FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Winchester)
·  UDMA 133 RAID kártya
·  Hengeres ATA kábel
·  HDD átkapcsoló
· Termékbemutatók > Winchester
· IBM 46G/7200rpm
Dátum : 2001-05-03 08:19:58
Szerző : gigahertz


Ez egy gyors ATA100-as winchester.

Alkalmam nyílt tesztelni egy IBM gyártmányú 46G-s winchestert. Amikor a kezembe került és kibontottam a csomagolást kissé elcsodálkoztam. No persze nem a winchester alakján, hanem a feliratok láttán.

 

Nos az már szinte természetes, hogy a 46GB jelzés kevesebb, mint 43G-t takar, hiszen a gyártó nemes egyszerűséggel 1000byte-al számolja a kbyte-ot az 1024 helyett. A kisebbik meglepetés az volt, amikor megpillantottam, hogy azt Magyarországon gyártották. Persze azt már régóta köztudott, hogy az IBM iszonyú nagy kapacitású gyárat hozott létre, de mégis különös érzés kerített hatalmába, amikor kiderült, hogy hazánkban gyártott winchester kerül beszerelésre. Akkor döbbentem meg igazán, amikor megfordítottam az eszközt:

ASSEMBLY MADE IN ROMANIA matrica az arról tanúskodik, hogy az elektronikáját szomszédunkban "dobták" össze. (Kicsit borúlátó voltam.) De még egy érdekességet sikerült találni a winchester elején:

Korábban Quantum és Maxtor merevlemezek használatához szoktam hozzá. Általában a fedlapon egy 3 soros matricával elintézik, hogy mely jumper állás mit jelent (master slave, cable select). De itt 16 ábrát találunk, de azért nem túl nehéz kitalálni a helyes beállítást, pláne ha valaki tudja mi az a15 illetve 16 Heads. A képen látható állásban master-nek van jumperelve.

Ha csak a tápcsatlakozót dugjuk be és kézben tartjuk a winchestert, akkor a gyakorlottabbak egy szervizben apró csuklómozdulattal megmondják, hogy 5400rpm-es vagy 7200rpm-es HDD-vel van-e dolguk. (Úgy működik, mint egy giroszkóp.) De én inkább megnéztem a matricát és konstatáltam, hogy 7200-at forgó darabról van szó.

Én a gyorsaság mellett azt is fő szempontnak tartom, hogy csendben üzemeljen, valamint maximum langyos legyen üzem közben. A próba előtt egy 7200rpm-es 20G-s Maxtor volt a gépben. Ez iszonyú csendes (pláne Quantum után) és gyakorlatilag nem melegszik. Nos ez az IBM nem olyan csendes, mint egy Maxtor, de a hangja még csak-csak elmenne, de szerintem nagyon melegszik. Anno volt egy Quantum sorozat, ha jól emlékszem KR vagy KX-es sorozat ami tűzforró volt Nos ez nem éget, de huzamosabb ideig csak kesztyűvel lehet megfogni. Sőt betettem egy egyventilátoros mobil rack-be és 20 perc után, amikor kivettem majdnem eldobtam olyan meleg lett. (Pedig a rack felett és alatt nem volt eszköz.)

Ezért, hogy normális hőmérséklete legyen egy dupla ventilátoros winchesterhűtőt szereltem alá és felette jócskán hagytam helyet. Így már elfogadható volt a hőmérséklete.

Töltés közben a "kerregés" elég domináns, persze ez attól is függ, hogy kinek milyen CPU hűtője van, mer egy FOP38 mellett biztosan nem hallani.

Már csak az volt a kérdés, hogy gyors-e az eszköz? Ezért egy egyébként is gyors tesztgépbe beszereltem, a konfiguráció a következő volt: ASUS A7V-133, Promise ATA100 vezérlő, Thunderbird 1.1GHz-es processzor (alapfrekvencián), 256M RAM és ASUS6800-as 32M DDR-es videokártya, bár ebből csak az első kettő az igazán lényeges. (+WinMe operációs rendszer) A sebesség mérésére a Sandra2001-es drive benchmark-ját használtam:

Elég nehéz volt elsőre megítélni, hogy a 16327 pont most sok vagy kevés, ezért próbaképpen beszereltem egy 7200rpm-es Maxtort és az valamivel kevesebb, mint 11000 pontot kapott. Így első körben úgy tűnik, hogy igen gyors az IBM ezen winchestere. (Ha lehetőségetek van rá a fórumban közzétehetnétek pár pontszámot az összehasonlítás kedvéért thx.)

Néhány érték táblázatosan a sebességről:

Sequential Read

23 MB/s

Random Read

7 MB/s

Buffered Write

507 MB/s

Sequential Write

18 MB/s

Random Write

8 MB/s

Avarage Access Time

7 ms

 

A mindennapi használatban ezek az értékek fontosan, de sokszor csak az átlagos elérési időt tartják számon az emberek, hiszen ez sokat elárul.

Noha a Maxtor is viszonylag sebes winchester, de ezzel a gép érezhetően gyorsabb lett, pl. boot folyamt, másolás stb. De, hogy ne csak a jó oldalát ismerük meg, rossz tapasztalatok is születtek. Bár lehet, hogy csak puszta véletlen, de 3 hónap alatt két ilyen winchester is bedöglött (kettőből, így elég rossz az arány). Ez elég szomorú tény szokott lenni, hiszen az adatoknak keresztet vethetünk. A jelenség úgy nézett ki kezdetben, hogy amikor felpörgött utána csak kattogott, a gép nem látta a HDD-t. Sőt, ha slave volt és egy másik winchesterről akartam bootolni, akkor el sem indult a gép míg be volt dugva, amint kihúztam egyből bootolt a gép.

/Az adatok mentésének ekkor van még egy módja, igaz időigényes, de nekem kétszer már bejött. De ez a módszer kissé kockázatos, hiszen nem üzemszerűen működtetjük a winchestert. A módszer a következő: Egy mobil rack-be helyeztem a HDD-t, olyanba, aminek az elején bekapcsoló gomb is van (tápfeszültség ki/be). És betettem a gépbe egy másik háttértárolót, amire menteni szerettem volna. Induláskor amint meghallottam a kattogó hangot (felpörög-leáll), kikapcsoltam a winchestert, majd gyorsan be, kb. a 30-dik próbálkozáskor szerencsém volt (minden próba után resetet nyomtam), a visszakapcsoláskor szerencsém volt és a bekapcsolásnál hallható jellegzetes hangot adta az eszköz, tudtam, most más működni fog. Lementettem az adatokat. Utána sajnos sem az FDISK sem a FORMAT C: nem segített. Az egyik visszakerült garanciálisan, a másik pár nap után újra elindult, most éppen tesztelem, hogy produkálja-e a jelenséget. De hangsúlyozom, nem 100% hogy segít, és egyáltalán nem biztos, hogy típushiba, de az tény és való, hogy kettőből kettő viszonylag rövid idő alatt tönkrement./

 

 



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95