FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Egér)
·  Genius Optikai egér
·  MK-100 Junior egér
·  Zselés egéralátét
·  A4 Tech optikai egér teszt
·  A4 Tech optikai egér.
·  A4 Tech infravörös egér
·  Logitech iFeel MouseMan
·  Microsoft Intellieye Mouse Teszt
· Termékbemutatók > Egér
· A4 Tech RF egér
Dátum : 2001-07-11 12:48:15
Szerző : gigahertz


A drótnélküli...

Egyre több extrát nyújtanak manapság a PC egerek, íme egy ilyen különlegesség az A4 TECH RFSW-25-ös rádiós egere. Ilyen dobozban kapjuk:

Nincs vezetéke az egérnek, a számítógép közvetlenül nem képes kezelni a rádiós egeret, ezért a dobozban elhelyeztek egy vevő egységet is. De találunk benne még egy használati útmutatót és telepítő programot floppyn. Az egéren csak egy kereket (scroll funkció) helyeztek el. Ez a kerék pozícionált, de meglehetősen hangosan kattog tekeréskor, de még mindig jobb annál a megoldásnál, ami a lökés hatására körbe fordul.

A vevő egység is kb. akkora, mint az egér. A sarkában találunk egy zöld színű LED-et, ez villog illetve világít, ha használjuk az egeret. A vevő oldalán találunk egy kapcsolót channel 1-2 felirattal. Erre akkor lehet szükség, ha a hatókörzeten belül több ilyen egér van. Ekkor a csatornaváltáshoz át kell kapcsolni. De nem elég a csatornát a vevőnél megváltoztatni az egérnél is meg kell tenni. Az elemtartó fedelét levéve ott is találunk egy kapcsolót. Fontos, hogy ha az egyik kapcsoló az 1-es állásban van, akkor a másik is ott legyen.

A gyártó adatai szerint 1 méteres hatósugáron belül működik a egér. De a tapasztalatok azt mutatják, hogy új elemmel bizony 3-4 méterről sem gond az irányítás. Két AA méretű elemet kell helyezni az egérbe, ez kb. 700 órai használatot tesz lehetővé, ami napi 6 órai használatot feltételezve kb. 116 napot jelent, ami majdnem négy hónap. De ez függ az elem minőségétől is.

Az egér egy kicsit nehezebb az elemek miatt, mint egy átlagos görgős egér. Az elmozdítást görgők illetve golyó segítségével állapítja meg az elektronika, tehát nem optikai úton működik. A vevő egységet ne tegyük fémre és még véletlenül se a számítógép belsejébe, mert akkor az érzékenység drasztikusan leromlik. Egy fa asztal, vagy a monitor teteje megfelelő helynek bizonyulhat.

Az egér kereke olyan kialakítású, hogy ha megnyomjuk, akkor belül egy mikrokapcsoló érzékeli és ez egy harmadik gombot tesz lehetővé.

A telepítés rendkívül egyszerű, a telepítő floppyt behelyezve el kell indítani a setup.exe-t, utána a következő ablakot kapjuk:

Magyar nyelvű telepítést nem választhatunk, célszerű ezért az angolnál maradni. Utána egy nagyon fontos rész következik:

A kocsikhoz hasonlóan a távirányító bekapcsolása nem okozza a környék összes autó riasztójának bekapcsolását, mert azok azonosító kóddal vannak ellátva. A vevő egység fel lett arra készítve, hogy ezt a kódot megtanulja, ehhez két csatornát is választhatunk. Nincs más dolgunk, csak arról kell gondoskodni, hogy a telepítés során hasonló rádiós egér ne legyen a környéken. Amikor a fenti ablakot látjuk a Connect ID gombra kell kattintani (vagy a billentyűzettel kell gondoskodni a gomb megnyomásáról) és mozgatni az egeret. Ha minden jól sikerül, akkor a vevő egységen a zöld LED szakaszosan világít és a képernyőn is mozog az egér nyilacskája. Utána már másik rádiós egér is üzemelhet a közelünkben, hiszen már egyedi azonosítóval rendelkezünk.

Mivel két csatorna és összesen 255 azonosító kód van, így 510 egér üzemelhet, kb. 4 méteren belül. Mivel ennyi rádiós egér egy helyen legfeljebb csak gyár raktárában szokott előfordulni, így ez nem okozhat különösebb problémát.

Itt megnézhetjük az azonosító kódunkat és az emelek állapotát. Idővel, mivel ez elemek merülnek a hatótávolság csökken, egy évben kb. 3-4-szer kell elemet cserélni, ez elfogadható áldozat a kötetlenségért cserébe.

A három gomb közül kettőt kedvünk szerint konfigurálhatunk, annak megfelelően, hogy milyen funkciót kívánunk megvalósítani. Az egér kialakítása szimmetrikus, így jobb és bal kézben fogva is kényelmes. Annak érdekében, hogy ritkán legyen szükség a belső forgásérzékelő takarítására, ezért belül az X-Y tengely vékony, a kisebb ív miatt a piszok kevésbé tapad rá.

Természetesen itt sem maradhat el az MS-IntelliMouse kompatibilitás lehetősége. A gombok kényelmes beállítása a sok lehetőség miatt eltarthat egy darabig, érdemes az összes lehetőséget kipróbálni és a nekünk legszimpatikusabbat választani.

A vevőhöz közel ne helyezzünk el rádiótelefont, mert a bázis állomással való kommunikáció során "vakítja" a vevő egységet, vagyis nem reagál az egér úgy mint esetleg szeretnénk. A tapasztalat az mutatja, ha 60cm-nél távolabb van a mobiltelefon a vevőtől, akkor az a működésben már nem okoz zavart. De ez a távolság attól is függ, hogy milyen messze van a bázisállomás illetve terepviszony függő.

Egy rádiós egér használata nagyjából azt az élményt nyújtja, mint egy infrás egér használata. Bár annál egy kicsit jobb, mert nem kell ügyelni arra, hogy az egér mindig lássa a vevőt.

520dpi-s felbontással méri az X-Y irányú elmozdulást. Ez bőven elegendő, hiszen gondoljuk csak bele, így kevesebb, mint 0.05mm-es elmozdulás is észlelhető. De ez inkábba a nagy mechanikai áttételnek köszönhető. Ez az érték valamivel rosszabb, mint egy optikai egér esetében.

 

Szponzor : DunaWeb Kft.



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106