FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Irodai szoftver)
·  A legjobb hangfelismerő szoftver: IBM Via Voice Pro Millenium Edition
·  Microsoft Office 10 Beta 1
·  EZpad 3.0 bemutató
· Termékbemutatók > Irodai szoftver
· Code-Genie
Dátum : 2001-04-17 11:32:28
Szerző : gigahertz


Szövegszerkesztő programozóknak




A múlt héten rövidhírként jelentettem be, hogy találtam egy magyar fejlesztésű programozóknak szánt szövegszerkesztőt. Azóta kicsitt mélyebb ismeretségbe kerültem vele. A szerzett tapasztalataimat szeretném most megosztani Veletek.





Ahogy épp írom a cikket...

A Code-Genie egy magyar fejlesztésű szövegszerkesztő, amit kifejezetten programozók
számára fejlesztettek ki. Aki ismeri az UltraEdit-et vagy a TextPad-ot, az körülbelül
tudja mit is takar ez. A lényeg az lenne, hogy színezni tudja a különféle programnyelvek
kódját a szintaktikájuknak megfelelően (magyarán syntax-highlight-olja a C++,
PHP, HTML, javaScript, VBScript, ASP és egyéb nyelvek kódját). Ezt azonban elég
érdekes módon teszi: alapban nem ismer egyetlen egy programozási nyelvet sem,
tehát "tök" buta. Ám a felhasználó megtaníthatja a programot a nyelv
szintaktikájára. A tanítás eredményeképp keletkezik egy .syn kiterjesztésű fájl:
ebben tárolja a nyelv szintaktikáját. Alapban a programhoz adják a C++, CSS,
HTML, Java, JavaScript, Pascal, Perl, PHP, Python, VBScipt szintakitka állományokat,
de továbbiak letölthetőek a program lelőhelyéről.
A szintaktika definiálásnak természetesen vannak korlátai is, ám ez a gyakorlatban
nem jelent túl nagy megkötést leszámítva néhány "egzotikusabb" nyelvet (pl.
Cobol).


Természetesen nem merül ki a program minden tudása a szinezésben. Fejlesztésében az alapelv a hatékony programozás elősegítése volt, ezért a divatos, ám többnyire használhatatlan "feature"-öket mellőzte az alkotó a kódból. Ami maradt:



  • Színes nyomtatás
  • Autocomplete (Ctrl+Space és máris megpróbálja befejezni az elkezdett szót)
  • Smart,Auto-indenting ( Enter és a következő sort beljebb kezdi)
  • Code-Fragment könyvtárak (kijelölsz egy kódrészletet, nevet adsz neki és a későbbiekben neve alapján bármikor beszúrhatod a kódba)
  • Word-wrap (hosszú sorokat tördelve jeleníti meg új sor karakterek beszúrása nélkül.
  • Keresés Reguláris kifejezésekkel
  • Unicode és UTF-8 támogatás
  • Két fájl összehasonlítása
  • Automatikus mentés
  • Programok futtatása a CG-ből
  • Konzolos programok kimentének felfogása
  • és még ezer más kisebb-nagyobb ötlet.


Azért pár, számomra érdekes dologról néhány szóval többel is megemlékeznék. Az első ilyen érdekesebb dolog a kulcsszó-keresés. Aki Builder-t vagy VisualC-t használt már valaha annak már ismerős dolog az, hogy amikor egy függvény nevén áll a kurzor és F1-et nyom, akkor a help-ből gyorsan kikeresi a hozzá tartozó leírást. Ez sajnos csak ilyen nagyobb fejlesztő eszközöknél volt megoldható, egyszerűbb szövegszerkesztőkben ezt még nem láttam megvalósítva. Nos itt viszont igen. Az ötlet nagyon egyszerű: van a programnak egy alkönyvtára helps néven. Ebbe másolhatsz bele különféle help fájlokat (régi .hlp és új .chm fájlokat egyaránt). Ezek után a program Help menüjéből kiválaszthatod az aktuális help fájlt ezek közül. Na ha most F1-et nyomsz, akkor ebben az aktív help-ben keresi ki a leírást. Most már ugye csak ilyen help fájlokat kellene beszerezni. Itt sem hagy cserben a program, hisz a site-járól letölthető egy rakás ilyen dolog.


Természetesen nem lenne igazi programozói szövegszerkesztő, ha nem lehetne a programot is programozni. Van benne makró támogatás is. Ennek a használatához először le kell tölteni a Microsoft Script Controlt (250k) ugyancsak a code-genie.com-ról. Ha simán ment a telepítés, akkor ezek után már lehet is JScript-ben vagy VBscript-ben (kinek mi szimpatikus) programozni. Arról van szó, hogy az editor felkínál egy rakás függvényt ActiveX interfészen keresztül és ezeket lehet a ScriptControl-al végrehajtatni.


Újabb érdekesség a többnyelvű támogatás. Ilyen egyszerűen még sehol sem láttam megoldva. Arról lenne szó, hogy az alap exe fájl csak angolul ért, minden fordítási dolog egy külön dll-ben van tárolva (cg27tr.dll). A program site-járól letölthető több nyelvhez is (magyar is természetesen) ez a dll. Bemásoljuk a program exe-je mellé, indítjuk a programot és máris magyarul szól hozzánk. Ha mégsem tetszene a fordítás, akkor egyszerűen csak töröljül ezt a dll-t, és minden újra angolul van.


A programhoz tartozik még egy bináris editor is, amit bináris állományok nézegetésére és esetleges "javígatására" is fel lehet használni.


A program nem ingyenes (shareware, kb. 30 nap a próba ideje), 28 dollár az ára. Ám mint említettem magyar fejlesztés eredménye, és ezért nekünk csupán ezen ár töredékét kell leszurkolnunk (2000 Ft). Persze csak ha megnyerte tetszésünket. Végtére is lehet, hogy ez lesz első hivatalos programja néhányunknak :O). Na de ezt majd kedves olvasók Ti döntitek el. Kipróbálásra mindenképp ajánlanám.


A program lelőhelye: www.code-genie.com

További screenshotok a programról: www.code-genie.com/screenshots.html



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95