FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (CD-ROM)
·  Aopen 52x
·  Sony 52x
·  LG52x
·  Kenwood 72X True X CD-ROM Meghajtó
· Termékbemutatók > CD-ROM
· ASUS 50x max
Dátum : 2001-07-13 20:47:56
Szerző : gigahertz


CD teszt sorozatból, íme az ASUS 50x max, aminek CD-S500A jelzése van:

A teszt során a következő tapasztalatokat szereztem:

A meghajtó rendkívül egyenletesen pörgeti fel CD-t, ez annyit jelet, hogy pl. nem kezdi el "túráztatni" a motorját (mint pl. a Panasonic 40x-es) és az olvasás során nem fogja vissza afordulatszámot. Ennek az a következménye, hogy a Cd külső részén lévő adatokat sokkal gyorsabban tudjuk olvasni, mint a belső részekre írtat. Ennek bizonyítéka:

Egy gyári CD olvasása közben mértem ezzel a programmal az adatátviteli sebességet. Tévednek azok a felhasználók, akik azt hiszik, hogy ha vesznek egy 50x-es CD ROM-ot, akkor az tényleg produkál 50x-es sebességet. Az ASUS itt csúcsba 32x-es sebességgel olvasott. Ez jobbnak számít, amit egy átlagos olvasóval el lehet érni! Az olvasási sebesség ingadozása két okra vezethető vissza. Egyrészt a CD hibájára (a piszoktól kezdve a karcolásig minden belefér) a másik tényező a motor kiegyensúlyozatlansága. De itt erről nincs szó, mert az periodikus nyomot hagyott volna az olvasási sebesség grafikonjába. Nézzük miként olvas egy írt CD-t:

A méréshez egy LG 808B-vel frissen írt CD-t használtam. Látható, hogy a kezdeti rész olyan mint az előbb, utána a sebesség az egyre nagyobb kerületi sebesség miatt kicsit romlik. Ezért néhány CD ROM gyártó eleve úgy gyártja a meghajtóit, hogy az olvasó lézer felett a CD sebessége közel azonos legyen, ekkor egy közel vízszintes vonalat kapunk.

Mivel ezt itt nem kompenzálták, így sebesség szempontjából igen előkelő helyezést kapna ez a meghajtó.

Újraírható CD olvasása már kicsit alacsonyabb sebességgel történik:

Míg egyszer írható CD esetén jól hallaható hanggal olvasott a meghajtó, az újraírható CD használatakor nagyon csendes volt. Ez az alacsonyabb fordulatszámnak volt köszönhető. És a népszerű SiSoft Sandra program szerint ilyen maghajtóval van dolgunk:

Vagyis átlagosan 27x-es az olvasási sebesség, az elérési ideje a CD ROMok közül szinte a legkisebb (113ms). Ha pl. 12x-es CD íróval is rendelkezünk, akkor is csak extrém esetben fordulhat elő, hogy nem bírja CD másolás közben az 1.6Mbyte/s-os tempót. Célszerű ATA portra csatlakoztatni, mert a sima IDE rész visszafogja a meghajtót és észrevehetően lassabb lesz.

A használat során különösen arra figyeltem fel, hogy az annyira összekarcolódott CD-ket is sikerült vele elolvasni, amit szinte egyetlen más meghajtónak sem sikerült! A másik érdekesség az volt, hogy általában 1-2 órai használat után elég meleg lesz egy beépített drive, de ez csak langyos lett.

 

Szponzor : DunaWeb Kft.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Aopen 52x


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95