FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Gazdaság)
·  A Panasonic (Matsushita) és a Hitachi stratégiai szövetsége
·  A Matshushita pénzügyi eredménye
· Cikkek > Gazdaság
· Távmunka Magyarországon
Dátum : 2001-09-05 17:05:28
Szerző : szia


Magyarországon a távmunka elterjedése a kis- és középvállalatok körében még jóval az európai átlag alatt van.

A magyar munkáltatók több mint fele nem is szorgalmazza a rugalmas munkavégzést

A Nextra – a hazai piacon is jelenlévő pán-európai kommunikációs szolgáltató- a közelmúltban újabb, 9 országra kiterjedő piackutatást készíttetett, amely most a távmunka elterjedtségével foglalkozik. Magyarországra vonatkozóan a felmérést a Nextra Hungary megbízásából a Szonda Ipsos végezte el. A vizsgálat elsősorban arra irányult, hogy feltárja a távmunka és a távmunkát elősegítő technológiák munkahelyi elterjedtségét, a felső- és középvezetők munkavégzésének jellemzőit, valamint távmunkához való viszonyukat.

A kutatás eredményeiből megállapítható, hogy Magyarországon a távmunka még igen szűk körben terjedt el, a megkérdezett vállalatok 82%-ánál még egyáltalán nem vezették be a távmunka lehetőségét annak ellenére, hogy annak technológiai háttere a vállalatok 86%-ánál valamilyen formában – leginkább mobiltelefon, laptop és a vállalati levelezés távoli elérése révén – biztosított. A felmérés szerint a magyar vállalatok többsége nem is kíván nagyobb összeget költeni a távmunka bevezetésére az elkövetkező öt évben. Az európai országok közül csak Olaszországban hasonló arányú (14%) a távmunka elterjedésének aránya, az európai átlag ennél jóval magasabb (45%), ebből Svédország (77%), Németország (65%) és Ausztria (63%) emelkedik ki.

A távmunkát elősegítő technológiák közül a leginkább rendelkezésre álló és leggyakrabban használt eszköz a mobiltelefon, a vállalati e-mail távoli elérése és a laptop, bár utóbbi kettőt csak fele annyira használják a magyar vezetők, mint európai társaik. Mind a vizsgált nyolc európai ország, mind Magyarország vállalatvezetői a már meglévő eszközök mellett leginkább a virtuális magánhálózat (VPN) bevezetését szeretnék elérni cégüknél a távmunka elősegítésére.

A magyar munkáltatók 59%-a iparágtól függetlenül nem szorgalmazza a rugalmas munkavégzést – szemben az európai 43%-kal –, pedig a válaszolók 69%-a szívesen végezné munkáját otthonról vagy rugalmasan, míg az európaiaknak csak fele szeretne így dolgozni. A magyar felső- és középvezetők többsége (63%) hetente 45-60 órát tölt el a munkahelyén –ami az európai átlag felett van–, több mint 80 %-uk dolgozik esténként, hétvégén, ünnepnapokon és szabadság alatt is. Nincs kifogásuk a túlóra ellen, és csak kis részük tapasztalt a túlórából eredő negatív hatásokat magánéletükre vagy egészségi állapotukra. A válaszolók fele úgy véli, hogy egy rugalmasabb munkavégzési gyakorlat pozitívan hatna a családi/társas életükre.

A megkérdezett magyar vezetők több mint 80%-a szerint a távmunka bevezetése megtakarításokat eredményezne a cége számára, és hatékonyabbá tenné a kommunikációt is, míg európai szinten a termelékenység növekedését emelték ki, mint a távmunka pozitív hatását. Magyarországon a két leggyakrabban említett akadályozó tényező a távmunka bevezetésére a vállalati IT rendszer hiányossága és az új megoldások kismértékű alkalmazása, míg a többi vizsgált ország az IT rendszer hiányossága mellett a felsővezetés érdeklődésének hiányát és a cég költségvetési limitjét tartja hátráltató faktornak. Európa-szerte, így Magyarországon is a csapatmunka összeomlását tartják a távmunka legfőbb hátrányának.

A felmérés kimutatta, hogy a magyar vezetők véleménye szerint az európai országok közül leginkább Svédországban és Norvégiában terjedt el a távmunka, és legkevésbé Magyarországon és Szlovákiában. Az egyes szektorokat tekintve pedig leggyakrabban az informatika /média/telekommunikáció, legkevésbé pedig a közszféra került említésre, mint a távmunka elterjedésének lehetséges területe.

Forrás : http://www.nextra.hu

· Hozzászólások
xxxx - 2004-01-23 19:46:46 válasz erre
Martin:

http://www.tavmunkainfo.hu/

http://tavmunka.la p.hu/
Seth. - 2004-01-23 19:41:29 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Nagyon felkapott ez a fórum:
1 hozzászólás: 2002, 2. 2003, 3. 2004 + az enyém ami kilóg a sorból mert ezt 2005-ben kellene írnom :D
Martin - 2004-01-23 19:24:03 válasz erre
Sziasztok ! Én olyan címeket keresek ahol lehetne jelentkezni távmunkára !
Nem tudom tud-e valaki segíteni. A borítékolós, ügynökös
dolgok nemérdekelnek. Köszi előre is !!
bratyi - 2003-05-12 14:27:16 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Diákoknak is nagyon kedvező, mert pl a budapesti napi 3 órás közlekedést is meg lehet spórolni. Ezen felül, ha az ember gyorsabban dolgozik, akkor több ideje marad, amely tanulásra és gyereknevelésre is fordítható.
A GYES-en lévőknek is óriási segítség...


Gábor - 2002-04-15 06:07:42 válasz erre
Jó lenne,ha a távmunkát, az egyre bővülő számítógépes magánfelhasználók számára lehetővé tennék.Többet kéne erről (kormányzati és törvényhozási szinten is) cselekedni és kevesebbet beszélni.
 
 
© szamitogep.hu