FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Audio rendszer)
·  Jazz J-9940
· Termékbemutatók > Audio rendszer
· Jazz 5.1 dekóder
Dátum : 2002-07-09 08:25:21
Szerző : gigahertz


Tovább javíthatjuk hangrendszerünk minőségén, ha külső digitális dekódert alkalmazunk. Hat hangfal előnyben...

Nincs is annál bosszantóbb, amikor valaki méred drágán megvásárolja a DVD lejátszóját és azt tapasztalja, hogy pl. MP3-as számok lejátszásánál, vagy video CD nézésénél a hat hangfal közül csak az első kettő szól. Persze vannak olyan DVD lejátszók is, amit olyan dekóderrel is megáldottak, ami minden esetben képes beizzítani mind a hat hangfalat, de az olcsóbb (40eFt körül) asztali DVD lejátszók erre nem képesek.

Néhány 5.1-es hangkártyánál hasonló a helyzet, simán előfordulhat, hogy csak az első két hangfal működik az adott alkalmazásánál.

Hangkártya esetén általában egyszerűen orvosolhatjuk a problémát, egyszerűen meg kell keresni van-e lehetőség Multi Speaker módra. Hangkártyánként változó, hogy minek nevezik azt az opciót, ami minden esetben jelet ad mind a hat kimenetére. Nézzük, hogy néz ki ez a Leadtek 6xSound hangkártya esetén:

Itt egy Multi-SPK gombocskát is láthatunk, erről volt szó.

Tulajdonképpen egy 5.1-es digitális dekóderrel is tarkíthatjuk számítógépünk, vagy DVD lejátszónk felszereltségét. Rengeteg jót lehet mondani egy ilyen dekóderről, de akármilyen hihetetlen van, aki azért használ ilyet, mert nem akar az erősítőig három vezetéket kihúzni, hanem elegánsan egy optikai szállal szeretné addig elvezetni a jelet (a digitális adattovábbítás a zaj csökkentésénél is hasznos).

A hangkártya illetve DVD lejátszó digitális SPDIF kimenetének használatával már csak a dekóderen és az erősítőn múlik hang minősége, a PC-ben keletkező zavaroktól így mentesíthetjük a jelet.

Ha a hangkártyánk rendelkezik digitális kimenettel, akkor nézzük meg, hogy ez optikai, vagy koaxiális kimenet (RCA aljzat). Izzítsuk be a hangkártyához mellékelt programba a digitális kimenetet.

DVD lejátszó esetén általában menürendszer segítségével állíthatjuk, hogy az analóg, vagy a digitális audio kimenetet használja a készülék.

Nézzük meg, miről is van szó:

Egy Jazz Dolby Digitális (DTS) dekódert láthatunk a képen. Házul tengernyi ki és bemenettel rendelkezik:

A készülékhez egy tápegységet is mellékelnek, ennek a dugóját a legfelső helyre kell csatlakoztatni.

Felülről a második és harmadik helyen találjuk a digitális bemeneteket. Akár két digitális kimenettel rendelkező készüléket is csatlakoztathatunk ehhez a dekóderhez, mert utána kiválaszthatjuk, hogy melyik bemenetére érkező jellel birkózzon meg. A forrás kiválasztását az előlapon található Input feliratú gombbal, vagy a távvezérlő segítségével végezhetjük el. Megjegyzem, hogy van amikor copy-right védelmet használnak a digitális kimeneteken. Ha a védelem aktív, akkor a dekóder kuka marad, így ezt mindenféleképpen ki kell kapcsolni… Ez az említett Leadtek hangkártyánál kikapcsolható, de néhány DVD lejátszónál ez alaphelyzeten aktivizálva van.

Van, akinek csak egy analóg sztereó hangforrása van, de elképzelhető, hogy ezt egy 5.1-es audio rendszerrel szeretné hallgatni. Ekkor jön jól a két RCA bemenet, Line 2 jelzésű analóg bemenet. Ha aktivizáljuk a dekóderen a Dolby Pro Logic opciót, akkor egyből hat aktív kimenetünk lesz.

A kék, sárga és zöld színű Jack aljzatok a hat, dekódolt analóg kimenethez tartoznak. Én a próba során egy Jazz J-9940 200Wattos 5.1-es audio rendszert használtam. Ezek a hangfalak viszonylag jó hangzást biztosítanak, mondjuk nettó 60eFt-ért el is várható.

Bal oldalon látható a J-9940-es központi egysége, ebben foglal helyet a "center" sugárzó is. Jobb oldalon a dekóder látható. Mindkettőhöz távirányítót mellékelnek.

Hátul azért így is kábel tenger van:

A jobb oldali kábelköteg az erősítőhöz megy, onnan még 6 kábel indul a hangfalak irányába, így a földön néhol karvastagságú közegben haladtak a vezetékek...

Mielőtt rátérnénk, hogy mit is tud a dekóder, nézzük meg mit nem tud. A dolog viszonylag egyszerű, ugyanis a dekóder minden beállítást elfelejt, ha kimered a tápja (megszűnik az energiaellátás). Ez ezért érdekes, mert a dekóder segítségével minden hangfal hangereje és a jel késleltetése külön-külön állítható. Ezt mind a hat hangfalnál végrehajtjuk, úgy ahogy ez zenei világunknak megfelel. De ha kihúzzuk a konnektorból a tápegységet, vagy rövid áramszünet lesz, akkor kezdhetjük elölről. És még egy érdekesség, a J-9940 távvezérlője a dekódert össze-vissza állítgatja, ami ugye nem kellemes dolog, elvárható lenne, hogy csak az erősítőre legyen hatással és a külön vásárolt dekódert békénhagyja.

Végülis a dekóder elsőszámú lényege az lenne, hogy ha csak két csatatornás a jel, akkor a hat hangfal közül ne csak kettő szóljon, valamint ha a gigitális bemeneten atcsatornás jel érkezik, akkor ezt jó minőségbe átalakítsa analóggá. Mindez ezért valamivel többet jelent, mint ha mind hat hangfal vezetékét összekötnénk egy-egy kábellel...

Ez a kép nem a legjobb, az oka az, hogy csak erős megvilágítás mellett lehet jó képeket készíteni a digitális fényképezőgépemmel, de ekkor nem látszanak a LED-ek fényei a dekóderen.

Maximálisan 6dB-es erősítésre és -69dB-es jel gyengítésre ad lehetőséget a dekóder hangerősség állítója. Ez az átfogás az esetek túlnyomó többségében bőven elegendő.

Attól függően, hogy 5.1/Pro Logic/Stereo mód kerül kiválasztásra a dekóder visszajelzi, hogy mely hangfalak fognak üzemelni, a nagyobb piros folt az előző képen a mélysugárzó jele, a körülötte található öt a hangfalakat jelenti, míg az alatta lévő a hallgató pozícióját jelöli.

Annak érdekében, hogy ellenőrizni tudjuk, hogy az összes kimeneti kábel a megfelelő helyen van-e, a tervezők egy teszt gombot is tettek a távirányítóra:

A teszt gomb nyomvatartásával sorra jelet ad a dekóder az egyes hangfalakra, közben a megfelelő hangfal LEDje az előlapon villogni kezd és nekünk figyelni kell, hogy az a hangfal szól-e, amit a villogó LED jelöl. Ha nem, akkor valamit nem jó helyre csatlakoztattunk.

Három beépített effektre is lehetőség nyílik: Theater/Hall/Stadium. Nem tudom ki, hogy van vele, de ha ezek aktivizálva vannak, akkor az bizonyára jópofa, de egy jó zenét nagyon elronthat...

A jelforrást manuálisan kell kiválasztani. Ha a dekóder jelet észlel a kiválasztott bemeneten, akkor megjeleníti a LOCK feliratot. amikor nem látható a lock, akkor automatikusan némítja az analóg kimeneteit, hogy még véletlenül se sisteregjenek a hangfalak. Kicsit lassú a szerkezet... mindenki ismeri a Windows alatt előforduló gong beütést (remélhetőleg). Nos ez viszonylag rövid, de mire a dekóder észreveszi a jelet és elektronikailag leküzdi, addigra már a gong fele elhangozott, így jó esetben is csak a második felét halljuk.

Tehát egy-egy hang megszólaltatásánál, kb. az első 0.3-0.5 másodpercről lemaradunk, de folyamatos használat mellett ez nem jelent problémát...

A dekóderhez két kábelt is mellékelnek. Az egyik egy RCA-RCA kábel, amit a digitális koax bemenet bekötéséhez használhatunk, a másik egy Jack - 2x RCA kábel.

 

 

Szponzor : Kelly-Tech


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Jazz J-9940


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95