatni (lehetőleg merőlegesen), így elég jó felület alakul ki. A másik megoldás, hogy egéralátétet teszünk az asztalra. De akinek optikai egere van, abban biztos felmerült már a kérdés: az egéralátét vajon mi? {8-)
A kis piros lámpét én arra szoktam használni, hogy ha teljesen sötét van a szobában, és nem találom valamelyik gombot a billentyűzeten méga monitor fényében sem, akkor csak felemelem, és rávilágítok. Nagyon hasznos!
A rezgésről igazán nincs túl jó véleményem. A játékokban szerintem elég gyenge, alig érezni, a desktopon meg kicsit idegesítő tud lenni. Bár ezek csak beállítás kérdései, szerintem nemsokára megjelenik az Immersion Desktop újabb verziója, és abban több lehetőségünk lesz. az azonban soha nem fog megváltozni, hogy nagyon hangosan rezeg. Sajnos lejjeb kell venni az intenzitását a rezgésnek. Olyan 50% körül már alig hallani, de azért még érezni, és így már nem is olyan idegesítő a desktopon a rezgés.
Még egy negatívum, hogy sok rezgetés után enyhén melegszik az egér, és ettől izzad az ember keze. A melegedés ugyan alig észrevehető, de szerintem egy normál egérbe is "beleizzad" az ember.

Azért nem kell elrettenni, nem oylan szörnyőek ezek a hibák. Csak szerettem volna elmondani a negatívumokat, hogy az ember tudja, mi vár rá, ha megveszi. Az ára ugyanis nem csekély: a szimetrikus 13 000 forint, a MouseMan pedig 17 000 forint körül van. Ha figyelembe vesszük, mennyibe kerül egy Microsoft Intellimouse Explorer, akkro nem is oylan rossz vétel. A Microsoft egerei álltalában elég jó minőségűek, de talán - meg ne kövezzenek érte - a Logiteché kicsit jobb. És ha még azt is beleszámoljuk, hogy nem nagy az esélye, hogy a Logitech csődbemenne, megéri azt a 2000 forint pluszt is a rezgőmotor, várva a következő terméktámogatásra.

Az egérnek a következő igényei vannak:

-IBM-kompatibilis PC
-Windows 98, Windows 2000, vagy újabb
-Szabad USB port (PS/2-n nem megy átalakítóval, kipróbálta egy ismerősöm)
-CD-ROM meghajtó
-Internet Explorer 5.0 vagy újabb (a mellékelt CD-n rajta van)



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95