FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (CD-ROM)
·  Aopen 52x
·  ASUS 50x max
·  LG52x
·  Kenwood 72X True X CD-ROM Meghajtó
· Termékbemutatók > CD-ROM
· Sony 52x
Dátum : 2001-07-13 20:41:59
Szerző : gigahertz


A Sony 52x CDU 5211-es CD meghajtójának elején egy hatalmas matricát találunk. A gyártó különösen a CD szétrepülésére hívja fel a figyelmet, mert ha megreped a lemez, akkor a szinkoran szétrepül. Természetesen a teszt során ezt nem tapasztaltam. Sőt ellenkezőleg, a hangja alapján nem is gondolná az ember, hogy 52x-es olvasóval van dolga. Igen gyorsan kiadja a CD-t, de a nyitó mechanikája kicsit hangosra sikerült.

Itt is igaz az a megállapítás, hogy amikor 50-52x-es feliratot látunk egy CD ROM-on, akkor szó sincs ekkora sebességről, gyári CD-t így olvas:

A teszt grafikon szerint remek a belső felépítése, mert csak minimális sebesség ingadozást lehet tapasztani. Nyilván a CD belső, a lyukhoz közeli részén lévő adatokat lassabban olvassa, mert ott kisebb a kerületi sebesség.

Olvasás közben néha hallható módon változtatja a fordulatszámot, de maximum csak 32x-es sebességre képes. Ezt is csak akkor produkálja, ha ATA kábelen lóg, mert az IDE a teszt szerint lényegesen visszafogja a meghajtót. Talán az egyszer írható CD-nek rosszabb a minősége, mint a gyári CD-nek:

De nem indokolt, hogy a sebesség ennyire lecsökkenjen. Több CD-vel is kipróbáltam, de azt tapasztaltam, hogy érzékeny a meghajtó, hogy írható-e a CD, vagy a gyári. Ráadásul ezeket pl. egy 50x-es ASUS meghajtó kb. másfélszer gyorsabban olvasta, tehát az drive problémája. De ha újraírható CD-vel van dolga a meghajtónak, akkor:

Itt sem sokkal jobb a helyzet. Ennél a meghajtónál is igaz, hogy teljesen csendes újraírható CD-k olvasásakor, igaz ezt a fordulatszám csökkentésével érték el, ami a sebesség rovására megy. De a mindennapos használatkor általában a 12-16x-os tényleges sebesség (tehát nem az ami rá van írva) elegendő, bár a leggyorsabb írók mellett nem bírná a tempót, ha a Sony52x lenne a közvetlen olvasó)

És végül nézzük, hogy a Sandra nevű tesztprogram miként vélekedett a meghajtóról:

CD ROM Drive Analyser-nél egy kicsit jobb átlagos eredményt produkált, 21x-es volt az olvasási sebesség. Így az átlagosnál kicsit gyengébb a meghajtó, még a 48 és 50x-es olvasók is általában nagyobb sebességet produkálnak.

Megjegyzés: Kissé ellentmondásosnak tűnhet, hogy a gyári CD olvasásakor jó mechanikáról írtam és az írható CD-nél erősen látszott, hogy bizony borzasztóan ingadozik a sebesség. Több gyári és frissen írt (nem karcos) CD-vel is megismételtem az olvasási tesztet, rendre hasonló értékeket kaptam. Érdemes megnézni, hogy ehhez képest egy ASUS 50x max mit produkált ugyanezekkel a lemezekkel.

Szponzor : DunaWeb Kft.


· Hozzászólások
janokaaaa - 2004-01-06 19:15:56 --= nem regisztrált =-- válasz erre
írni tupírok írni!!!
janokaaaa - 2003-12-31 11:12:18 --= nem regisztrált =-- válasz erre
mi vaa?
janokaaaa - 2003-12-27 21:58:55 --= nem regisztrált =-- válasz erre
WTF?
Janokaaaa - 2003-12-06 22:12:40 --= nem regisztrált =-- válasz erre
?
Magyar - 2003-12-05 17:55:24 válasz erre
soha nem hagyja abba... Ezek mind biztos budapestiek! "főokosok"

Ezek szeint Te vidéki vagy. A fórummel kapcsolatban egyet értek. Legtöbbször csak nevet az ember a sok hülyeségen. De hát én itt azokat (kb.) olvasom, amihez értek. Máshol meg gondolom rajtam nevet mindenki, aki meg ott hozzáértő.
terrayon - 2003-12-05 16:11:36 válasz erre
Ez nem igazán ide tartozik de mégis.. :
Hát én meg azt mondom hogy senkire nem hallgatok amióta 1 évig fórumoztam a HIFICITYn Prohardveren, stb.,sok helyen és annyi tapasztalatom összegyűlt a fórumozókkal kapcsolatban hogy senki nem ért semmithez csak a pofája nagy. De az nem kicsit! Biztosra állítja hogy az a legjobb ami neki van, igaz ugyan ő nem próbált még mást mert neki csak ez az első számítógépe, hifije, stb,de azért szeret belepofázni mert azt hiszi hogy ő már okos! Meg neki nincs jobbra pénze és azzal nyugtatja magát hogy az a legjobb ami neki van. Meg találkoztam én ilyen-olyan okos emberekkel amik aztán nagyon értenek hozzá és mikor élőben is találkozok vele kiderül hogy egy 15 éves hülyegyerek aki csak szórakozott egyet és röhög otthon a markában egyet hogy a "tanácsai" miatt hányan szívnak. Az ilyen hozzászólásokat pedig nem lehet kiszűrni azok a nagyon ritka hasznos tanácsok közül, mert aki tudja melyik az értelmes hozzászólás, annak felesleges fórumoznia is mert nincs rá szüksége, azért mert az ember akkor fórumozik ha tanács kell neki. A FÓRUM TEHÁT MEGZAVAR, ŐRÜLETBE KERGET, KIBORÍT, FÉLREVEZET. Meg semmi kedvem hozzá mert kivétel nélkül mindegyikben csak egymást baszogatják, baszogatjátok! Csk azért is az övé legyen az utolsó szó és soha nem hagyja abba... Ezek mind biztos budapestiek! "főokosok"
djtom - 2003-11-11 07:42:01 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Hali!

Nekem egy LG-m van, meg vagyok vele elégedve, egy ami zavar: a tálca zárása után a cd beolvasásakor még pár mp-ig megszakítást jelez (nincs ilyen meghajtó). A régi ASUS 40*es nem csinált ilyet, de 1997-es létére megfáradt szegény. A Sony-ról annyit, hogy elég hangos, a suliban volt ilyenem (40*es), mindenki ütötte, verte és bírta szerencsétlen. De tény, hogy az ASUSsal, Plextorral, Philips-sel nem veheti fel a versenyt.
janokaaaaa - 2003-10-08 22:05:47 --= nem regisztrált =-- válasz erre
nekem a P4-esemben ijen van és jó csak egy kicsit hangos a lite-on mechanika
endrú - 2003-06-03 18:47:20 válasz erre
Szerintem a legfontosabb egy cd-nél, hogy a nagyon karcos cd-ket is olvassa, illetve, hogy halk legyen.
De szerintem nem kell ezen összeveszni, hiszen ma már senki se vesz cd meghajtót, inkább vesz DVD-t és írót.
geo - 2003-06-03 18:25:03 válasz erre
Sony egy hulladék, szar, utolsó márka! Nem is márka! Egy fos!! Ha csak ez a fos lenne, akkor sem vennék. Utáálom mióta minden egyes Sony cuccom 1 hetet bírt. Az 5.-nél meguntam, és onnantól kezdv nem veszek Sonyt!!!
 
Következő 10
Lap: 1, 2 , 3 , 4 , 5 , 6 , 7 , 8 , 9 , 10 , 11 , 12 , 13 , 14 , 15 , 16 , 17 , 18 , 19 , 20
© szamitogep.hu