FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hangkártya)
·  Hangorkán: Sound Blaster Audigy 4 Pro teszt
·  Audigy
·  MX300
·  SB LIVE 4.1
·  Forte Media 801
· Termékbemutatók > Hangkártya
· 6xSound
Dátum : 2001-12-10 19:10:07
Szerző : gigahertz


A Leadtek ezen kártyája meglehetősen jól sikerült, megfelelő hangfalakkal és erősítővel 5.1-es rendszert is felépíthetünk...

Íme a Leadtek 6xSound elnevezésű hangkártyája:

Minden jóval felszerelték, amire csak szüksége lehet egy "átlagos" felhasználónak. Hat független csatorna lehetővé teszi az 5.1-es hangrendszer létrehozását.

A digitális kimenteket külön kártyahelyez, vagy legalábbis hátlapi helyet igényelnek. A panelon külön bemenet van a Sony és Panasonic CD meghajtók audio kimeneteihez (ezekhez a márkákhoz kötődik a kétfajta csatlakozó megoldás.) Nyílván az AUX bemenet is ide került. Jumperrel kell beállítani, hogy az optikai vagy az RCA-s digitális I/O-t szeretnénk-e használni (nyílván egyszerre csak az egyiket lehet.)

Tulajdonságok

D/A átalakító

24 bites (csatornánként), max. 44.1kHz-es mintavételezéssel, 120dB jel/zaj viszony, az SPDIF bemeneten jelszint detektálás 0.5 és 5 Volt között.

Optikai rész

1db optikai digitális bemenet és 1db optikai digitális kimenet. (Kb. 1 méter hosszú optikai kábelt és egy lezárót mellékelnek.)

RCA ki és bemenet

1-1db RCA aljzat kivezetett digitális be- és kiment.

Busz típus

32 bites PCI (PnP)

Hátlapi csatlakozók

5db Jack aljzat (Ebből 3db sztereó Jack szükséges a hat csatornának, 1-1db a vonali bemenetnek és a mikrofon bemenetnek.), 2db RCA, 2db optikai, 1db Game port

Chip

CMI 8738 6CH/PCI

Midi

MPU-401 Midi UART

A beállításokhoz nagyon jól kezelhető programot adnak. Ez nagyon hasznos, hiszen ha két kábelt összecserélünk és pl. utána a bal hátsó hangszóró jele kerül a centerre és fordítva, akkor ezt könnyen detektálhatjuk. Itt csak rá kell kattintanunk a 6db hangfal egyikére és az megszólal (ha mindent jól csináltunk.)

A kábel tenger alakul ki egy 5.1-es rendszernél, Jazz 9440 hangfal szettel próbáltam ki a kártyát, kb. egy tucat vezetékre volt szükség.

A kártya egyik előnye, hogy nem közösítették a digitális kimenetet a mély és a centes sugárzó analóg kimenetével. Vannak olyan hangkártyák, ahol ugyanaz a Jack aljzat látja el mindkét funkciót. Természetesen egyszerre nem lehet digitális kimenet és analóg kimenet, azt szoftverből át kell állítani. Ám itt nem kell ezzel vesződni, hiszen külön csatlakozóval oldották meg!

Valamiért egy kicsit több CPU időt igényel lejátszáskor, mint pl. egy SB LIVE, de nagyon minimális a különbség.

Gyakorlatilag olyan minőségű, mint a "híres" Audigy kártya, de annak kb. csak a felébe kerül! Ez mindenféleképpen pozitív.

Konfigurációk:

2 hangfalas elrendezés

Jobb és bal hangfalak

4 hangfalas elrendezés

Jobb, bal első és hátsó hangfalak

4+1-es elrendezés

Ugyanaz, mint 4 hangfalas esetben de itt mélysugárzó is van.

5 hangfalas elrendezés

Jobb, bal első és hátsó hangfalak és egy center

5+1 elrendezés

Ugyanaz, mint 5 hangfalas esetben, de itt mélynyomó is van.

Külön opcióban az első hangfalakra jutó mély hangok kiemelhetők, erre akkor lehet szükség, ha nincs mélysugárzónk.

A telepítő CD-n egy lejátszó csomagot is találunk, ennek segítségével az audio sávos CD-ket, valamint a legtöbb audio fájlt le tudjuk játszani. Természetesen egyéb lejátszó programokat is beszerezhetünk. A fenti képen igazán a mixer rész érdekes. Külön állíthatjuk a felvételi és lejátszási erősségeket (erre minden mai hangkártya képes). Ha nincs bekapcsolva itt a "Multi Speaker" mód, akkor a hátsó hangszórók nem szólnak. Ha nem erősítős a mikrofonunk, akkor be kell kapcsolnunk egy 20dB-s előerősítőt, hasonlóan a legtöbb hangkártyához.

Ha olyan eszközzel is rendelkezünk, ami a hangkártya SPDIF bemenetet is meg tudja hajtani, akkor ezt az "advanced" résznél aktivizálnunk kell. Lehetőség nyílik a hangkártya SPDIF bemenetét az SPDIF kimenetével összekötni (loopback), így pl. diagnosztizálhatjuk, hogy rendben működik-e? Nyílván utóbbinak csak a tesztelésnél van értelme. Ha az SPDIF be- és kimenetet aktivizáljuk, akkor az analóg kimenetek passzív állapotban kerülnek, vagyis nem lehetséges a digitális kimenet és az analóg kimenet egyidejű használata, de ez felesleges is lenne.

Telepítés: Win9x, Me, NT4.0 és Windows 2000 alá telepíthetjük. A teszt során a WinMe volt a teszt gépen, de a telepítés először kudarccal zárult, kiderült, hogy a CD-n található driverrel kompatibilitási gondok vannak. De a gyártó már megoldotta, akinek az új driverre lenne szüksége, az a www.leadtek.com.tw-ről töltse le és ne a www.leadtek.nl-ről (ez az egyetlen hivatalos európai helye a Leadtek-nek), mert az utóbbin a letöltendő tömörített driver CRC hibás! De a tajvani fpt helyen található driverrel nincs semmi gond.

 

Szponzor : Tigra Computer



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95