FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Notebook)
·  Acer Aspire 1522LMi bemutató - Noteszgép a javából
·  ASUS MYPAL A620BT
·  EVO N200
·  IBM A30
·  Portocom MultiPower
·  Armada 110
·  Compaq N150
·  Compaq N600c
·  ASUS T9400
·  ASUS 8400
·  ASUS A1000
· Termékbemutatók > Notebook
· MSI M635 - My Style Inside
Dátum : 2006-02-13 08:16:15
Szerző : Matteo


Az MSI a notebook piacon való szereplését nagyjából 2004-től számítjuk. A 2006-os évet a Megabook M635-tel kezdik.

A notebook piac eladási adatai szárnyaltak az előző évben és a növekedés várhatóan 2006-ban is folytatódik. Az MSI sem szeretne kimaradni a jóból, ezért jelentős és változatos termékkínálattal száll szembe a nagyobb gyártókkal. A multimédiát és a teljesítményt előtérbe helyező gépek mellett ugyanúgy megtalálhatók a hordozhatóságot jelentő vékony és könnyű kliensek is. A platformok arányát is igazságosan megosztja a gyártó; nincs jelen túlzott Centrino-zás, a megfelelő alternatívát mobil Athlon 64-es és Turion 64-es gépek adják.
Jelen tesztükben egy Turion processzorral elátott darabot vizsgálunk, amelynek teljes neve: Megabook M635.

Kicsomagolás

Az első jó pontot már meg is kapja a gyártó, hiszen az M635 mellé jár egy táska is. Szép, de ugyanakkor elvárható gesztus. Kár, hogy nem mindenki él vele. Tovább bontogatva a dobozokat, előbukkan maga a készülék, majd pedig egy vékonyabb doboz, ami a kellékeket tartalmazza. Csak felsorolás szintjén említsük meg ezeket: adapter és a hozzávaló tápkábel, RJ45-ös és a TV-kimenet használatához szükséges S-video kábel, 3 db magyar Windows XP Home Recovery CD, 1 db driver CD, angol kézikönyv és "Getting Started" papíros.
A gépet kihámoztuk és mindenek előtt a szokásos első töltésre ítéltük. Apropó töltés. A géphez egy 8 cellás 4400mAh-ás akkumulátor jár, amely a kézikönyv szerint 3 órányi energiát biztosít.



Beszerezhetünk egy kisebb 4 cellás darabot is, ez értelemszerűen feleannyi ideig bírja. Sokat utazóknak nem árthat egy második telep.

Külső mustra

Végeztünk a töltéssel, de mielőtt életre keltenénk a jószágot, vizsgáljuk meg kívülről! A szerintem sötét-szürke, mások szerint fekete notebook formájában nincs semmi meglepő, egyszerű lapos téglatest lekerekített élekkel. A fedlapon végigfutó ezüst betét sokat dob az összhatáson és ügyes figyelemfelkeltő dísz is egyben. A középen elhelyezett MSI logó már kötelező elem.



A kimenetek két oldalra zsúfolódtak, egyedül az apró Firewire aljzatot és az audio csatlakozóit találjuk elöl, hátul hálistennek nincs semmi. Baloldalt helyezték el az optikai mehajtót, két USB portot, a modem és a hálózati kártya dugaszait és természetesen a tápot. Jobboldalt megtaláljuk a másik kettő USB-t, az S-video és D-sub kimenetet, a kártyaolvasó és a PCMCIA nyílásait. A hűtési rendszer végpontját jelentő rácsok is ide kerültek.



A nyitószerkezet megfelelően erősnek tűnik, nyitáskor még emelte magával a gép alját. Ennek tartósságát sajnos nincs lehetőségünk tesztelni. Az M635 kinyitott állapotban mutatja meg igazi szépségét. Pedig itt sincs szó másról, mint ügyesen alkalmazott ezüst betétről. A billentyűzet magyar, amelynek kiosztásában nem találtunk kivetni valót, viszont érzékenységében annál inkább. Valahogy az egész túl puhának tűnt, gyakran kellett ismételten karaktert leütni. Ezzel szemben a touchpad gyorsan és kiválóan használható. A billentyűzet felett találhatók a fő funkció gombok (Bluetooth, Wlan, E-mail, Internet stb.) és a bekapcsoló gomb. Ez utóbbi alatt ugyan kék led pislákol, de ennek fénye egyáltalán nem zavaró használat közben. Még feljebb a két oldalt elhelyezkedő hangszórókat lelhetjük, melyek egész jól szólnak, de csodát azért ne várjunk tőlük.



A kijelző egy 15,4" WXGA szélesvásznú panel, mely maximális felbontása 1280x800 pixel. Multimédiás notebook lévén az MSI az M635-nél is GlareType kijelzőt használ, amely ugyan nagyon szép színeket jelenít meg, viszont meglehetősen tükröződik. Ez leginkább filmnézésnél lehet zavaró, de persze az sem lehet valami jó film, ha közben inkább magunkat bámuljuk a kijelzőben.

Mi van belül?

A szemfülesek már láthatták a billentyűzet alá felragasztott matricákat, amelyekből nem nehéz kitalálni, hogy mire és miből épitkezik ez a notebook. Nos kezdjük a fő szerveknél, aztán jöhetnek a végtagok.

A bevezetőben már említettük, hogy az M635 egy Turion 64-es processzorral szerelt változat. Jelen kiszerelésben egy MT-30-as jelzésű darabot raktak bele, amely 1.6 GHz-es órajelen jár. Az AMD kínálatában ez a legkisebb órajelű darab, a legnagyobb MT-40-es 2.2 GHz-en működik. A processzorgyártó az L2 cache méretében is különbséget tesz, vannak 512 KB-ot és 1 MB-ot tartalmazó variánsok is. Ez a 30-as modell 1 MB-ot tartalmaz. A 90nm-es gyártástechnológia alacsony TDP-vel jár, amelynek értéke maximum 25W.



Természetesen a processzor beépített egycsatornás memórivezérlővel rendelkezik, fel van vértezve 64 bites kiegészítéssel és SSE3 kiterjesztéssel is.
A lapkakészletet az ATI szállítja, amelyet az RX480 északi híd és az SB400 déli híd párosítása adja. Az Xpress200P fantázianevű chipset a Turionok mellett támogatja a mobil Athlon 64-eket is. Összesen 2 GB-nyi DDR 400-as memóriát zsúfolhatunk bele. Kis szépséghiba, hogy a tesztgépbe "csak" egy 512 MB-os DDR 333-as modult raktak, a memóriaolvasási és írási értékeket majd így tessék értékelni. Az SB400-as déli híd nem kápráztat el minket mérhetetlen tudásával, de a hiányosságokat szerencsére kipótolta az MSI. Kapunk egy 802.11b/g szabványú vezetéknélküli hálózati vezérlőt, Bluetooth modult, 4 az 1-ben kártyaolvasót és Firewire vezérlőt.
A grafikus vezérlő jelen esetben nem az Xpress200 integrált változata, hanem egy Mobility X700-as chip 128 MB dedikált memóriával. A 3D-s alkalmazások legalább nem a rendszermemóriát zabálják. A GPU 8 futószalaggal és 6 vertex egységgel rendelkezik, és 350 MHz-es órajelen fut. A 128 MB memória mindössze 300 MHz-en jár (effektív 600 MHz) és 128 biten kapcsolódik a GPU-hoz. A grafikus egység fogyasztását az ATI PowerPlay technológiája próbálja megzabolázni, melynek beállításait a Catalystban találhatjuk meg. Az M26-as kódjelű chip grafikus teljesítménye nagyjából elég a mai játékokhoz, körülbelül egy sima 9700-es Radeon sebességét éri el.



A háttértárat a Toshiba 60 gigás merevlemeze szolgáltatja, amely ATA 100-as szabványú és percenként 4200-as fordulatra képes. Optikai meghajtónak az LG GWA-4082N multi drive-ot választotta a gyártó, amely a kétrétegű lemezekkel is könnyedén elboldogul.

Bekapcs

Miután az operációs rendszer befejezte önmaga telepítését és megadtuk a szükséges adatokat, szembesülhetünk a GlareType kijelző csodás színeivel. A bambulást befejezve feltűnik, hogy nem egy csupasz Windows-t kap az ember, hanem rengeteg hasznos szoftver is előre fel van telepítve. A komplett Cyberlink kínálat mellett szolid telepítő ikon jelzi a Norton Internet Security 2005-öt. Legalább meghagyták a választást a leendő felhasználónak. Az MSI Live Update letölti a szökséges BIOS, firmware és driver frissítéseket, azonban ezzel nem árt óvatosnak lenni. A tálcán megbúvó System Control Manager-ben leginkább az energiagazdálkodást állíthatjuk, ahol több, előre megadott séma közül (internetezés, maximális akku, filmnézés, stb.) választhatunk. A Wlan és a Bluetooth kezeléséhez is egyszerű, könnyen kezelhető alkalmazásokat kapunk.

Mérjünk!

Leginkább szintetikus teszteket használtunk a gép teljesítményének méréséhez. Tudjuk, hogy ezek nem mindig fedik a valós használatot, az összehasonlíthatóság a lényeg. A programok legutolsó verzióit használtuk, a drivereket gyári állapotban hagytuk. Egyedül a grafikus meghajtót frissítettük a legújabb verzióra.

PCMark04 3112
PCMark05 2385
3DMark2001SE 14655
3DMark03 4750
HDTach 3.0.1.0:  
Burst Speed: 80 MB/s
Random acces: 19,4 ms
CPU: 4%
Average read: 22,4 MB/s
   
Everest  
Memória olvasás: 2378 MB/s
Memória írás: 842 MB/s
Memóriakésleltetés: 42,2 ns


Becsomagolás

A tesztek lefutottak, végeztünk és visszacsomagoltuk az M635-öt. Az eredmények a gép paramétereihez képest reálisak lettek, a Mobility X700 valóban Radeon 9700-es szint közelében teljesít. A mérések alatt a hűtés hangja néha felerősödött, de még így sem ütötte meg a zavaró szintet. Internetezés, szövegszerkesztés közben szinte hangtalan a gép. Az akkumulátor valóban kibírta a 3 órát, csak éppen ekkor hozzá sem nyúltunk. Egyszer pedig kikapcsolás helyett lement sleep üzemmódba, de ez minden bizonnyal pillanatnyi anomália volt. A kisebb hibák (billentyűzet, alacsony készenlét) ellenére igen meggyőző produkciót láttunk az M635-től. Az erős grafikus egység, a szélesvásznú GlareType kijelző, a kártyaolvasó, a multi DVD-író, a Firewire mind-mind a multimédia szellemét hirdetik. Azonban ezt a szellemet nem adják ingyen. Az ajánlott bruttó végfelhasználói ár: 329828 Ft. Mindenki döntse el, hogy megéri-e vagy sem. Szerintünk nagyon is!

A MSI Megabook M635 notebookot a Ramiris Rubin Rt-től kaptuk tesztelésre. Köszönjük!

Szponzor : Ramiris Rubin Rt.



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106