FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Operációs rendszer)
·  Whistler Build 2410: Road to Beta 2
·  Windows Whistler Beta
·  Windows Whistler 2257 preview
·  Windows Whistler preview
· Termékbemutatók > Operációs rendszer
· BeOS R5 Personal Edition -- Az indulás
Dátum : 2000-08-28 16:56:44
Szerző : kicsikecske


Mindenek előtt tisztázzuk, hogy nem vagyok profi BeOS felhasználó, csak a kezdeti nehézségeken vagyok túl. Az a cikk saját tapasztalatokon alapszik, illetve elég sok kérdésemre az választ hosszabb-rövidebb keresés után találtam meg. Ezeknél az információknál igyekszem nem elhagyni a forrás megjelölését.

(A következő fejezetben a Lendvai Attila CHIP Magazinban megjelent cikkét, és a BeOS.com leírását használtam).

A BeOS alapja egy mikrokernel, ami 250 ms-os, sőt, a gyakorlatban még precízebb. Ez a kernel kb. 30 mega tárterületet foglal el.
Ennek az operációs rendszernek van pár tulajdonsága, amit mindenképpen meg kell említenünk. Az első talán az, hogy a kompatibilitás miatt a BeOSnak van egy Posix-kompatibilis rétege, így pl. bármilyen Linux alá megírt program lefordítható alá. Egy tapasztalt Unix-felhasználó valószínűleg könnyen megbirkózik a feladattal. Hogy hogyan kell ezeket a műveleteket végrehajtani? Hát sajnos ezt még nem tudom, nem is próbálkoztam velük (bár csábít az ötlet), de ha egyszer sikerül, azonnal közzéteszem tapasztalatimat a DWC-Online hasábjain!
A második fontos tulajdonság, hogy a BeOS R5 valódi multitask operációs rendszer, valóban több szálon fut a rendszer. Ennek köszönhető az az igen jó tulajdonsága is, hogy támogatja a többprocesszoros rendszereket. Talán nem kell ecsetelnem a többprocesszoros számítógépek igen nagy előnyét az ár/teljesítmény szempontjából vizsgálva. És talán az sem titok, hogy vajon melyik cég áldásos tevékenységének hatására nem terjedtek el ez egy alaplapon több processzort futtató gépek (nem akarom leírni, hogy Microsoft). Erről még ennyit, hogy valamilyen oknál fogva az én gépemben egy két processzor befogadására alkalmas alaplap van (egy APIC modul hiányával sajnos), és igen nagy örömmel használnám ki ezt a lehetőséget. Csakhogy mivel a Linuxot nem túl egyszerű kezelni egy anyuka, vagy egy nővér számára, nem igazán tudtam lecserélni a jó kis Windows 98-amat. Talán most változik a helyzet. És talán nem csak nálam lesz így, hanem az egész világban elterjednek ezek a rendszerek, hála a hasonló alapú rendszereknek!
A rendszer saját 64 bites fájlrendszert, a befs-t használja. Mikor erről olvastam a BeOS.com-non, nem igazán értettem a mi benne a pláne, de mikor elolvastam a magyar leírást is... Tehát ennek a legfontosabb tulajdonsága, hogy van benne egy naplózó rendszer, (journaling), ami minden változást számon tart, és így egy áramszünet után, vagy ha a macska lelökte a gépet, vagy egyéb baleset történt, akkor sincs veszve minden, hiszen ennek a naplózásnak köszönhetően újraindítás után is minden olajozottan fog működni, a rendszer képes rekonstruálni az eseményeket.
Ez a fájlrendszer igazodott a multitaskos gazdájához, és ez is képes több szálon dolgozni, így az sem okoz gondot, hogy egy éppen használt fájlt módosítsunk.
A befs alkalmas a fájlok különleges attribútumainak eltárolására is, amiket mi adhatunk meg.

A fájlrendszer tulajdonságait azért vettem utoljára, mert - bár nagyon fontos egy operációs rendszer életében a fájlrendszer - ezzel nem kell külön foglalkoznunk, hiszen a BeOS R5 Personal Edition egy meglévő fájlrendszeren hoz létre egy 500 MB-os image fájlt, és zen készíti el saját fájlrendszerét. A Professional változatnál más a helyzet, de ezzel most nem foglalkozunk, hiszen a cikk a Personal Editionről szól, és jómagam sem próbálkoztam a Profession változattal (hiszen az pénzbe kerül!).

Lássuk tehát, hogy kezdtem én hozzá a BeOs rejtelmeinek felkutatásába.
A BeOS R5 Personal Edition egy CHIP CD-n (2000. május) jutott el hozzám. Ezen a CD-n mind a windowsos, mind a linuxos verzió megtalálható. Én ebből az előbbit választottam.
Rögtön fel is szabadítottam számára 510 megát a winchesteremen, elindítottam a telepítőt. A telepítése nagyon egyszerű, csak ki kell neki jelölni egy meghajtót, amin van szabad 501 megabyte (később részletezem, miért ekkora kell neki).
Szépen, gyorsan lefutotta telepítő, el is helyezett a kis Start menücskémben egy indítóikont. Erre kattintva a Windows leáll, és a BeOS elindul. Minden szépen, és jól bejött, csak épp az volt a baj, hogy 640*480-ban, és 8 bites színmélységben jött be a kép. Ebből én kapásból arra következtettem, hogy nincs rendes driver a videókártyámhoz (Voodoo III). Nos ez már kapásból rossz volt. Kicsit bogarásztam benne, de nem találtam a beállításokat, így hát egyszerűen töröltem.
Aztán nem rég felhívott egy osztálytársam, hogy majd szeptemberben vigyem be neki. Ezen felbuzdulva újból nekirugaszkodtam.


Most már kicsit elszántabb voltam. Kicsit tovább keresgéltem, és végre megtaláltam, amit kerestem, szépen átállítottam a felbontást, színmélységet, és elkezdtem felfedezni a BeOS-t.

Próbálgattam, olvasgattam, aztán végre elérkezettnek éreztem az időt, hogy mindent rendesen megcsináljak az installáláskor, és elkezdjem használni a BeOS-t.
Tehát íme, mit kell tennünk:



Először is le kell töltenünk valahonnan a BeOS installáló fájlját (persze ha nincs meg CD-n {8-). Ez egy olyan 45 mega.
Ezek után kell csinálnunk 502 megabyte szabad lemezterületet az egyik meghajtónkon. Ezt a lemezt töredezettségmentesítsük, hiszen ha egy töredezett lemezre kerül egy virtuális fájlrendszer, az nem a legjobb dolog egy számítógépes életében.
Az installálás után a kiválasztott meghajtó gyökérkönyvtárban lesz egy BeOS nevű könyvtár (a könyvtárnevet nem, csak a meghajtót tudjuk megadni). Ebben található egy 500 megabyte-os image fájl, és még pár fájl.
Ebből ami fontos:
-RebootToBeOS.exe: egyértelmű, ez indítja a BeOS-t.
-CreateBootFloppy.exe: ezzel egy bootlemezt készíthetünk, amiről közvetlenül lehet indítani a BeOS-t. Ehhez egy sima1.44-es lemez kell, de figyeljünk, hogy ne legyen hibás. Az nem tesz jót neki.
Ebből rögtön kiderült, hogy egyelőre kétféleképpen lehet bebootolni a BeOS-t: lemezről, és Windows alól.
Egyesek azt tartják, hogy ha Windows alól indítjuk, annak az a nagyon rossz utóhatása van, hogy a Windows érdekes állapotban hagyja a hardvereket. Nos ez így igaz, nekem azonban mégis így kellett indítanom. A következő miatt: a gépemben van egy SB16 ISA-kompatibilis hangkártya, és kettő darab NE2000-kompatibilis hálókártya. Az SB16 már eleve akad a NE2000-kompatibilis kártyákal, pláne kettővel.... De mikor Windows alól bootoltam, akkor a hardver tulajdonságai jók voltak, mivel átvette a BeOS azokat, amiket anno Wind2ows alatt keserves munkával beállítottam. Ezek után floppyról való bootolás után is megfelelően működik a hálózat, és a hang is (persze egy kis driver installálás után).

Az indulás elég gyors, sőt, a leggyorsabb, amit grafikus operációs rendszertől valaha láttam, annak ellenére, hogy dinamikusan tölti be a hardverekhez tartozó meghajtóprogramokat. Indulás után egy kék alapú grafikus felületet látunk, ha minden igaz. Ha nem, akkor mikor bootoláskor meglátjuk a BeOS logót, nyomjunk space-t, ekkor előjön egy menü, amiből kiválaszthatjuk többek közt a safe mod nevű bootolást. Ezek után állítgathatjuk a rendszert. De erre most külön nem térek ki, ezt inkább a profikra bízom.
Tehát a kezelőfelület alapja egy kék "asztal". Jobbra felül található az úgynevezett Tracker, és a Deskbar. Ebből a Trackeren keresztül hívhatjuk elő az épp futó programok ablakait (ez nagyon jól átgondolt, mert csak a programokat listázza ki, és ha erre rá állunk, akkor listázza külön az ablakokat is, illetve itt találunk egy clos, hide, vagy show all funkciót is), a Deskbar pedig a windowsos, vagy Gnonme-s/KDE-s/stb.-s "start" menüvel egyenértékű. Itt a megnyitására egy BeOS feliratú gomb szolgál (stílusosan). A Deskbar része még az a sötétebb felület is, amit már a Windowsokban is megszokhattunk. Itt helyezkedik el eredetileg az óra, és a levelezőprogram ikonja. Természetesen ezek melé az ikonok mellé be lehet még tenni mást is (pl ICQ, IRC, provesszor-terhetlségmérő).


A BeMenuben három könyvtárat találunk Aplications Demos, és Preferences néven. Természetesen először a Preferencessel foglalkozunk.
Itt igen sok mindent be lehet állítani. Csak azokat írnám le, amik tényleg fontosak:
Az első, a Devices menüpont. Itt kapunk egy listát azokról a hardverekről, amiket a BeOS felismert induláskor, és itt állíthatjuk be a tulajdonságait is. Erre azért elég ritkán van szükség, mert nem nagyon szokott akadás lenni (kivéétel a NE2000, meg a SB16).
Következő fontos a Screen. Ez volt az a program, amit nem találtam először. Itt lehet megadni a képernyő felbontását, és színmélyésgét, valamint itt lehet beállítani, hogy hány virtuális desktop legyen (ez kérem egy komoly OS, ez kéem egy multitask OS!). Egy kis furcsaságot fedeztem fel itt. Az én monitorom kcsit avétas, 56Hz a maximim, amit bír. Ha minden igaz. Nekm azonban BeOS alatt 71Hz-re sikerült beállítanom úgy, hogy nem futott a kép. Egy tized Hz-el magasabbnál már fut. Igaz, a képet középre kell igazítani, de azért mégiscsak 25Hz-el több! A virtuális desktopok közt egyébként a Linuxhoz hasonlóan az alt+F*,vagy az alt+ctrl+F* billentyűkombinációval váltogathatunk.

A kóvetkező kettő, amit érdemes megvizsgálnunk, az a Fonts, és a Keymap. Ezek együtt működnek. Vagyis nem, de nekünk együtt kell használni, ha magyar billentyűzetkiosztást akarunk BeOS-unkra. Előszór is szereznünk kell egy rendes billentyűzetkiosztást, vagy definiálnunk kell a Keymap programmal. Én mnden esetre az elsőt választanám, és azt is tettem. Egy CHIP CD-n találtam egy programot, mit elindítva mindenféle (köztük magyar) billentyűzetkisztás felkerült a rendszerre. Ezek közül kiválasztottam a magyart, és az use gombbal aktiváltam. Mindezt a Keymap programmal.
Ha nem találnánk meg ezt a kiosztás-csomagot, hanem csak egy sima billentyűzetkiosztást tartalmazó fájlt, akkor azt másoljuk a /boot/beos/etc/Keymap könyvtárba, ezután az eljárás ugyan az.
Ha megvan a kiosztás, az még nem elég, hiszen a BeOS nem tudja tökéletesen megjeleníteni az ékezetes karaktereket. Ezért szükségünk lesz magyar ékezetes betűtípusokra. ennek beszerzése nem nehéz. A windowsos *.ttf fájlok kitűnően megfelelnek erre a célra. Ezeket másoljuk a /boot/beos/etc/fonts/ttfonts kónyvtárba, indĂ­tsuk el a Fonts nevű programot a Preferences kónyvtárban, nyomjuk meg a Rescan gombot, ezek után válasszuk ki a Plain font, és a Bold font melletti menübĹ'l az általunk bemásolt betütípust. Ha ezzel kész vagyunk, akkor máris ki lehet próbálni a szép, új magyar BeOS-unkat.
Persze a helyzet nem iylen egyszerű, legalábbis szerintem. A Windows-BeOS kapcsolatnál azért akadnak problémák: ha egy Windows alatt írt szöveget nyitunk meg Be alatt, akkor az ékezetes betűk helyett négyzetek vannak, ha Windows alatt akarunk BeOS alatt írtakat olvasni, akkor igen fura, kétbetűs kombinációkat látunk.
Ezt azonban megfelelő programmal ki lehet szűrni.
Mivel ezt a cikket BeOS alatt írom, de a biztonság kedvéért, hogy ne legyenek elrontott karakterek benne, Windows alól fogom elküldeni. Bár nem erre alkalmas, de én az EZPad nevű programmal írtam át, ennek ugyanis van egy olyan funkciója, hogy egy karaktersort le tud cserélni másikra a szövegben.
Persze valószínű, hogy ez a hiba is kiküszöbölhető, csak nem elég régóta használom a BeOS-t.

Nézzük tovább a Preferences menüt. A Media nevű programmal a monitor, illetve a hangkártya tulajdonságait lehet beállítani. Itt lehet a csatornák hangerejét beállítani a hangkártyánál, és itt lehet bekapcsolni, hogy a hangerőszabályzó megjelenjen a Deskbaron. Ennél az ikonnál az összes hangot egyszerre vezéreljük.
Itt megjegyezném, hogy a sokat emlegetett SB16-ommal csodát tett a rendszer: egyszerre több csatornát is le tudtam játszani. Erre úgy jöttem rá, hogy mikor végre sikerült drivert kerítenem hozzá, akkor próbálgattam az MP3-aimat, nyomogattam őket, és ahelyett, hogy ugyan abban az ablakban nyílt volna meg az újonnan indított fájl, egy másik Media Player ablak nyílt meg, abba kezdte lejátszani. Egy másodperc töredékéig, amíg nem kezdte el lejátszani a zenét, vártam az ablakot, amit már úgy megszoktam a WinAMPtól: "az eszköz foglalt". De ehelyett az Alvin és a Mókusok mellett ott kiabált Kassai Gábor a Rózsaszín Pittbullból.
Mondanom sem kell, majd lestem a székről, mert hónapok óta ilyen programot keresek {8-).

Miután mindent beállítottunk, végezhetünk egy tesztet hardvereink (vagyis inkább a kép megjelenítést szolgáló hardvereink) terén. A Demos könyvtárban találunk egy programot, ami egy piros teáskannát forgat a képernyőn. Ennél a programnál három megvilágítást is adhatunk a kannának, és mindenféle tulajdonságait beállíthatjuk, közben figyelhetjük a FPS-t.

Az Applications menüben találjuk a BeOS Personal Editionban lévő alapprogramokat.
Ezeket nem sorolnám fel mind, csak kiemelnék párat.
Itt található a NetPositive indítóikonja. A NetPostivie a BeOS hivatalos Internet-böngészője. Ezen kívül a rendszer gyengéje is, ugyanis elég fejletlen. A megjelenítése még a Netscape Navigatornál is rosszabb (szerintem). Bár ez egyelőre csak a táblázatkezelésében jött elő. A balra-, középre-, és jobbra zárásnál vannak gondok. Hiányossága még, hogy nem kezeli a style sheeteket, nem igazán ismeri a Java/Java Script utasításokat, sem a Flasht (bár én ezeket inkább az előnyei közé sorolnám, hiszen én ezeket utálom, ráadásul nem kell webfilter a popup ablakok lelövésére). Nincs benne címkiegészítés sem! Könyvjelzőket azért tartalmaz. És elég gyors is. Szerintem azért könnynedén meg lehet szokni, és aki hozzám hasonlóan utálja a flasht, és az egyéb hülyeségeket, amiket minden kezdő "webmaster" betesz a lapjára, annak kifejezetten jó!
Egyébként a BeOS-hoz három böngésző készült: az imént említett NetPositive, A BeZilla, és az Opera. Ezek közül ugye a NetPositive alapból benne van a csomagban, a BeZilla pedig ingyenesen letölthető. Te én nem tenném.
Mivel épp belefért a sávszélességembe, letöltöttem, és ki is próbáltam. Ahogy elindítottam, a processzor leterheltsége 100%-os lett, vagy 5 percig szórakozott, mire elindult, ekkor is hiányos volt a megjelenítése, és ahhoz, hogy letöltsön egy oldalt, percekre van szüksége! Természetesen egy gyors, magyar oldalról van szó (DWC-Online {8-). Ha épp behozta, és nem fagyott le. Ha megjelent az oldal, akkor is pár sor elolvasása után bedöglött.
Az Operát nem próbáltam, mivel az fizetős szokott lenni, de úgy hallom, hogy annak nem számít, hogy milyen platformon van, mindenképp jó a megjelenítése, sebessége, stb. Sőt, úgy hallottam az imént, hogy BeOS alá ez is ingyenes. Azért ez nem hátrány. Majd leteszteljük. Úgyis nemsokára kiadják a 3.61-es verzióját.

Media Player: ez a lejátszó a legtöbb videó és audió formátumot támogatja. Természetesen az MP3 lejátszás ebben is benne foglaltatik (az mp3-ba kódolás csak a Professional kiadás része, hiszen az nem ingyenes) Az Mpeg-1-es videók lejátszásával könnyedén megbírózik, ezt pedig furcsálltam. Nagyon jó program!
Levelező program: hát ezzel nem vagyok igazán megelégedve. Nálam alapvető kritérium, hogy egy levelezőrendeszer több POP3-as fiókot is tudjon kezelni. Ez pedig nem tud. Viszont ha valakinek csak egy fiókja van, annak pont megfelel. Ez kiül a Deskbarra, és ha új levél érkezik, figyelmeztet, megváltozik az ikonja.
Még ugyan nem próbáltam, de a Mail-it nevű program állítólag nagyon jó, és több POP3-as fiókot kezel.

Terminal: hát igen, ez nem hiányozhat. Vannak, akik (mint én is) szeretik, ha tudják, milyen parancsot ad ki egy klikkelés, és inkább azt választják, hogy begépelik a parancsot, mielött a program valami rosszat csinálna. Arról nem is beszélve, hogy sokkal több lehetőséget nyőjt a terminal ablak. BeOS-ban a legtöbb unixos parancs működik, tehát érdemes erről előre olvasgatni.
Én hiányoltam a teljes képrenyős terminalt a virtuális desktopok közül. De ez van, csak ezt az ablakot használhatjuk.

A további programokat nem írom le, nyugodtan ki lehet próbálni, nagy baj nem lehet {8-).


Nos ha eddig eljutottunk, akkor már megszeretettük a BeOS-t. És feltehetőleg keveseljük az 500MB helyet.
Van egy módja, hogy a BeOS-unk külön partíción legyen. Ezt a Beos.hu egy cikkéből tudtam meg, amit Bitlisz írt. Azonban abban a cikkben volt néhány tévedés, ezért leírom, hogy én hogy csináltam.

Tehát installáljuk töredezettségmentesített, és alaposan leellenőrzött partícióra a BeOS-t. Ezek után találjuk ki, hogy mekkora méretű partíciót is akarunk a rendszerünknek. Nagyjából egy giga elég lesz. Nekem egy 800 megás területen van. A BeOS alá írt programok feltűnően kicsik. Tehát nem kell olyan gigantikus méretekre gondolni, mint a Windowsnál. Arra azonban figyeljünk, hogy ha egyszer létrehoztunk egy partíciót neki, akkor azt - egyelőre - nem tudjuk megváltoztatni, csak ha mindent újrakezdünk. Még a jelenlegi legjobb program, a Partition Magic 5.0 sem ismeri a befs fájlrendszert. Azaz feliseri, hogy van ott valami, még azt is megmondja, hogy milyen a tulajdonsága, de átméretezésre nincs lehetőség.
Miután ezt kiötöltük, valamilyen particionáló programal (pl. az imént említett Partition Magic 5.0-van) hozzunk létre egy ekkora méretű FAT16-os partíciót. Bootoljunk be BeOS-ba, és a DriveSetup segítségével (ezt említettem a Preferences résznél) hozzunk létre befs partíciót ezen a részen (jobb klikk a partíció nevére, és ott Setup, Initialize, ott a pertíció nevét válasszuk ki, majd válasszuk ki a Be Filesystem... menüpontot). Ez csak akkor sikerülhet, ha nincs mountolva ez a partíció, erről gondoskodjuk.
Nagyon figyeljünk, hogy jó partíciót írjunk át befs-re, mert ha egyszer ezt megtettük, akkor minden adatunk örökre elveszett azon a partíción!
Ha kész van a fájlrendszerünk, akkor mountoljuk fel, és a jelenlegi BeOS partíciónk (az image fájl, BeOS R5 Personal Edition meghajtó) tartalmát másoljunk át minden fájlt, tehát tükrözzük le a meghajtót.
Mivel a formázáskor autómatikusan létrehozott a DriveSetup egy home könyvtárat, valószínüleg szólni fog a programunk, hogy ilyen már létezik. Ezzel ne is törődjünk, csak nyugodtan másoljunk mindent át.
Miután készen vagyunk, ellenőrizzük, hogy egyezik-e a két partíción a fájlok és a bájtok száma. Nem is tudom, mivel próbálkoztam, de valamelyik program nem ovlt hajlésó bemásolni a home könyvtárba a fájlokat, ezért be kellett lépni oda, és manuálisan átmásolni csak ezt a részt.
Ha minden egyezik, akkor indítsuk újra a gépet, és lépjünk be BeOS-ba (tehát floppyról bootoljunk). A bootoláskor a rendszer felismeri a befs rendszert, és azt is, hogy ezen van indítható record, ezért ezt veszi elsőnek, innen fog bebootolni, nem az image fájlból.
Ha elindult a rendszer, és a kis BeOS logó a desktopon az általunk készített meghajtónál van, nem a BeOS R5 Personal Edition meghajtón, akkor minden rendben, törölhetjük az image fájlt, ha nem így lenne, akkor indítsuk újra a rendszert, megint csak floppyról, és mikor megjelenik a bootloader képernyője, akkor nyomjunk spacet. Ekkor előjön egy menü. Ott a "select new boot volume" menüpontnál jelöljük ki az általunk készített befs rendszert.

Most már egy önállóan működő BeOS rendszerünk van. Ennek megfelelően joga van arra, hogy teljesjogúan induljon el, nem holmi floppyzgatással!
Ha már használunk bootmanagert (mondjuk LILO-t), akkor tegyük be szépen a partícionkat a kiválasztható rendszerek közé, ha nincs, akkor érdemes a BeOS bottmanaegerét hazsnálni, mert nagyon jó.
Ennél egymás alá vannak kilistázva a lehetőségek, és a kurzorokkal mozoghatunk köztük, nem kell beírni, mit a LILO-nál.
Ennek konfigurálásához indítsuk el a /boot/beos/bootman programot. Ekkor előjön egy ablak, amiben kiválaszthatjuk, hogy új boot recordot akarunk-e készíteni, vagy egy már meglévőt akarunk-e eltávolítani. Természetesen az előbbit választjuk. A program megkeresi a létező meghajtókat, és mindegyiket kijelöli, mint indíthatót, és a meghajtó nevét írja be szövegnek, ami majd meg fog jelenni. Szépem válogassuk ki, hogy mi kell nekünk, és írjuk át a neveket saját hóbortunk szerint. Válasszuk ki, hogy mit szeretnénk alaprendszerként (tehát ha nem válaszolunk a bootmanagernek, akkor ez indul), és adjuk meg, hogy menniyit vájon, mielött ezt a rendszert betöltené (5,10,15 mp, vagy várjon egészen beavatkozásig), ezután már csak jóvá kell hagyni.
Újraindítás után már az új bootmanagerünk jelentkezik be.


Ha végre van egy szép kövér BeOS partíciónk, akkor talán el is kezdhetnénk megtölteni programokkal. BeOS alatt a programokat nem kell installálni. Csak egyszerűen elindítani. Bár léteznek csomagok is (ún *.pkg), de ezek is sima tömörített fájlok, mikben meg van adva, mit hova kell másolni. A programok vagy ilyen *.pkg fájlokban, vagy zip fájlokban találhatóak meg, ilyeneket kell beszereznünk.

Ehhez én a CHIP Magazin mellékletét, és a www.bebits.com nevű helyet használtam.
Ez elsőn eddig nem volt olyan sok program, és mindegyikhez volt magyar nyelvű meghatározás.
A második egy kicsit nagyobb terjedelemben halmoz el minket programmal.
Szépen, kategorizálva vannak a szoftverletöltések.
Én azért adnék néhány tippet, hogy mit érdemes letölteni.
Elsőnek a drivereket keressük meg a hardverekhez, ha nem lenne benne az alaprendszerben. Konkrétabbat nem tudok mondani. Talán annyit, hogy az SB16-hoz egy shareware meghajtó a legjobb, bár ezt én a CHIP CD-ről szedtem. Tehát ha ilyet keresünk, mindenképpen a shareware-t válasszuk.
Regisztrálása 7USD-ba kerül, de nem kötelező, ez csak supportot ad, egyébként nincs korlátozás.
Érdemes letölteni a BeCommésert is. Ez a WinComméser BeOS-os változata. Szerintem elég jó. bár kicsit lassú. De ha valaki a FAR-hoz szokott, az is létezik BeOS alá.
Mivel nem nagyon halmoz el minket az alaprendszer játékokkal (csak az aknakereső van), töltsük le a !Doom-ot! {8-) Ez csak shareware. tehát csak az első epizód megy, de azért jó vele játszogatni. 320*240-es és 640*480-as felbontásban futtatható, és ezeknek is van ablakos, és fullscreenes változata.
Játékból letölthető még a Quake II is, de ehhez kell az eredeti cd, vagyis az azon lévő valamelyik fájl, ami a pályákat tartalmazza. Ezt nem töltöttem le, mert egyrészt nincs CD-m, másrészt én Quake-ellenes vagyok.
Ha kezdők vagyunk BeOS-ban, akkor mindenképpen kell valamilyen segítség, amit leginkább az interneten lévő emberektől szerezhetünk be. Ehhez kell egy ICQ, vagy IRC kliens is a gépünkre.
Ezek közül az elsőből a GimICQ-t használom, szerintem ez a legjobb. Ez képes a deskbarra kiülni, és érkező üzenet esetén jelezni. Vannak benne alapból hangok is. Sajnos az image-éhez hozzátartozik a béka ábrája, nekem nem igazán testszik, de meglehet szokni. A deskbaron lévő ikonja is egy béka, a contact listen is van egy béka, és új üzenet érkezésekor brekeg.
Az IRC kliensek közül az abszolút nyerő grafikus kliens, a Baxter. A legtöbben ezt használják.
Ennek egy elég nagy konfigurációs ablaka van, rengeteg lehetőséggel, de ebből nekünk csak azzal kell foglalkoznunk, hogy egy kiszolgálót, és egy nick nevet megadjunk. Ezek után szépen csatlakozunk, belépünk a csatornákra, beszélgetünk, stb. ha éppen lecsendesült a csevely, akkor egyszerűen minimalizáljuk az ablakot, és figyeljük a deskbaron lévő kutyafejet, mert ha az elkezd villogni, akkor valamelyik csatornára új üzenet érkezett. Ha rányomunk a fejre, akkor először a szervert választhatjuk ki (ha esetleg többre csatlakoztunk volna), majd a csatornát, amit meg akarunk nyitni. Új üzenet esetén a csatorna neve mellett egy csillag van.

Ezek azok a programok, amiket nagyon ajánlok. De mivel sem installálni nem kell, sem registry nincs, és a programok elég kicsik, nyugodtan lehet próbálkozni programokkal.


Végezetül leírnám, hogy mi is kell ahhoz, hogy BeOS-t tudjunk telepíteni a gépünkre, tehát mik a minimális hardverigények.
A BeOS futtatásához 32 MB RAM kell, Profesional Editionhoz 200, Personal Editionhoz kb. 502 MB szabad lemezterület, VESA grafikus kártya, USB, PS/2, vagy serial egér, billentyűzet.

A BeOS által támogatott hardverek listája:

Provesszorok:

Intel Celeron
Intel Pentium (133MHz vagy gyorsabb ajánlott)
Intel Pentium MMX
Intel Pentium Pro
Intel Pentium II
Intel Pentium II Xeon
Intel Pentium III
Intel Pentium III Xeon
AMD Athlon
AMD K6, K6-2, K6-III
Cyrix 686MX, 686GXm (de nem M1)
IDT WinChip C6, WinChip 2
Rise mP6
Alaplap chipsetek:

Intel 430 HX / VX / FX / TX
Intel 440 FX / LX / BX
Intel 450 KX / GX / NX
Intel 810, 810e, és 820
Via MVP3 és MVP4
SiS 5597, 5598 és 6326
ALi Aladdin 5

Alaplapon lévő IDE vezérlők:

IDE, EIDE, ATAPI támogatás
UltraDMA 33 és 66 támogatás
Removable media (Zip, SyQuest, Jaz, etc)
SIIG UltraIDE Pro PCI cards
Promise Ultra33 és Ultra66 PCI IDE cards

Alaplapon lévő USB vezérlők:

USB Controllers és Peripherals:
UHCI-based controllers (Intel PIIX4 és Via chipsets)
All USB billentyűzetek, egerek, és hubok
USB kapcsolódású nyomtatók, és nyomtató adapterek (csak támogatott nyomtatóknál)
Alaplapok:

A-Trend ATC-5000 Pentium/Pentium MMX alaplap (430TX)
Abit alaplapok
ASUS P2L97-DS Dual Pentium II alaplap (440LX)
ASUS P2B-D és P2B-DS
Intel AL440LX ("Atlanta"*) Pentium II alaplap (440LX)
Intel AP450GX Quad Pentium Pro alaplap (450GX)
Intel DK440LX ("Dakota"*) Dual Pentium II alaplap (440LX)
Intel PD440FX ("Portlés"*) Pentium II alaplap (440FX)
Intel PR440FX ("Providence"*) Dual Pentium Pro alaplap (440FX)
Intel SE440BX ("Seattle"*) Pentium II alaplap (440BX)
SuperMicro P6DKF Dual Pentium II alaplap (440FX)
Tyan S-1832DL Dual Pentium II alaplap (440BX)
Tyan S1692DL "Tiger 2" Dual Pentium II alaplap (440LX)
Tyan S1682D "Tahoe 2" Dual Pentium II alaplap (440FX)
Grafikus kártyák:

3D Blaster Banshee
ASUS V3200
ATI All-In-Wonder [Pro], Xpert@Work [Pro/98], Rage 128 Pro
Canopus Total3D 128V
Diamond Viper V330, 550, 770, Stealth II G460, és Monster Fusion
Intel Express 3D
Matrox Mystique, Mystique 220, Mystique G200; Millenium G400, Millennium II, Millennium II AGP; Marvel G400-TV, és Productiva G100
Real3D Starfighter
STB Voodoo3 2000, 3000, 3500; Velocity 128 és 440C
Grafikus chipsetek:

Voodoo3 (csak 2D-s megjelenítés) és Banshee (csak 2D-s megjelenítés)
ATI 3D Rage II, Pro, Pro Turbo, LT Pro, és Rage 128 Pro
Diamond Monster Fusion (uses Vodoo Banshee chipset)
Intel i740 és i810
Matrox MGA-G100, MGA-G200 és MGA-G400 (PCI vagy AGP)
NeoMagic 128, 128XD, és 256AV (laptop chipsetek)
nVidia RIVA 128, TNT, és TNT2 (PCI vagy AGP)
SiS 5598, 6326, és 620 on-board graphics
S3 Virge, Virge DX, és Virge GX (de nem VX, vagy HX)
Trident MVP4
TV vevő kártyák:

3Com Big Picture Video Phone
ADS Channel Surfer TV
Aims Lab Video Highway Xtreme 98
AITech WaveWatcher Net-TV 98
AVerMedia TV98
Diamond DTV2000 from Diamond
Diamond Supra Video Kit
Hauppauge WinCast/TV Models 400, 401, 404, 447
Intel Smart Video Recorder III
IO-DATA GV-VCP és PCI
IxTV és TurboTV from IXMicro
KeyVision Combo 606
Pinnacle Systems MiroVideo PCTV
Raffles NTSC
STB PCI/TV
Zoltrix TV Max PCI
És még rengeteg...
PCI csatolású hálózati kártyák:
Minden NE2000-kompatibilis kártya
Intel EtherExpress at 10/100Mbps
3Com 3c503 at 10 Mbps
3Com Etherlink XL (3c900 és 3c900B) at 10Mbps
3Com Fast Etherlink XL (3c905, 3c905B, és 3c905C) at 10/ 100 Mbps
E-machines ethernet (21145 Tulip ethernet)
Linksys HPN100 Homelink, ActionTec ActionLink (AMD AM79C978)
SMC Ez Card 10/100; HP network appliance (RealTek 8139 / Accton EN5038)
PCI csatolású hálózati chipsetek:

Digital 21040-, 21041-, és 21143-chipset-based cards:
Kingston KNE40T és KNE 110TX
Linksys 10MB EtherPCI és EtherFast
100BaseTX
Addtron AEF380TX
Farallon FastEtherTX
Accton EN1207-B-TX
Linksys Etherfast 100BaseTX
Netgear FA310TX Rev C
és még mások...
PCMCIA csatolású hálózati chipsetek:

NE2000-compatible Ethernet cards, such as:
D-Link DE-660
Kingston EtherRx
Linksys (8 és 16-bit)
Linksys DE-660 10-T enthercard
Linksys Network Everywhere(tm) 10-T ethercard
és még mások...
ISA csatolású hálózati kártyák:

NE2000- kompatíbilis hálózati kártyák (PnP vagy nem PnP)
Modemek:

minden külső modem

USRobotics 56k
ActionTec Desklink
BTC 56k
PCTel chip-es kártyák
Lucent softmodemek
Hangkártyák:

E-mu APS
Echo Gina, Layla, és Darla
Ensoniq AudioPCI
I/OMagic MagicSound 16 és MagicSound PCI
MX300, IOMagic MagicWave PCI (based on the Aureal Vortex és Vortex-2
NewClear PCI 128
Sonorus STUDI/O
SoundBlaster Live!, PCI 16/32/64/128/512 (Ensoniq es137x), Emu 10K1 based cards, Vibra PnP, AWE32, AWE64, AWE64 Gold, és manually configured SB16 compatibles.
Turtle Beach Daytona, Diamond, Montego, és Montego II Quadzilla
VIA MVP4
Yamaha DS1
Yamaha Waveforce 192XG
Hang-chipsetek:

Crystal 4235, 4236, és 4237
Crystal SoundFusion cs4280
EMU 10k1
ES 137x
ESS 1938 Solo-1 (ess1938/1942 on motherboards)
OPTi931
S3 SonicVibes
Yamaha YMF715 és YMF724
SCSI csatolók:

Adaptec AHA-2940, AHA-2940UW, AHA-294042W, és AHA-3940
Tekram DC-310, DC-390U2B, DC-390F
Diamond Fireport 20 és Fireport 40
SCSI chipsetek:

Adaptec AIC-7850, AIC-7870, AIC-7880, AIC-7890 Ultra2, és AIC-7895 és AIC-7896
Symbios 53c8xx
BusLogic BT948, BT958, és BT958D
Nyomtatók:

PostScript-based nyomtatók
Hewlett-Packard PCL3 (Laserjet II, III, IV, V)
Epson Stylus Color 600
Epson Stylus Color 740, 800, és 850
Epson Stylus Color Pro és Pro XL
Epson Stylus Photo, Photo 700, Photo EX és Photo 750
Digitális fényképezőgépek:

Kodak DC-220, DC-260, DC-265, és experiemental DC-290
Nikon Coolpix 700, 900, 950
Polariod PDC640
Olympus D320-L, D340-L és D340-R
Olympus Camedia C-340-L, C400, és C840-L
Sanyo VPCX350
Experimental PCMCIA adapter
Firewire kártyák:

Miro DV-200, DV-300
Adaptect 8940, 8945
ADS Pyro
SIIG 1394 DV-Cam Kit (Model NN2601)
CD írók:
IDE:

HP CD-Writer+ 8110
Mitsumi CR-4801TE
Ricoh DVD/CDRW MP9060A
Yamaha CRW2216
Yamaha CRW4001

SCSI:

Plextor PX-412C
Plextor PlexWriter 8/20
Yamaha CRD400t
Yamaha CRW4416
Yamaha CRW6416



Remélem mindent világosan írtam le. Mivel nem épp 5 percembe telt ez a cikk, lehetnek benne lövethetetlen gondolatok. Ha valami gond akadna, a cikkhez tartozó fórumon fel lehet tenni a kérdéseket.
Esetleg megtalálható vagyok néha #szamitogep.hu csatornán is. Ott is meg lehet keresni, de inkább a fórumot ajánlom.
Ha további BeOS kérdések lennének, amiben esetleg én nem tudok segíteni, akkor ajánlom a #beos.hu csatornát is, amit a www.beos.hu szerkesztői üzemeltetnek. Ezt a lapot is érdemes látogatni.

Néhány hasznos cím:

-Be Inc. hivatalos honlap
-A magyar BeOS honlap
-Bebits.com: letölthető programok
-ftp.kando.hu: többek közt innen is letölthető a BeOS



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95