FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Szkenner)
·  Genius ColorPage Vivid-III
· Termékbemutatók > Szkenner
· Umax 2000P lapolvasó
Dátum : 2001-06-13 12:02:40
Szerző : gigahertz


A kategóriájában talán a legyorsabb szkenner.

Az Umax Astra 2000P szkenner olcsó, de nagyon jó minőségű képeket készíthetünk, vele viszonylag gyorsan. A szokásosnál kicsit nagyobb dobozba adják és a szkenner is nagyobb az átlagosnál.

Ennek csak párhuzamos porttal rendelkező verziója van, de nincs okunk szomorkodni, mert olyan hatékony az adatátvitel a tömörítésnek köszönhetően, hogy a hasonló kategóriájú szkennek sebesség tenintetében sorra lemaradnak. De nem ám úgy, hogy 5-10%-al gyorsabb, hanem héha harmad vagy negyed annyi idő szükséges egy lap beviteléhez.

Ezen a képen is látszik, hogy igen hosszú a szkenner. Ez kell is, mivel nem lehet levenni a fedőlapját, így ha pl. nagy méretű tervekből akarunk másolni, akkor a lelógó résznek hely kell.

Az olvasó rész mozgatása bordás szíjjal lett megoldva, de annyira elrejtették, hogy erről nem tudtam képet készíteni. Sokszor látni a szkennerbe a síneket, meg kósza vezetékeket, itt mindent eldugtak a kíváncsi szemek elől. Az elején egyetlen zöld LED jelzi, hogy a szkenner be vagy ki van kapcsolva egyéb LEDet vagy gombot nem találunk rajta.

Hátul két 25 pólusú párhuzamos csatlakozót találunk. Ez egyikkel a számítógéphez csatlakozhatunk, a másik az esetleges nyomtatóhoz szükséges. Valami trükköt vetettek be az adatforgalom kezelésébe, mert általában szkennelés közben nem érdemes a nyomtatást elkezdeni, mert vagy túl sokat kell várni a nyomtatás megindulásáig, vagy nyomtatás közben elfogynak az adatok a nyomtató memóriájából és megállhat a lap kellős közepén a nyomtatás. Itt ezt nem tapasztaltam, nyugodtan nyomtathattam szkennelés közben a lassulás nem volt számottevő!

Ezt a szkennert nem tudjuk magyar nyelven telepíteni, de az installálás után nem szükséges újraindítani a számítógépet utána egyből birtokba vehetjük. Így néz ki a kezelő felülete. Itt is “zseniális” dolgokat tapasztaltam. Egyrészt ha előzetesként meg kívánjuk nézni, hogy mi is van és hol a lapolvasón, akkor ha a Preview gombra rákattintunk, akkor ahogy megy a lapolvasó fej, szinte real time-ban nézhetük meg a képet. Vagyis nem kell várnunk arra, hogy végigmenjen a teljes felületen az olvasó rész, folyamatosan szemmel kísérhetjük a kép keletkezését.

Nem csicsázták túl a kezelőfelületét, így könnyű megtalálni a fontos dolgokat.

600x1200dpi-s szkennerről van szó, ami maximálisan 36 bites színmélységgel képes képeket készíteni. De ez a 36 bit valóságos 36 bit, mert nem szoftverrel javították fel. (Színenként 12 bites analóg/digitális átalakítóval rendelkezik, így 3x12=36 bit). A 600x1200dpi annyit jelent, hogy optikailag vízszintes irányban 1200dpi-s a felbontás, míg az olvasófej haladásának irányában 600dpi.

Az esetek többségében ez a felbontás elegendő. Összehasonlításul, egy monitor 1024x768-ban, ha 17 colos, akkor hozzávetőlegesen 85dpi-s megjelenítést tesz lehetővé. Tehát egy fénykép kb. 200 dpi-el teljes képernyős képet eredményez.

A sebessége egyszerűen lenyűgözött. Ez alacsony dip számnál nem érzékelhető, de 600 dpi felett már jelentős. Ez annyit jelent, hogy egy hasonló kategóriájú (Genius, Mustek, ScanMagic) szkennernek egy A4-es oldat 15-20 percig tart megörökíteni, míg ez 32 bites színmélységgel 3.5 36 bitesen 4.5 perc alatt megoldja. Ez harmad, negyed annyi, mint a konkurens terméknél!

Nem tudtam rájönni milyen taktikát alkalmaztak a szkennernél, de az fölöttébb meglepő, hogy egy foto szkennelési ideje alig függ a felbontástól. 300 dpi-vel 1 perc 10 másodpercig tart, 600 dpi-vel 1 perc 17 másodpercig, míg 1200dpi-vel 1 perc 20 másodpercig. 150 dpi-nél van a határ, mert ott viszonylag gyorsan halad az olvasó fej (úgy 25 másodperc alatt van meg egy fénykép). Ha ennél nagyobb felbontást választunk, akkor szinte mindig ugyanolyan sebességgel olvas.

És a sebesség alig megy a minőség rovására, pl. egy kép részletét egy Genius szkennerrel és ezzel is megörökítettem, az eredeti kép így néz ki (már van rajta két zöld karika):

A zölddel bekarikázott ember:

A bal oldali képen a Genius szkennerrel készített kép látható, ami 32 bites színmélységgel 9 percig tartott (1200 dpi-vel). Az Umax 1 perc 20 másodperc és a nagyítás után jobb oldali képet produkálta szintén 1200 dpi-vel. Itt kb. 12x-ös nagyításról van szó.

Az előbb azt írtam, hogy a sebesség alig megy a minőség rovására. Ha figyelmesen megnézzük a két képet, akkor észrevehetjük, hogy színbeli eltéréseket tapasztalunk. Egy kicsivel ugyan de talán elmosódott az Umax által készített kép.

Ennél a lapolvasónál BET módszert (Bit Enhanced Technology) alkalmaztak a kép minőségének a javítására, ez zajcsökkentést eredményez. A Geniusnál CET (Color Enhanced Technology) a kulcsszó.

Mielőtt egy lap bevitele elkezdődik, meg kell várni míg az olvasó rész bemelegszik, ez nem tart sokáig 10-15 másodpercet vesz igénybe.

300 dpi-s felbontás felett taktikusan úgy halad az olvasófej, hogy megy úgy 6-8 milliméter, majd vissza és újra olvassa az adott rész. Ez az olvasási megoldás kezd általánossá válni, mert így ugyanolyan sebesség mellett javítható a minőség.

Szoftveresen 9600x9600 dpi-re képes, de ehhez már elég sok memóriára van szükség. Noha a minimális kiépítés: 486-os processzor, CDROM, 170M HDD, 16M RAM, ezzel aligha lenne bárkinek is türelme kivárni egy nagy felbontású oldal megjelenítését. Ha nem szeretnék megőszülni a számítógép mellett a 128M de inkább a 256M RAM ajánlott és hozzá egy 500MHz feletti processzor. (A szkennelés borzasztó memória igényes művelet, 64M szabad memória egy pillanat alatt megtelik.)

A telepítő CD-n Windows 95 és 98 valamint NT4-hez találunk drivert. Windows2000-hez le kell töltenünk a gyártó honlapjáról.

Automatikus kalibrálásra (önbeállítás) is képes ez a szkenner, ez úgy jelentkezik, hogy bekapcsoláskor egyszer kb. 25 másodpercig kicsit ide-oda mozgatja az olvasófejet. Mellékeltek egy teszt programot is, ezzel ellenőrizhetjük, hogy minden rendben van-e?

Itt a készülék néhány jellemzőjét jelenítették meg, a teszt gombra kattintva, a szkenrrel való kommunikációt ellenőrzi a számítógép.

A szkenner fedőlapja fehér színű, így ha mégis átvilágítaná alapot a fej lámája, akkor nem lesz szürkés árnyalatú az eredetileg fehér papír, ez nagyon pozitív. De a fehér belső ezért is előnyös, mert ha kisebb a lap, akkor nem lesz körülötte "csúnya" fekete keret.

A dobozban találunk még egy adatkábelt, egy 12 Voltos adaptert, kézikönyvet és két CD-t. Az egyik CD-n a meghajtóprogram és egy egyszerűbb képszerkesztő programot (ImageFolio) találunk. Míg a másikon az Adobe Photo Deluxe teljes verzióját! Ez egy nagy tudású program, sőt olyan sok funkcióval rendelkezik, ez esetek többségében a töredékét sem használjuk ki.

Összefoglalásul:

Nagyon gyorsan beolvas egy lapot annak ellenére, hogy nem rendelkezik USB porttal. Noha ebben a 20eFt+Áfás kategóriában találunk jobb képminőségű eszközt is pl. ColorPage Vivid-III, de alig van észrevehető minőségbeli különbség. Viszont 600dpi felett akár 3-4x gyorsabb, mint a konkurencia terméke. Csendes, megbízható lapolvasónak ismertem meg.

Szponzor : DunaWeb Kft.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95