FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Hangkártya)
·  Hangorkán: Sound Blaster Audigy 4 Pro teszt
·  6xSound
·  Audigy
·  MX300
·  Forte Media 801
· Termékbemutatók > Hangkártya
· SB LIVE 4.1
Dátum : 2001-06-17 15:36:10
Szerző : gigahertz


Ez jól szól!!!

A Sound Blaster LIVE kártyák már régóta a piacon vannak. Fokozatosan fejlesztik 4.1-es és 5.1 változatuk is van. Most a 4.1-es változatot mutatom be, ebből nagyon sokat eladtak. Sok fórum foglalkozik LIVE problémákkal. Nagyjából a PIII-es és a Celeron2-es processzorok piacra dobásával kezdődött. De össze tud akadni az UDMA vezérlővel, néhány AMD alaplappal és processzorral.

A problémák forrása általában a driver illetve az IRQ kiosztás.

Nézzük, hogy néz ki ez a hangkártya:

A LIVE felirat szépen csillog a sarokban:

Rengeteg be illetve kimenettel rendelkezik. A panelon egyből négy van, de ebből három van ténylegesen kivezetve:

Ezek a TAD-In, CD-In, AUX-In bemenetek. Ezen kívül van még egy SPDIF bemenet is. Minden bemenet szoftverből engedélyezhető illetve tiltható:

Ezen kívül a kártya hátulján egy csomó Jack aljzatot találunk:

Ezek:

Digitális kimenet, ezt még csak egyszer volt alkalmam kipróbálni. Hangzás tekintetében annyi különbséget vettem észre, hogy ha közel hajolok a hangszóróhoz, akkor a szünetekben tökéletes csend van. Mert amikor működik a számítógép, akkor a különböző zajok és zavarok a kártya erősítőjét kicsit zavarják, így egy minimális sistergés keletkezik. De ez tényleg nagyon kicsi, csak akkor lehet észrevenni, ha csendes szobában van a hangfal és a PC el van különítve (ventilátor zajos).

Mikrofon és vonali bemenet. Felvételek rögzítésénél is hasznos lehet, de főleg akkor, ha TV esetleg rádió tuner van a gépben. Mert annak vonali kimenete van, és azt a hangkártya ezen bemenetére kell csatlakoztatni. Ezzel megkerülik az alaplapot. A mikrofon bemenet hangosításkor is hasznos lehet, mert speciális effektek és beállításokkal mindenféle trükköt el lehet érni. A beszélő hangjának megváltozatásától kezdve szinte mindenre lehetőségünk nyílik. (Persze ez elsősorban nem a kártyán múlik, hanem a szoftveren.)

A maradék két Jack dugó négy hangfal csatlakozását teszi lehetővé. Ezek közül a zöld színű rendelkezik csak teljesítményerősítővel a másik csak vonali kimenet, így erősítő vagy aktív hangfal szükséges hozzá. A beépített teljesítményerősítő nem tud valami nagy hangerőt létrehozni, de egy szobában bőven elég.

A Game/Midi port használatának előnyét elsősorban a játékrajongók támaszthatják alá.

Válaszható módon két vagy négy hangfallal használhatjuk a hangkártyát. Az első esetben a térhangzásra a második esetben a sztereóra nyílik lehetőség.

LiveWare3-al használtam a kártyát, négy hangfallal. A szoftvert rendkívül jól összehozták, szinte mindent lehet állítani, még azt is, hogy milyen irányból szeretnénk hallani a hangokat:

A grafikus szimbólumokat ez egérrel mozgathatjuk a képen ülő ember körül, és ezzel változik, hogy ez események előttünk, mellettünk vagy mögöttünk zajlanak.

Mind a magas mind a mély hangokat jól átviszi a kártya, bár a mélyek élvezetéhez nem árt, pl. a Sound Force mélynyomós aktív hangfal.

Nézzük a telepítés néhány trükkjét:

PII-es vagy kisebb teljesítményű processzor alatt nem lesz különösebb problémánk. De a PIII Celeron2 illetve P4-es processzoroknál csak a legújabb driverrel hajlandó a kártya működni (gyakran nem ezt találjuk a telepítő CD-n). A hiba jelenség úgy néz ki, hogy első körben úgy tűnik, hogy minden rendesen települ, majd amikor már a vége fele jár, hírtelen kék halállal végződik a dolog. Utána amíg a kártya a gépen van, normál módban nem is indítható el a gép, mindig előkerül a kék halál. Safe módban (csökkentett mód) el kell távolítani a kártya telepítő programját és beszerezni egy újabbat.

De ez még nem minden, mert ha a gépben előtte egy másik hangkártya volt, akkor az is előfordul, hogy valahogy ez megakadályozza a tisztességes telepítést. Ennek a megoldása általában drasztikus, de hatásos (Windows megsemmisítése és újra telepítése, persze meg lehet próbálni a nem kívánatos részt eltávolítani, de a Windows jóvoltából nem nagy élvezet...)

Az alaplappal is könnyen összeakadhat a kártya, mert két IRQ-ra van szüksége. Ebből a szempontból két kártya létezik, az egyik megtudja osztani az IRQ-t egy másik eszközzel a másik pedig nem. Noha elvileg a LIVE mindkét IRQ-t meg tudná osztani, de azt tapasztaltam, hogy egyszerre mindkettőt nem. Sőt az sem mindegy mivel osztja meg. Ha nem jön össze a tisztességes IRQ összeállítás, akkor bootolás közben lefagy a rendszer.

Biztos számtalan megoldás van, nekem a következő jött be:

Az alapfelállás az, hogy a gépben van: Videokártya, hangkártya, belső modem, TV tuner, hálózati kártya. Vannak olyan PCI slot-ok, melyek IRQ-ján egy másik eszköz is osztozik, ilyen pl. az ATA vezérlő (pl. HighPoint). Eleve a gép egyik soros portját használjuk csak (vagy azt se), így célszerű a 3-as IRQ-vel rendelkezőt letiltani és azt kiosztani a modemnek. Alaphelyzetben a 11-es IRQ-t szokta az ATA vezérlő megkapni, nos meg kell keresni azt a PCI slot-ot, ami osztozik ezen, és oda tenni a LIVE-ot. Ekkor a hangkártya egyik IRQ-ja, már fixen annyi, amit az ATA vezérlő kap.

Tételezzük fel azt is, hogy nincs USB-s eszközük, így letilthatjuk a BIOS-ból azt is, így szabad a 9-es IRQ (általában ezt osztja ki az alaplap az USB-nek). Ha megoldjuk, hogy a LIVE második IRQ-ja ez legyen, akkor már majdnem nyert ügyünk van.

A 10-es IRQ-t a hálózati kártyának az 5-ös IRQ-t a videokártyának lehet felhasználni.

Noha a 11-es IRQ-n már két eszköz is van (LIVE+ATA vezérlő), erre még rápakolhatjuk, pl. a TV tuner IRQ-ját is.

Nyílván vannak egyéb megoldások is, csupán az biztos, hogy néhány IRQ-t nem érdemes felhasználni, ilyen pl. numerikus processzor 13-as IRQ-ja, vagy a programozható megszakításvezérlő 2-es IRQ-ja. Mindenkinek azt javaslom, ha probléma merül fel a LIVE telepítésével, és úgy érzi, hogy a megfelelő driverrel próbálkozik, egy elegáns mozdulattal vegye ki a kártyákat és tippeljen egy másik sorrendre. Általában előbb-utóbb sikerülni szokott.

Összefoglalva, ez a hangkártyát minőségileg jól összehozták, bár telepítési gondok adódhatnak.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95