FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Audio rendszer)
·  Jazz 5.1 dekóder
· Termékbemutatók > Audio rendszer
· Jazz J-9940
Dátum : 2001-12-08 21:18:40
Szerző : gigahertz


A Jazz fergeteges hangfalakat dobott mostanában piacra. Egyből a legnagyobb példányát mutatjuk be. Elsősorban házimozi rendszerhez javasolt. 200 Wattos (R.M.S.) teljesítményével ugynacsak megmozgatja a tárgyakat...

PC-s hangfalakból igen nagy a választék. Van pici 5 Wattos táppal, amin a 2x300 Wattos felirat virít, és van IGAZI (csupa nagybetűvel) hangfal. Most egy ilyet mutatok be, ez a Jazz J-9940. Igazából egy olyan képpel kellene indítani a cikket, ahol minden egy kupacban van, ám ezt most nem teszem. De ha azt mondom, hogy ugyancsak szenvedni kell, ha egy személyautó csomagtartójában szeretnénk hazaszállítani, akkor egyáltalán nem túlzok.

Két dobozt tartalmaz a szett, egy kb. akkorát, mint egy 19" monitor doboza és egy másikat, ami kissé morbidan fogalmazva akkora, mint egy koporsó... Egy szó, mint száz terjedelmes dolgokat kapunk a majdnem 60eFt+ÁFÁ-s árért!

Vázlatosan a fenti képen látható egységeket tartalmazza a J-9940-es audio rendszer. Vagyis két hatalmas (karcsú) peremsugárzót, két kisebb háttérsugárzót, egy centert és egy mélynyomót. Utóbbiba beépítették az erősítőt is. A centersugárzóba találjuk a vezérlő egységet (hangerő stb. állítás), ehhez egy távirányító is jár!

Röviden a specifikáció:

Mélysugárzó

Névleges teljesítmény (R.M.S.): 100 Watt

Membrán átmérő: 8" (20cm)

Impedancia: 6 Ohm

Mágnes pajzs

Peremsugárzók

Névleges teljesítmény: 5x20 Watt

Membrán átmérő

Első hangszórók: 3" és 1" (utóbbi "dome" sugárzó)

Hátsó hangszórók: 3" és 2" (utóbbi "dome" sugárzó)

Impedancia: 8 Ohm

Mágneses pajzs

Összteljesítmény

200 Watt

Frekvencia átvitel

30Hz-20kHz

Méretek

Mélysugárzó: 200x410x330mm

Első hangfal: 130x1100x87mm

Hátsó hangfal: 130x230x110mm

Center: 220x95x200mm

Energia ellátás

220-240Volt (max. csúcs 3.15A), beépített tápegység

Távirányító

Infra, 4 méteres hatótávolság

Figyelem a 200 Wattos teljesítmény nem túlzás! Bár talán egy kicsit mégis... Ugyanis 2x25 Voltról üzemel az erősítő, a mélynyomó 6 Ohmos, 80% körüli erősítő hatásfokot feltételezve 80 Watt körül van a ténylegesen kivehető teljesítmény. A perem sugárzóknál reális a feltüntetett 20 Watt.

Hatalmas kupac kábelt kapunk a hangfalak bekötéséhez, mi tagadás szükség is lesz rá!

Sajnos nem minden esetben üzemelhető be a tartozékokkal a hangfal. Mert ha a hangkártya Jack dugós csatlakozót igényel, akkor a mellékelt RCA-RCA kábelek használhatatlanok, így be kell szerezni 3db sztereó Jack-RCA kábelt.

Nézzük a hangfalakat, először a hátsó sugárzókat:

A képen a CD tok a méretek érzékeltetése végett lett elhelyezve. Mindkét hangfal kétutas (két hangszórót is tartalmaz). Megjegyzem az, hogy egy hangfal két- vagy háromutas, nem jelenti okvetlenül azt, hogy két illetve három darab hangszórót tartalmaz. Ebben az egyik hangszóró 8cm-es a másik egy úgynevezett dome sugárzó.

Na ez már nem semmi!!! Érdemes megnézni, hogy az előbb látott CD tok miként törpül el... Ezek darabonként 3-3 hangszórót tartalmaznak. Két 8cm-es közép és egy kb. 3 cm-es dome sugárzót (magas). Mindhárom hangszóró a torony felső harmadában lett elhelyezve. A burkolat egy mozdulattal eltávolítható:

Na igen ám, de egy ilyen karcsú hangfal nagyon borulékony lenne! Ráadásul ez fadobozos hangfal, így ha eldől, akkor az "nyomot" hagy a padón... A kellő stabilitáshoz egy kegyetlen nagy vastömböt "integráltak" a talapzatba:

Három csavarral rögzítik a talp részbe. Egyébként ezt nekünk kell felszerelni. A gyártó minden szükséges csavart és szerszámot mellékel az akcióhoz (még szerencse).

És most nézzük a nagyágyút:

A centersugárzót csak rátettem a mélynyomóra, ezek nincsenek összerögzítve (a kábelt leszámítva). A mély láda kb. akkora, mint egy 17 colos monitor! Pontosabban 33cm széles, 41cm magas és 33cm mély. Elől egy hatalmas reflexnyílást látunk. Itt szabályszerűen huzat van!

Borzasztóan ravasz módon építették fel a mély ládát. Az nem számít különösebb poénnak, hogy ebben van az erősítő, fából van és jó nehéz. Pedig ezek is nagyon fontosak, de ezeket elvárjuk! Sokkal inkább megdöbbentő a hangszóró elhelyezése, ez ugyanis alul van, a membrán egy síkban van a "fenéklemezzel" (fával).

Először nem tudtam mire vélni, hogy miért nincs sokkal védettebb helyen a membrán, hiszen ha valaki alányúl, akkor a felemelés során simán kiszakíthatja azt!!! A beüzemelés adott választ erre.

Igazából akkor érezzük a mély hangokat, ha a padló stb. is megmozdul... persze nem kell a lakást lerombolni, de fantasztikus remegést produkál a Quake, Unreal Tournament, Wolfenstein stb. lövés közben. Parkettára helyezve az igazi, ugyanis akármilyen szilárd is a padló, a hatalmas membrán így "légkalapácsszerűen" akkorát üt arra, hogy szabályszerűen megremeg minden! Ugyanis a láda elég nehéz ahhoz, hogy ne rázkódjon, a membrán szabályszerűen nekivágja a hangfal alatt található levegőt a padlónak (hatásosan!!!)

Természetesen profi hangfalak jóval többet tudhatnak, de egy PC hangfaltól nem igazán szokhattuk meg, hogy ekkorát szól.

Nyílván a mozi egyik varázs a hangerő és a hangminőség. Nos egy ilyen hangfal szettel már közelíthető az élmény. Csak az a sok kábel ne lenne...

A mély ládába helyezték el a tápegységet és az erősítőt, ám a hangkártyából, DVD-ből stb. nem ide érkeznek először az audio kábelek! Kapásból a centersugárzó dobozába landol a 6db RCA vezeték. Ugyanis ez 5.1-es rendszer (4db peremsugárzó, egy mély és centersugárzó). A center dobozában komoly elektronika van, állítási lehetőségek: Hangerő, mély kiemelés, közésugárzó hangereje, és surround állítás. Ezeket a funkciókat az előlapon is állíthatjuk (digitális potméterekkel = szinte örök élet), vagy a távirányítóval. Természetesen némításra (mute) is lehetőségünk nyílik, valamint a be- illetve kikapcsolásra.

Két digites kijelzőn láthatjuk a hangerő szintjét 0-80-ig állítható, 60-nál kezdenek mozogni a tárgyak az asztalon :-)

Visszatérve a kábelekhez, egy vázalt:

A centersugárzótól mind a hat csatorna egy vaskos kábelen keresztül a mélynyomóba landol, ahol a 6 csatornás erősítő van. Innen a felerősített jel a visszajön a centerhez és a peremsugárzókhoz. Mivel a mély ládában van az erősítő, így azt a nagy hangszóróval eleve összekötötték, ezzel már nem kell szenvedni.

Érdemes beszerezni egy olyan programot, amivel tesztelni tudjuk (a jobb hangkártyákhoz adnak), hogy minden hangszóró illetve kábel a helyén van-e. A módszer nagyon egyszerű, egyesével kell őket megszólaltatni, nézzük a képernyőn, hogy amikor pl. bal hátsó hangfalra kattintunk, akkor tényleg az szól-e? A mélynyomó tesztelésével vigyázzunk, a tartós membránszaggató 1-2Hz-es jeleket nem bírja a hangszóró tartósan!

"Normális esetben" ennyi kábel kimarad. Általában azért, mert a hangkártya kimenetein nincsenek RCA analóg kimenetek (6db). De ha rendelkezünk asztali DVD-vel, akkor annak a hátulján elvileg 6db RCA csatlakozási lehetőséget találunk, ekkor jól jönnek az előbb említett "felesleges" kábelek.

Problémát jelenthet, ha az asztali DVD és a PC-t egyszerre szeretnénk csatlakoztatni (így egyik vagy másik használatakor nem kell átkábelezni a szobát), mert ekkor 12db RCA csatlakozónk lenne, ebből "csak" 6db-nak van hely…

Néhány szó a szükséges hangkártyáról:

A "sima" sztereo két csatornás hangkártyák eleve kizártak, hiszen akkor a 6db hangfalból csak 2db-ot tudnánk használni. Pl. a 4.1-es Live is szerencsétlen megoldás (ebből nagyon sokat adtak el), hiszen így a centersugárzó "kuka" marad. Az 5.1-es Live már sokkal jobb, igaz esetleg pilóta vizsga szükséges a beüzemeléshez, pláne ha rá akarjuk venni, hogy a digitális kimenete kapcsoljon át analógra, hiszen csak ekkor nyerhető ki a center és a mely számára a jel!

Az Audigy kártya már nagyon profinak számít, de nem kell feltétlenül ilyen drága hangkártyában gondolkodnunk, hiszen a Leadtek 6xSound (CMI8738) kártyája olcsóbb, mint egy LIVE 5.1, úgy tűnik, hogy jobb paraméterekkel rendelkezik, nem akad össze a különböző alaplapokkal, igaz egy kicsit jobban fogja a gépet...

A teszt során az előbb említett Leadtek hangkártya hajtotta az erősítőt. Ez digitális ki- és bemenettel is rendelkezik (optikai+RCA).

Szponzor : Tigra Computer


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Jazz 5.1 dekóder
Jazz hangfalak


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95