FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (CD-ROM)
·  ASUS 50x max
·  Sony 52x
·  LG52x
·  Kenwood 72X True X CD-ROM Meghajtó
· Termékbemutatók > CD-ROM
· Aopen 52x
Dátum : 2001-09-29 19:19:24
Szerző : gigahertz


A CDROMok gyártói gyakran túloznak a sebességet illetően, nos ez is MTRP-ben lett megadva...

Ordasi Tuning Ordasi Tuning

Mi tagadás, Aopen CD meghajtókkal ritkán találkozunk, így itt az ideje, hogy megismerkedjük az Aopen CD-952-es 52x-es olvasójával. Már a külseje is megnyerő:

Aopen 52x (CD-952E)

Modell: CD-952E

ATAPI IDE interfész (UDMA 33)

Kompatibilitás: CD-DA, CD-ROM/XA, CD-I/MPEG, foto CD, karaoke CD, CD-Extra (CD+), I-TRAX CD, CD-RW

Lemez kapacitás: Mode 1: 656MB  / Mode 2: 748MB

Maximális játékidő (audio): 74 perc és 42 másodperc

Adat buffer méret: 128 Kbyte

Lemez méret: 80mm mini (3.15") és 120mm normál (4.72")

 

Első gondolatunk az lehet, hogy minek rá négy gomb, amikor kettő is elég (lemez kiadás és lejátszás). Nos a baloldali két gomb a hangerő állítást szolgálja (fejhallgató esetén), nem kell tekergetni semmit az előlapon. Egyszerűen meg kell nyomni a kívánalmaknak megfelelő gombot és a hangerő szépen egyenletesen változik.

Ez a CD meghajtó nem mondható éppen komótos járásúnak, a CD tálcát villámgyorsan kinyitja. Ez nagyon pozitív dolog, hiszen vannak olyan olvasók, ahol a gombnyomást követően némi malmozás után jut el odáig, hogy a lemezt ki vagy be tehessük. A lemezt is gyorsan felpörgeti, így ezzel sincs gond.

Az 52x-es sebességet a gyártó a 7800kb/s-os átviteli sebességgel indokolja (kicsit soknak tűnik, de az Aopen ezt közölte, de mint az mindjárt látni fogjuk az MTRP érték). Ezt azonnal kipróbáltam, a legkézenfekvőbb megoldás az volt, hogy egy nagyméretű fájlt kiszemeltem egy gyári CD-n és felmásoltam a winchesterre. A fájl mérete és a másoláshoz szükséges idő alapján kiszámoltam az adatátviteli sebességet. 1047kb/s adódott, tehát ténylegesen erre képes a meghajtó másolásnál.

További specifikáció:

Jellemző

Leírás

Adatátviteli sebesség

Mode 1, normál sebesség: 150 KB/s
Mode 1, 52X-MTRP: 3900 KB/s ~ 7800 KB/s
Mode 2, normál sebesség: 171 KB/s
Mode 2, 8X CLV: 1368 KB/s

Audió

44.1kHz-es mintavételezési sebesség (16 bit)

Energiaellátás

DC 5V+- 5%, DC 12V+- 5%

Szerelés

Függőleges vagy vízszintes helyzetben

Méretek

5.87"(szélesség) x 1.65"(magasság) x 7.74"(mélység)

A táblázatban az 52x-es sebesség így szerepel: 52X-MTRP. A gyártók egyre nagyobb és nagyobb számokat szeretnek közölni a sebesség terén, így az ilyenekre, mint az MTRP érdemes odafigyelni (MTRP-Maximum Transfer Rate Performance ), tehát a maximális és nem átlagos értékről van szó.

Nézzük meg a CD check milyen eredményre jutott:

Az 1832kB/s nagyjából 28x-os olvasási sebességnek felel meg. De ne gondoljuk azt, hogy ez olyan rossz érték. Annak ellenére, hogy "52x"-es jelzéssel látták el a meghajtót és 28x-os átlagos sebességet mért a program, gyorsan számít a meghajtó, mert jónéhány 50-52x-es olvasó ezt a szintet sem üti meg. És ne feledjük, hogy a csúcssebesség alapján hozták ki az 52x jelzést és nem az átlagos teljesítmény alapján (habár a program szerint ez sem sokkal több). Érdemes odafigyelni arra, hogy az átlagos olvasási sebesség a CD check szerint majdnem azonos a csúcssebességgel, ez azt jelenti, hogy feltehetően egyenletes olvasási sebességet biztosít a lemezfelületen. Érdemes mindezt grafikusan is megjeleníteni a CDROM Analyser programmal:

A tapasztalatok azt mutatják, hogy ez a program nem igazán jól méri a CD meghajtó sebességet, így most ez hanyagoljuk. Igazából csak az olvasási egyenletességét érdemes szemügyre venni (vadonatúj gyári CD volt a meghajtóban). A CD felület nagy részén egyenletes sebességet produkál, ez jó dolog. Ugyan egy V alakú "gödör" is megfigyelhető, de ennek nem érdemes nagy jelentőséget tulajdonítani.

És végül nézzük meg mire jutott a meghajtóval a SiSoft Sandra tesztprogram:

Nyugodtan kijelenthetjük, hogy ahány teszt program, annyi mérési eredmény született. Sokan az ASUS 50x max-ot tartják a megfizethető árú CD olvasók "királyának", ami talán jogos. Nézzük meg ehhez képest az Aopen 52x mit produkál a Sandra mérései szerint:

Jellemző/olvasó

Aopen 52x

Asus 50x max

Track Speed

5908 rpm

14239 rpm

Buffered Read

51 MB/s

926 MB/s

Sequential Read

1672 kB/s

4030 kB/s

Random Read

579 kB/s

963 kB/s

Avarage Access Time

103 ms

103 ms

Nos jelentős sebességbeli különbségek adódtak. Igaz azt is hozzá kell tennem a meghajtó ugyan gyengébben teljesít, mint az 50x-es ASUS, de ezt az ára is tükrözi. kb. 30%-al olcsóbb az ASUS-nál. Az Aopen maghajtó jóval csendesebb egy ASUS 50x meghajtónál, ami abból adódik, hogy nem pörgeti fel szinte a végtelenségig a lemezt. Törvényszerűen az alacsonyabb fordulatszám miatt nem érhette el az ASUS szintjét. (Bár érdemes megjegyezni, hogy nem minden a fordulatszám, a Kenwood 72x-es olvasók ügyes trükkel alacsony fordulatszám mellett nagy sebességet produkálnak.)

A tapasztalataim: A meghajtóhoz audio kábel és négy rögzítő csavar is jár, így a beszerelésnél nem érhet meglepetés. CD meghajtóhoz képest viszonylag rövid, ez néhány háznál lehet szempont, ahol a CD meghajtó a behelyezésénél pl. az alaplapnak nekiütközik és egy kicsit kilógna. A zajszintje közepesnek mondható, bár a mai gépekre "sajnos" más nem az a jellemző, hogy a CD meghajtó hangja nagyon zavaró lenne, a CPU hűtőventilátorának a zaja dominál inkább. A teszt végén egy nagyon karcos CD-vel is kipróbáltam az olvasó képességeit. Ez az olvasók többsége nem képes már elolvasni, de ezzel a meghajtóval sikerül. (Ez a karcos CD olvasási teszt a CD lemez szétrobbanásának a veszélyét magában hordozza, ami garanciavesztéssel jár általában, így nem ajánlott.)

 

Szponzor : DunaWeb Kft.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
ASUS 50x max


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95