FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Notebook)
·  MSI M635 - My Style Inside
·  Acer Aspire 1522LMi bemutató - Noteszgép a javából
·  ASUS MYPAL A620BT
·  EVO N200
·  IBM A30
·  Portocom MultiPower
·  Armada 110
·  Compaq N150
·  Compaq N600c
·  ASUS T9400
·  ASUS 8400
· Termékbemutatók > Notebook
· ASUS A1000
Dátum : 2001-10-29 09:27:37
Szerző : gigahertz


Az A1000-es notebook felszereltsége pazar. Celeron 800-as CPU-val egy asztali számítógép teljesítményét nyújtja...

A Tigra Computers jóvoltából bemutathajuk az ASUS A1000-as hordozható számítógépét, köszönjük!

Íme az ASUS A1000-es Taiwanon gyártott laptopja:

Celeron 800MHz/128M RAM/20G HDD/DVD

Ezt a hordozható számítógépet egy kis táskában kapjuk:

A táska rengeteg apró rekesszel rendelkezik, ez a CD-k, floppyk és jegyzetek tárolása egyből megoldódott . Kézben és háton egyaránt vihető. Utóbbi megoldás hosszútávon igen praktikus lehet. Az egyik vállpánton külön rekesz van a mobiltelefon számára:

Természetesen a telefon nem jár a táskához. De egy külön vállpántot is mellékeltek, így nem csak háton illetve kézbe, hanem egy vállon is hordozhatjuk a számítógépet.

Két könyvet és három CD-t is kapunk a készülékhez. CD-k: ASUS DVD2000, Drakan (játék) és telepítő CD. Ezen kívül egy töltő adaptert (a képen jobboldalt), egy rövid kábelt a TV kimenethez és az előbb említett extra vállpántot is a csomagban találjuk.

Ezek után már lehet némi sejtésünk az A1000-es felszereltségéről, íme táblázatosan:

Processzor

Intel Pentium Celeron 800MHz (FSB 100MHz, Stepping Mask: D0, uPGA2)

Alaplap

ASUS A1F (SiS)

Memória

128Mbyte (100MHz, 144 pin)

Video

Sis 730 + TV kimenet, 16Mbyte de ehhez a rendes memóriából hozzátesz még 16Mbyte-ot így összesen 32Mbyte áll rendelkezésre

CD/DVD

Toshiba 32/8x-as

Display

33.8cm átmérőjű színes TFT

Winchester

Fujitsu 20G

Portok, ki- és bemenetek

2xUSB port

Beépített infra adóvevő

1db soros és 1db párhuzamos port

1db PS/2-es port egy egér illetve egy külső billentyűzet számára

TV kimenet

Telefon csatlakozó a modem számára

UTP 10/100 Lan

 

Bővítés

2db PCMCIA Type I/II vagy 1db Type III-as

Maximum 128Mbytos memória modulok, maximum 192MByte összesen

Audio

SiS 7018 audio vezérlő (Mikrofon bemenet, fejhallgató kimenet és vonali bemenet). Két darab beépített hangszóró és egy beépített mikrofon.

Modem

Motorola SM 56kbps faxmodem

Floppy meghajtó

Beépített, 1.44Mbyte

Hálózat

SiS 900-as 10/100M illetve infra

Akkumulátor

Lítium ion 14.8V / 3600mAh

Az ASUS A1000-as laptop alján és a töltőn található címke alapján a töltőből 19 Volton 2.64 Ampert vehet fel maximum a gép. Ez kb. 50 Wattnak felel meg. De ennél jóval kevesebbet fogyaszt a valóságban a gép, nyílván Celeron 800MHz-es processzornak köszönhetően és annak, hogy a maghajtóknak sem kell folyamatosan üzemelnie. Általában 4 órán át használható akkumulátorról, de ha nagyon számításigényes műveleteket végzünk, sokat használjuk a CD/DVD meghajtót és a winchester is folyamatosan üzemel, akkor ez az idő másfél órára vagy az alá is lecsökkenhet!

Nézzük meg közelebbről a gép elejét:

Egy rakás gombot találunk itt. Ezek balról jobbra sorrendben: hangerő +/-, stop, CD audio be/ki (ha a gép kikapcsolt állapotban van), lejátszás, következő track. És végül egy LED-et találunk a gombok jobb szélén, ez akkor világít ha a gép ki van kapcsolva és audio sávos CD-t játszunk le.

A gombok bal szélén két LEDet is láthatunk. Az felső zölden világít ha a laptop bekapcsolt állapotban van. Az alatta lévő piros LED villogni kezd, ha már kevesebb, mint 10 percre elegendő az akkumulátorban tárolt energia. Töltés közben folyamatos piros fénnyel jelzi a folyamatot. Ha feltöltődött az akkumulátor, akkor ez a piros fény elalszik.

Egyébként az akkumulátorok formázására is lehetőségünk nyílik, ezt a BIOS segítségével oldhatjuk meg:

Érdemes ezeket a funkciókat engedélyezni, mert így az akkumulátor tovább bírja (a képen mind tiltva van). Hasznos, ha a "Beep On Battery Low" című rész is engedélyezve van, mert így hangjelzéssel is figyelmeztet a gép (operációs rendszertől függetlenül), ha vészesen alacsony az akkumulátor feszültsége.

Általában viszonylag magas üzemi hőmérsékleten üzemelnek a laptop processzorok. Ennek az a fő oka, hogy nem fér el benne egy hatalmas hűtőborda:

Ha a CPU-ra rengeteg művelet hárul 23 fokos környezeti hőmérséklet mellett pillanatok alatt eléri a 70 fokot. Ezen a hőmérsékleten bekapcsol egy kis ventilátor (hallani a hangját), így a CPU hatásosabban hűl.

Ha akkumulátorról üzemel a készülék, akkor a hosszabb üzem érdekében csak 650MHz-en jár a CPU. De amint észleli a hálózati adaptert átáll 800MHz-re. Ekkor nem az FSB-t veszik vissza, hanem szorzót váltanak! Ha lehetőségünk van hálózati adaptert használni, akkor ezt érdemes megtenni, mert a 650/800MHz-es sebességből adódó különbség már simán észrevehető.

Ha nem használjuk a gépet, akkor egy idő után készenléti állapotban megy. Egy napos készenlét kb. annyi energiát emészt fel mint egy órai üzem. Ezzel a mobil üzem jelentősen meghosszabbítható. Ezt és a processzor 650/800-as átállását szoftver végzi, amit nekünk kell feltelepíteni. Erről mindjárt szó lesz.

Most nézzük a hátsó részt:

A hatalmas soros és párhuzamos port valamint a külső monitor használatát lehetővé tevő VGA kimenet nem meglepő. Egyénként, ha külső monitort használunk, akkor egy billentyűzet kombinációval kiválaszthatjuk, hogy csak a monitoron illetve a LCD-n lássuk a képet vagy mindkettőn.

Tovább vizsgálva a hátsó csatlakozókat egy TV kimenetet, UTP-s hálózati csatlakozási lehetőséget, telefonos csatlakozót a modem részére, két USB portot valamint a hálózati üzemeléshez szükséges adapter csatalakozási lehetőséget láthatjuk.

Most nézzük az egyik oldalát:

Szolidan elrejtették a CD/DVD lejátszó tálcáját. Ha ennek az előlapján látható ezüstszínű gombot megnyomjuk, akkor kipattan a tálca és utána nekünk kell kézzel kihúznunk. Menet közben (olvasás, vagyis amikor pörög a CD vagy DVD) nem tudjuk kinyitni a meghajtót (még szerencse), előtte minden esetben leáll és csak utána nyitható.

A CD/DVD meghajtó felett találjuk a floppy meghajtót. Itt meglehetősen mélyre be kell nyomni a lemezt, csak utána akad be a reteszelés. Sajnos csak egy PS/2-es porttal rendelkezik az A1000-es. Jó lenne ebből két darab, mert ha asztalon külső billentyűzettel illetve egérrel (így jóval kényelmesebb) szeretnénk használni a készüléket, akkor vagy a billentyűzetnek vagy az egérnek rendelkezni kell USB csatlakozóval. Az USB-s egér már nem számít túl extrának, pláne ilyen laptop mellett, így ez nem lehet gond.

Végül de nem utolsó sorban ezen az oldalon található a winchester is. Ezt egyetlen csavar fogja, ez olyan kialakítású, hogy különösebb szerszám nélkül kitekerhető és szükség esetén a winchester cserélhető.

Ezt az oldalát is gazdagon felszerelték. A fényes bekapcsoló gomb mellett helyezkedik el az infra port. A bekapcsoló gombot kissé el kell tolni a gép bekapcsolásához és szükség esetén ezzel ki is kapcsolható. A bekapcsoláshoz elegendő egy pillanatra megmozdítani a gombot (ha hordozzuk, akkor erre érdemes odafigyelni), míg kb. 3 másodpercig kell magunk fel húzni a kikapcsoláshoz. A gomb mellett egy rácsot találunk, itt távozhat a meleg levegő, ha a CPU hűtőventilátora bekapcsol. A két Type I/II-es PCMCIA kártya számára képeztek ki helyet, ez alatt három jack aljzatot találunk (vonali bemenet, fejhallgató kimenet és mikrofon bemenet). Annak ellenére, hogy beépített mikorfonnal is rendelkezik külső mikrofon bemenettel is ellátták.

Egyébként akár le is fektethetjük a kijelzőt, nem lesz semmi baja:

Gyárilag egy védő fóliát helyeztek a képernyőre. Szerencsére mindez könnyen eltávolítható.

Ha azt vizsgáljuk, hogy hány fokos szögből lehet elolvasni a képernyőn látható betűket, akkor érdekes módon jobb értéket kapunk, ha e védőfilmet nem szedjük le (persze csak ezért nem érdemes rajta hagyni), talán azért, mert így kevésbé csillog. Bár ez alig számít valamit, mart majdhogynem élből is nézhetjük a képernyőt, úgy is tökéletesen látszik.

A géphez alapkiépítésben nem jár operációs rendszer. A telepítő CD-n Windows 9x/Me és Windows 2000-hez találunk driver programot (NT4.0-hoz nem).

A telepítő CD behelyezve ez képet láthatjuk. Itt driver programokat, kiegészítő programokat, de még képernyővédő programot is találunk. Először érdemes az összes drivert feltelepíteni és csak utána az extrákat. Utóbbiak közül a PC-cillin 2000 (víruskereső), SpeedStep energia gazdálkodást elősegítő és az E-mail check utility lehet hasznos.

A vírus detektáló jelentőségét nem kell ecsetelni. A SpeedStep segítségével optimalizálhatjuk a gép energia felvételét. Itt akár le is tilthatjuk, hogy akkumulátoros üzem esetén "csak" 650MHz-en járjon a CPU, 800MHz-en többet fogyaszt, így nem célszerű ezt kihasználni. Kijelzi az akku és a töltöttség állapotát, hanggal és felirattal figyelmeztet lemerülés előtt (kellő időben).

Az E-mail check különösen érdekes. Nagyon látszik ezen a laptopon, hogy nagyon ráhajtottak Internet kiaknázására. A megfelelő beállítás és program telepítés után, ha e-mail érkezik (nekünk), akkor egy LED elkezd villogni gép elején. Ha el akarjuk olvasni a levelet, akkor nem kell sokat vesződni, egy külön erre a célra tervezett gombot megnyomunk (a jobb felső részen) és a program már meg is nyitja az e-mail boxunkat. Egyébként e "varázsgomb" mellett található másik gomb megnyomásával a böngésző programunk azonnal elindul. Végül itt egy harmadik, szabadom programozható funkciójú gombot is találunk.

Az érintésre működő egérpad nagyon jól használható (igaz meg kell szokni), úgy helyezték el, hogy kényelmesen használhassunk. Noha a baj és jobb gombos kattintásra külön gomb is szolgál, de a bal gomb használata a gyakori, így ha kétszer óvatosan "rákoppintunk" erre a padra, akkor az annak felel meg, mintha a bal gombot kétszer (gyorsan) megnyomjuk. Egyébként egy újmozdulattal nem tudjuk az "egér nyilacskáját" a képernyő egyik szélétől a másikig elmozgatni. Vízszintes irányban kb. 2/3-ig lehet, míg függőlegesen kb. félig, "utána új fogás kell".

A képernyőn maximálisan 1024x768-as felbontást használhatunk 16 bites színmélységgel. 32 bites színekhez csak 800x600-as felbontást választhatunk. Ha külső monitor is csatlakoztatunk, akkor alapértelmezettként 75Hz-ig állíthatjuk a frissítési frekvenciát (ez módosítható), míg ha csak a TFT-t használjuk, akkor 100Hz a maximum. Ez már komoly elektronikára utal, bár egy ilyen kijelző 60Hz-el sem hat olyan vibrálónak, mint egy hagyományos monitor.

Noha 3D-s videokártya van a gépben azért ennek a teljesítményét össze sem lehet hasonlítani a hagyományos PC-k videokártyáinak a teljesítményével:

Nyilván nem játékra tervezték, hiszen egy mai korszerű videokártya ennek akár a 20x-osára is képes. De azért érdekes ilyen 3DMark2000-es teszteredményt is látni. Sőt a SiSoft Sandra pár mérési eredményét is megtekinthetjük:

A multimédiás teljesítményt itt a processzor tudását jellemzi, hasonlón a CPU benchmarkhoz:

Ha összehasonlítjuk a PII750-es eredményével, akkor elégedettek lehetünk. Ez a teljesítmény az alkalmazások többségének bőven elegendő. Egyedül a memória sebessége egy kicsit alacsony:

De egy laptopnál úgy sem a gigantikus memória sebesség a fontos, sokkal célszerűbb a felszereltségre é a bővítési lehetőségekre ügyelni.

Végül nézzük meg a CD olvasó képességét:

Nem kell megijedni, hogy a program csak 12x-es sebességűnek titulálja a 32x-es sebességű CD meghajtót. Pl. egy 52x-es Aopen meghajtót csak 11x-es sebességűnek jelez, míg egy ASUS 52x-es drive a SiSoft Sandra mérései szerint "csak" 27x-es sebességű. Összehasonlítva ezzel a kettővel a Toshiba 32x-es meghajtót érdekes eredményt kapunk:

Toshiba 32x

Aopen 52x

ASUS 50x

Track Speed

6275 RPM

5908 RPM

14239 RPM

Buffered Read

1394 kB/s

51 MB/s

926 MB/s

Sequential Read

1776 kB/s

1672 kB/s

4030 kB/s

Random Read

589 kB/s

579 kB/s

963 kB/s

Avarage Access Time

64ms

103ms

103ms

Noha a másik két drive jóval gyorsabb papíron, hiszen 50 illetve 52x-es sebességűek. Ráadásul ezek nem laptop driveok. De Toshiba 32x-es meghajtó simán tartja ezekkel a lépést (a fordulatszámot is vegyük figyelembe), sőt elérési időben verhetetlen.

A kis Fujitsu 20G winchester általában bőven elegendő hordozható számítógépbe. Csendes üzem, alacsony fogyasztás és viszonylag nagy sebesség jellemzi. Kevesebb, mint 3 Wattot fogyaszt, sebességét tekintve ugyanazt nyújtja, amit egy hagyományos asztali számítógépnél megszokhattunk.

 

Szponzor : Tigra Computer



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95