FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Overclock)
·  Leadtek A250 vízhűtés
·  CPU foglalat átalakító
·  FIX.TV
·  Socket 370
·  P4 Northwood tuning
·  A CPU teljesítménye
·  Enermax ventilátorok (próba)
·  FIX.TV-s bemutató
·  Enermax ventilátorok
·  FIX.TV+Overclock
·  Hűtőblokk csőből
·  Gázhűtéshez hőcserélő
·  P4 2260MHz-en
·  Háromcsillagos reggel
·  Jeges rekord
·  AMD XP hűtés
·  AMD XP
·  Cool hangok
·  Tesztek
·  Fix.tv
· Hírek > Overclock
· XP elmélkedés
Dátum : 2001-12-21 19:15:48
Szerző : gigahertz


Már félelmetes MIPS értékekre képesek a mai korszerű processzorok. Vajon ezek miként növekednek a frekvencia emelésével?

Ordasi Tuning

Sokak még mindig kételkednek az XP frekvencia jelzésében. Röviden arról van szó, hogy vajon miért engedhette meg magának az AMD, hogy nagyobb frekvencia értéket tüntet fel a CPU-n, mint a tényleges frekvencia. Igaz pl. egy 1600-as CPU-t nem 1600MHz-esnek adnak el, hanem 1600+-nak, ami csak 1400MHz-en jár. Mindezt azért jogos, mert a fejlesztéseknek köszönhetően egy 1600MHz-es processzornak felelne meg. Ezzel tulajdonképpen nincs is semmi gond.

1500+

1.33GHz

1600+

1.4GHz

1700+

1.46GHz

1800+

1.53GHz

1900+

1.6GHz

2000+

1.66GHz

Nekem igazából anno az tűnt fel, hogy csak 66MHz-es lépésközzel nő a tényleges frekvencia, ám a ráírt "+"-al jelzett érték 100-as ugrásokkal. Bár tudom, hogy ez egyáltalán nem nagy felfedezés. Kíváncsi voltam, ha a fennti táblázatban szereplő CPU-ket megvizsgálnánk a fenti CPU-k teljesítőképességét, akkor milyen értékeket kapnánk az ALU és FPU sebességére.

Itt P4-es CPU ALU és FPU sebességét is ábrázoltam. Eleve nincs 1400+-os XP, így ezt az értéket hasraütésszerűen generáltam, kb. ilyen gyors lenne, ha lenne... (különben szakadás, vagy ugrás lett volna a grafikonban, az 1.4G-s P4 eredményeit nem szerettem volna kihagyni....).

Hogy érthető legyen: 1.4, 1.5, 1.6, 1.7, 1.8, 1.9, 2GHz-es Intel Pentium 4-es processzorok ALU és FPU/SSE2 értékeit összegyűjtöttem. Utána az 1500+.... 2000+-os eredményeket szintén felírtam. De ezeket az eredményeket nem a tényleges frekvenciához írtam, hanem a ráírthoz.

Egy példa: pl. az AMD XP 1900+-os CPU 1600MHz-en jár, de az általa teljesített 4425/2196 MIPS/MFLOPS érték nem az 1600MHz-nél látható, hanem az 1900MHz-nél. Az 1.9GHz-es P4 ALU-ja 3570MIPS-re és az FPU 1131/2355 (FPU/SSE) MPLOPS-ra képes, nyilván ezek az adaton az 1900MHz-nél vannak.

A grafikonon az AMD XP és P4 ALU-jának a sebessége látható, szerintem nem vitás, hogy melyik a gyorsabb. Ám ha megfigyeljük a sárgával és kékkel jelölt görbéket, akkor talán szemre is észre lehet venni, hogy ezek összetartanak. Mondjuk az utolsó 2000MHz-es érték csalóka, de ha számszerűleg néznénk az adatokat, akkor ez kimutatható. Ebből arra lehet következtetni, hogy minél nagyobb frekvencián jár egy AMD XP annál kisebb a sebességbeli különbség az azonos frekvencián járó P4-hez képest. De ez már tényleg a számokkal való bűvészkedés kategóriájába tartozik.

Frissült a disszipáció számító program adatbázisa. Már az AMD XP processzorok adatait is ismeri és 2GHz-ig a Pentium 4-es adatait is tartalmazza.

Tuning teljesítményszámító program

Használat:

1. Válaszd ki a Processzor menüből, hogy milyen processzorod van. Ekkor megjelenik, hogy az adott processzor hány MHz-es (ez mondjuk triviális). Megjelenik az adott processzor Core feszültsége és az a disszipációs teljesítménye, amit a processzor katalógus lapján találnánk. Utána írd be, hogy hány MHz-en szeretnéd járatni (álmodozni lehet…) a processzort és ehhez hány volt kell és egy kattintás után már tudod is, hogy hány Wattal fog várhatóan melegedni a processzor.

2. Ha olyan processzorod lenne, amit nem találsz meg a listán, akkor töltsd ki a legjobb tudásod szerint a felső három rublikát, majd írd be, hogy hány MHz-en fog működni a processzor és hány volton.

Processzor kiválasztása

A processzor sebessége MHz-ben

(Overclock nélkül)

A Processzor Core feszültsége Voltban

(Overclock nélkül)

A processzor disszipációja Wattban

(Overclock nélkül)

Overclock után hány MHz-en működött a processzor?

(Tuningolva)

Az overclock során hány Voltot kapott a processzor?

(Tuningolva)

   ******************
A tuningolt processzor ennyi Wattal melegszik:

Sajnos elképzelhetõ, hogy itt nem mûködik megfelelõen, ekkor tedd a következõt: jobb gombbal kattints ide a letöltésre. Ekkor egy test2.bmp fájlt tölthetsz le, nevezd át test2.html-re, ezt töltsd be a böngészõddel és mûködni fog.

A számítás alapja roppant egyszerű. Csupán azt kell tudni, hogy az ilyen jellegű digitális eszközök disszipációja a feszültséggel négyzetesen nő, a frekvenciával viszont csak lineárisan. Ezért van az, hogy egyre kisebb és kisebb feszültséggel dobják piacra a procikat, mert különben elolvadna a chip. Ezért 100MHz frekvencianövekedés a CPU hőmérsékletében alig mérhető, de 0.1 Voltos emelés hatására, már sokkal jobban melegszik a processzor!

 



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95