FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Szkenner)
·  Genius ColorPage Vivid-III
· Termékbemutatók > Szkenner
· Umax 2000P lapolvasó
Dátum : 2001-06-13 12:02:40
Szerző : gigahertz


A kategóriájában talán a legyorsabb szkenner.

Az Umax Astra 2000P szkenner olcsó, de nagyon jó minőségű képeket készíthetünk, vele viszonylag gyorsan. A szokásosnál kicsit nagyobb dobozba adják és a szkenner is nagyobb az átlagosnál.

Ennek csak párhuzamos porttal rendelkező verziója van, de nincs okunk szomorkodni, mert olyan hatékony az adatátvitel a tömörítésnek köszönhetően, hogy a hasonló kategóriájú szkennek sebesség tenintetében sorra lemaradnak. De nem ám úgy, hogy 5-10%-al gyorsabb, hanem héha harmad vagy negyed annyi idő szükséges egy lap beviteléhez.

Ezen a képen is látszik, hogy igen hosszú a szkenner. Ez kell is, mivel nem lehet levenni a fedőlapját, így ha pl. nagy méretű tervekből akarunk másolni, akkor a lelógó résznek hely kell.

Az olvasó rész mozgatása bordás szíjjal lett megoldva, de annyira elrejtették, hogy erről nem tudtam képet készíteni. Sokszor látni a szkennerbe a síneket, meg kósza vezetékeket, itt mindent eldugtak a kíváncsi szemek elől. Az elején egyetlen zöld LED jelzi, hogy a szkenner be vagy ki van kapcsolva egyéb LEDet vagy gombot nem találunk rajta.

Hátul két 25 pólusú párhuzamos csatlakozót találunk. Ez egyikkel a számítógéphez csatlakozhatunk, a másik az esetleges nyomtatóhoz szükséges. Valami trükköt vetettek be az adatforgalom kezelésébe, mert általában szkennelés közben nem érdemes a nyomtatást elkezdeni, mert vagy túl sokat kell várni a nyomtatás megindulásáig, vagy nyomtatás közben elfogynak az adatok a nyomtató memóriájából és megállhat a lap kellős közepén a nyomtatás. Itt ezt nem tapasztaltam, nyugodtan nyomtathattam szkennelés közben a lassulás nem volt számottevő!

Ezt a szkennert nem tudjuk magyar nyelven telepíteni, de az installálás után nem szükséges újraindítani a számítógépet utána egyből birtokba vehetjük. Így néz ki a kezelő felülete. Itt is “zseniális” dolgokat tapasztaltam. Egyrészt ha előzetesként meg kívánjuk nézni, hogy mi is van és hol a lapolvasón, akkor ha a Preview gombra rákattintunk, akkor ahogy megy a lapolvasó fej, szinte real time-ban nézhetük meg a képet. Vagyis nem kell várnunk arra, hogy végigmenjen a teljes felületen az olvasó rész, folyamatosan szemmel kísérhetjük a kép keletkezését.

Nem csicsázták túl a kezelőfelületét, így könnyű megtalálni a fontos dolgokat.

600x1200dpi-s szkennerről van szó, ami maximálisan 36 bites színmélységgel képes képeket készíteni. De ez a 36 bit valóságos 36 bit, mert nem szoftverrel javították fel. (Színenként 12 bites analóg/digitális átalakítóval rendelkezik, így 3x12=36 bit). A 600x1200dpi annyit jelent, hogy optikailag vízszintes irányban 1200dpi-s a felbontás, míg az olvasófej haladásának irányában 600dpi.

Az esetek többségében ez a felbontás elegendő. Összehasonlításul, egy monitor 1024x768-ban, ha 17 colos, akkor hozzávetőlegesen 85dpi-s megjelenítést tesz lehetővé. Tehát egy fénykép kb. 200 dpi-el teljes képernyős képet eredményez.

A sebessége egyszerűen lenyűgözött. Ez alacsony dip számnál nem érzékelhető, de 600 dpi felett már jelentős. Ez annyit jelent, hogy egy hasonló kategóriájú (Genius, Mustek, ScanMagic) szkennernek egy A4-es oldat 15-20 percig tart megörökíteni, míg ez 32 bites színmélységgel 3.5 36 bitesen 4.5 perc alatt megoldja. Ez harmad, negyed annyi, mint a konkurens terméknél!

Nem tudtam rájönni milyen taktikát alkalmaztak a szkennernél, de az fölöttébb meglepő, hogy egy foto szkennelési ideje alig függ a felbontástól. 300 dpi-vel 1 perc 10 másodpercig tart, 600 dpi-vel 1 perc 17 másodpercig, míg 1200dpi-vel 1 perc 20 másodpercig. 150 dpi-nél van a határ, mert ott viszonylag gyorsan halad az olvasó fej (úgy 25 másodperc alatt van meg egy fénykép). Ha ennél nagyobb felbontást választunk, akkor szinte mindig ugyanolyan sebességgel olvas.

És a sebesség alig megy a minőség rovására, pl. egy kép részletét egy Genius szkennerrel és ezzel is megörökítettem, az eredeti kép így néz ki (már van rajta két zöld karika):

A zölddel bekarikázott ember:

A bal oldali képen a Genius szkennerrel készített kép látható, ami 32 bites színmélységgel 9 percig tartott (1200 dpi-vel). Az Umax 1 perc 20 másodperc és a nagyítás után jobb oldali képet produkálta szintén 1200 dpi-vel. Itt kb. 12x-ös nagyításról van szó.

Az előbb azt írtam, hogy a sebesség alig megy a minőség rovására. Ha figyelmesen megnézzük a két képet, akkor észrevehetjük, hogy színbeli eltéréseket tapasztalunk. Egy kicsivel ugyan de talán elmosódott az Umax által készített kép.

Ennél a lapolvasónál BET módszert (Bit Enhanced Technology) alkalmaztak a kép minőségének a javítására, ez zajcsökkentést eredményez. A Geniusnál CET (Color Enhanced Technology) a kulcsszó.

Mielőtt egy lap bevitele elkezdődik, meg kell várni míg az olvasó rész bemelegszik, ez nem tart sokáig 10-15 másodpercet vesz igénybe.

300 dpi-s felbontás felett taktikusan úgy halad az olvasófej, hogy megy úgy 6-8 milliméter, majd vissza és újra olvassa az adott rész. Ez az olvasási megoldás kezd általánossá válni, mert így ugyanolyan sebesség mellett javítható a minőség.

Szoftveresen 9600x9600 dpi-re képes, de ehhez már elég sok memóriára van szükség. Noha a minimális kiépítés: 486-os processzor, CDROM, 170M HDD, 16M RAM, ezzel aligha lenne bárkinek is türelme kivárni egy nagy felbontású oldal megjelenítését. Ha nem szeretnék megőszülni a számítógép mellett a 128M de inkább a 256M RAM ajánlott és hozzá egy 500MHz feletti processzor. (A szkennelés borzasztó memória igényes művelet, 64M szabad memória egy pillanat alatt megtelik.)

A telepítő CD-n Windows 95 és 98 valamint NT4-hez találunk drivert. Windows2000-hez le kell töltenünk a gyártó honlapjáról.

Automatikus kalibrálásra (önbeállítás) is képes ez a szkenner, ez úgy jelentkezik, hogy bekapcsoláskor egyszer kb. 25 másodpercig kicsit ide-oda mozgatja az olvasófejet. Mellékeltek egy teszt programot is, ezzel ellenőrizhetjük, hogy minden rendben van-e?

Itt a készülék néhány jellemzőjét jelenítették meg, a teszt gombra kattintva, a szkenrrel való kommunikációt ellenőrzi a számítógép.

A szkenner fedőlapja fehér színű, így ha mégis átvilágítaná alapot a fej lámája, akkor nem lesz szürkés árnyalatú az eredetileg fehér papír, ez nagyon pozitív. De a fehér belső ezért is előnyös, mert ha kisebb a lap, akkor nem lesz körülötte "csúnya" fekete keret.

A dobozban találunk még egy adatkábelt, egy 12 Voltos adaptert, kézikönyvet és két CD-t. Az egyik CD-n a meghajtóprogram és egy egyszerűbb képszerkesztő programot (ImageFolio) találunk. Míg a másikon az Adobe Photo Deluxe teljes verzióját! Ez egy nagy tudású program, sőt olyan sok funkcióval rendelkezik, ez esetek többségében a töredékét sem használjuk ki.

Összefoglalásul:

Nagyon gyorsan beolvas egy lapot annak ellenére, hogy nem rendelkezik USB porttal. Noha ebben a 20eFt+Áfás kategóriában találunk jobb képminőségű eszközt is pl. ColorPage Vivid-III, de alig van észrevehető minőségbeli különbség. Viszont 600dpi felett akár 3-4x gyorsabb, mint a konkurencia terméke. Csendes, megbízható lapolvasónak ismertem meg.

Szponzor : DunaWeb Kft.


· Hozzászólások
schewy - 2004-07-30 16:01:03 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Sziasztok!Nekem egy scanmagic 600 CP scennerem van sajnos rossz a tápkábelem.Nemtudjátok hol kapok? köszi.(Budapest)
BigHead2 - 2004-04-14 13:17:40 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Most vettünk egy ilyen scanner-t. Nagyon királyul műűxik, de van egy kis baj. A CD meghajtóm szétdurrantotta a CD-jét apró darabokra.
A Windows-t most akartam újratelepíteni, de sajna most nem tudom, mert nem tudom honnan szerezhetném meg a driver-ét és a prgikat hozzá.
Ha tudjátok légyszi írjátok meg nekem azt a web-címet
Előre is köszi!
BigHead2

Ui.: Esetleg még gy frisebb verziójú szövegfelismerő is jó lenne, mert elég sokat kell így gépelnem.
DJR - 2004-01-14 00:37:58 válasz erre
Hi! Nekem is 2000P van. Nemrég cseréltem 1 tv tunerért. Bár kicsit öreg típus, de minőségben és gyorsaságban is símán megállja a helyét a scannerek között a kategóriájában. De az idő vasfoga azért csak dolgozik: Nem műxik a gyári adapter, a fej nem mindig akar visszamenni a helyére. Ezt kézrátétellel lehet gyógyítani, vagyis 2 oldalról ököllel nyomok neki 1et, és azonnal megindul vissza a fej.
Balogh Bél - 2003-05-01 13:56:16 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Hello!
Tudja-e valaki, hogy Magyarországon hol lehet hozzájutni egy UMAX 600S típisú szkenner tápegységéhez. A régi leégett :((
SteelRose - 2003-03-31 17:21:56 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Hi, egy UMAX astra 3400 -as scannerem van.Hogyan tudom halozaton megosztani, mint egy nyomtatot?(ha egyaltalan lehet)Kosz.
Dody - 2003-03-09 00:47:14 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Hello!
Van egy UMAX Page Office IIC szekennerem. Win.XP drivert
keresek, de nem találom! Kérem, aki tud, az segítsen, hogy hol találom.
Előre is köszi!
Üdv: Joci
pufin - 2002-03-13 22:46:49 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Nekem 2000 decembere óta van egy 2000u (usb).
Sajnos 300Mhz-nél nagyobb procival nem működik. Egyébként ennél jobb lapolvasóra nincs is szükség.
Ha valaki tud megoldást, hogy 1Ghz-s procival is menjen kérem S.O.S. jelentkezzen. köszi Pufin
Agytagito - 2001-10-11 03:27:14 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Ez a szkenner nagyon jo!
Az pedig marhasag, hogy nem lehet magyarul telepiteni!
Nagyon korrekt magyar nyelvu program van hozza.
Knight - 2001-10-02 22:01:38 válasz erre
Szasztok!

Nekem is ilyen szkennerem van, és semmi bajom nincs vele. Mindenkinek csak ajánlani tudom. Jó a szoftver (ajándék szövegfelismerő+adobe photoshop) és kiválló képminőség. Azért, amennyit elkérnek érte mindenképpen megéri. Én magyar szoftvert és ajándék 80W-s UMAX multimédiás hangfalt is kaptam hozzá ajándákba.
Szuri - 2001-06-27 19:30:56 --= nem regisztrált =-- válasz erre
Nekem párhuzamos Vivid III-as van már több mint egy éve. Én csak jót mondhatok róla. Főleg OCR-hez használom, de néha képekre is. OCR-hez egész gyors, a hasonló árúakhoz képest.

Az hogy szkennelés közben nem nagyon lehet mást csinálni szerintem egyáltalán nem nagy baj.
Egy lapadagolót pl. sokkal többre értékelnék, mint azt hogy közben mp3-t hallgathatok...

A NT már lefutott, van 2000 és lassan XP is, azokhoz jó az USB-s.
 
Következő 10
Lap: 1, 2
© szamitogep.hu