FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Processzor)
·  CPU adatok
·  Tbird 1.2 (200 vagy 266 ???)
·  Thunderbird 1100
·  Celeron 800
·  Pentium 4 teszt II. rész
·  Pentium 4 teszt I. rész
· Termékbemutatók > Processzor
· Tualatin
Dátum : 2001-09-21 19:49:24
Szerző : gigahertz


Hát sok alaplappal nem fog működni, annak ellenére, hogy simán beletehető a Socket 370-es foglalatba...

Az Tualatin processzor sok tekintetben különös CPU, de alaplapi kompatibilitás miatt problémás is egyben. Ha rápillantunk a CPU-ra még azt is hihetnénk, hogy Pentium 4-el van dolgunk, hiszen hatalmas processzormagot találunk a zöld hordozón. Pontosabban egy fém sapkát látunk, ez óvja a magot, a sapka felülete kb. kilencszer akkora, mint egy "mezei" PIII-as vagy Celeron2-es magja (FCPGA). Azért írtam, hogy mezei, hiszen ez is PIII-as. Ezen a sapkán van egy lyuk, ami az első beszerelésnél szinte biztosan telemegy szilikonzsírral, íme erről egy kép a thomshardware.com-ról:

0.13 mikronos technológiával készült. Érdemes itt egy pillanatra megállni, hiszen már nagyon dobálózunk a számokkal, hogy 0.18 0.13 stb. Ezek már hatalmas technikai bravúrnak számítanak. A fémezés stb. művelet során levilágítással alakítják ki fotóreziszt segítségével a rajzolatot. Igen ám, de a látható fény hullámhossza ennél több (0.55 mikrométeres hullámhossz tartozik a zöld fényhez). De még az UV fényt is elfelejthetjük... de szerencsére van már lehetőség is (kisebb hullámhosszú sugárzás).

512k-s cache méret már ugyancsak tekintélyes (de van 256k-val szerelt típus is, érdemes odafigyelni vásárláskor), így nem csak a magasabb órajel dobja meg a sebességet, hanem a cache mérete is.

A processzor hátoldalán ugyanúgy 12 kis kondenzátort találunk, mint egy mezei PIII (FCPGA) hátulján. 370 lábbal rendelkezik, hasonlóan, mint egy Celeron 2-es, így simán belemegy egy Socket 370-as foglalatba. (Az, hogy beletehető még nem jelenti azt, hogy működni fog benne.) Ez azt jelenti, hogy "elvileg", ha Socket 370 (FCPGA) CPU foglalattal rendelkezik az alaplapunk, akkor beletehető a Tualatin CPU is (de ez nem igaz minden Socket 370-as alaplapra!) Egy biztos, itt már FCPGA2-ről kell beszélni és nem sima FCPGA-ról.

Az a biztos, ha megnézzük a chipset jelzését, vannak olyanok, melyek támogatják a Tualatin CPU és olyanok is melyek nem. De még sokszor ez sem elég, mert ha azt látjuk, hogy I815 jelzésű chipsettel szerelték az alaplapot (ami kezeli ezt a CPU-t), akkor még meg kell nézni, hogy milyen betű/szam kombináció találunk az Intel felirat felett (pl. ha SL5NR, akkor megnyugodhatunk). Ezt minden alaplapgyártónak közölnie kell(ene), hogy működik-e benne a Tualatin. Tehát még adott alaplap típuson belül is lehetnek eltérések!

VIA chipsetnél sokkal egyértelműbb a helyzet, ha a chipset száma végén ott van a "T" jelzés, akkor OK, ha nem akkor elvileg nem működhet benne a Tualatin, bár már van ellenpélda is.

Míg egy 1GHz-es PIII-nak 1.75 Voltos core feszültségre van szüksége, addig a PIII Tualatin 1.45 Voltról üzemel. Így annak ellenére sokkal kevesebb hőt termel a CPU, hogy magasabb frekvencián jár. Ez PIII 1GHz-es processzorhoz képest egy 1.26GHz-es Tualatin kb. 20%-al kevesebb hőt termel (kb. 30 Wattal fűt). Őszintén szólva az 1.45 Volt már igazán nem sok, de nagyon vigyázni kell a feszültség beemelésével (overclock esetén), mert úgy 1.7-1.8 Volt körül az örök vadászmezőkre lehet küldeni a Tualatin!

Minden Tualatin 133MHz-es FSB-vel jár, itt már nem találunk 100MHz-es példányokat, mint a mezei PIII-nál.

Végül felmerülhet bennünk az a kérdés, hogy vajon mennyire gyors a Tualatin. Szerencsére megnyugtató eredmények születtek, azt lehet mondani, hogy ez a CPU gyakorlatilag olyan gyors, mint egy ugyanolyan órajelű AMD Thunderbird. Bár viták adódhatnak, hogy most akkor melyik a gyorsabb, azt lehet erre mondai, hogy ugyanolyan az FSB-n és órajelen a Tualatin a gyorsabb, de olyan minimális az Intel CPU előnye, hogy az említésre sem méltó. És ami meglepő, játékoknál olyan eredményeket hoz, mintha egy 1.7GHz-es Pentium 4 csücsülne a gépben! Ez azért meglepő... bár a Pentium 4 egyedüli előnye a magasabb órajelben rejlik (azért van ott még más is…), mert inkább a MHz-re hajtottak rá, mintsem a nyers erőre.

Egy PIII 1GHz-es processzorhoz viszonyítva 10-20%-as sebesség különbséget mutat az 1.26GHz-es Tualatin (alkalmazásfüggő), mondjuk egy 20%-os érték már meggondolandó. (Mindez a magasabb órajelnek tudható be.)



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95