FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Operációs rendszer)
·  Windows Whistler Beta
·  Windows Whistler 2257 preview
·  BeOS R5 Personal Edition -- Az indulás
·  Windows Whistler preview
· Termékbemutatók > Operációs rendszer
· Whistler Build 2410: Road to Beta 2
Dátum : 2001-01-27 15:22:15
Szerző : aaronboy


Eredetileg a Windows Whistler Beta 1 rendszerről szerettem volna írni, de a Beta 2 közeledtével - amely körülbelül 30 és 60 nap múlva jelenik meg - a Microsoft egy köztes build-et adott ki, minden előzetes bejelentés nélkül. Ez igazából a 2416 build lenne, de most lássuk a 2410-es verziót. Ez már olyan újdonságokat is tartalmaz, amelyek nem találhatóak meg a Beta 1-ben. Ebből még csak a desktop verziót tudtam kipróbálni (a Server változat ezen a ponton még nem olyan érdekes). A Whistler build 2410 követi elődeinek szokását, egyre jobban letisztultak a vonalak, lassan láthatóak a végleges formák. Így sok érdekesség derült ki: a Whistler végleges verziója két böngészővel fog megjelenni, ezek az Internet Explorer 6.0 és MSN Explorer 1.1 (personal és professional változat). Ezenkívül a Windows Movie Maker 1.1, Outlook Express 6.0, Windows Media Player 8.0 és Information Services 5.1 is helyett kapott a rendszerben. Remélem sokak örülnek majd, hogy új, és tényleg nagyszerű ikonokat kapott a Whistler, a Start Menü is jelentős változáson ment át és a kinézeten is csiszoltak egy kicsit.


Egy kis áttekintés
A Whistler 2410, hasonlóan a Beta 1-hez, 32-bites Personal, Professional és Advanced Server változatban jelent meg. A Personal változat újdonság a Windows családban, ezt szánják a Windows9x és Windows Me utódjának. Fontos, hogy a Professional változat sok funkciót tartalmaz, amelyek nem találhatóak meg a Personal változatban. Ilyen funkció a multi-processzoros támogatás, a multi-monitor támogatás és az IIS-n keresztüli hosting. A jó hír azonban az, hogy a Personal olcsóbb lesz a Professional változatnál. Így a Personal olyan 50-90 dolláros árkategóriában mozog majd, míg a Professional 129 dollárba fog kerülni.


Felhasználói felület
A Beta 1 óta a Microsoft jó munkát végzett, sikerült egy nagyon meggyőző kezelőfelületet létrehozni, viszonylag minimális gépigényekkel. A Whistler Desktopon csak néhány ikon található, de a régieket (My Documents, My Network Places) is kirakhatjuk az asztalra. A Recycle Bin (Lomtár) a jobb oldali alsó sarokba került, a Macintosh Trashcan ikonhoz hasonlóan.

A Start Menü a régebbi Whistler változatokban igen kevés funkciót tartalmazott, most végre a Start Menu Properties pontban rengeteg funkciót adhatunk hozzá. Persze még mindig átválthatunk a megszokott régi menüre is. A Taskbar nem változott az előző build-hez képest: az inaktív ikonokat elrejti, így azok nem foglalnak helyet az óra mellett. Lehetőségünk nyílik a Desktop Properties menüben úgymond lezárni ikonokat, így azokat nem tudjuk elmozdítani, csak ha kikapcsoljuk ezt az opciót.


My Computer
A My Computer ikonra kattintva a változások még szembetűnőbbek. Itt nagy, színes ikonokat találhatunk a régi 32-pixeles megjelenésben. A webnézet valamivel szebb lett és hasznosabb is. A legtöbb ember persze kikpacsolja ezt a funkciót, de a Microsoft törekszik arra, hogy hasznos feladatokkal lássa el. A többi elem nagyjából változatlan az előző verziókhoz képest.


Control Panel
A Control Panel (Vezérlőpult) kinézetében változatlan, bár a webnézet itt is új feladatokat kapott. Eddig úgy gondoltam, hogy a Panel rossz irányba fejlődik, és most már tudom is, hogy miért. Az évek során a Microsoft rengeteg változást hajtott végre a rendszerein és programjain. Például, az Office és Windows 2000/Me személyre szabott menüivel eltüntethettük a ritkán használt elemeket. A Panel azonban a Windows Me és Whistler rendszereken minden elemet megjelenít, akár szükséges, akár nem. És ez egy nagy hiba. Be kéne állítani, hogy csak azokat a funciókat mutassa meg, amire tényleg szükségünk van, és hogy el tudjuk távolítani a nem használt elemeket.

Persze belülről is változott a Control Panel felépítése, néhol érdekes módon. Néhány elem - mint a User Accounts - új ablakot nyit meg. Míg mások - mint az Appearance and Themes - ugyanabban az ablakban nyitódnak meg. De amikor megnyitotta az Appearance és Themes ablakát, és az Up gombra kattintva vissza akarunk térni, akkor nem a Control Panelbe tér vissza, hanem a My Computer ikont nyitja meg. Ez azért vicces.


Keresés
A keresés drámai változásokon ment keresztül, első indításkor választhatunk az animált és csak text formájú keresés között. Az animált keresés aranyos, édes, de véleményem szerint nem illik egy viszonylag komoly operációs rendszerbe. Jó, én is szeretem a kutyusokat, de azért mégis. Maga a keresés egy véget nem érő kaland, ahol a keresés előtt kiválaszthatjuk, hogy képet, zenét, videót vagy csak egy mezei fájlt akarunk kereseni. Illetve még az interneten is kereshetünk.

Az eredmények nagy ikonos nézete azonban nevetséges, ezt a funkciót nyugodtan kihagyhatták volna, ugyanis pontosan 6 és fél ikon fér így el a teljes ablakban.


Help (Súgó)
Ez sem változott sokat, de biztos vagyok benne, hogy ez a fajta Súgó már valóban érdemi információkat fog tartalmazni, ezzel is segítve a kezdő felhasználókat. Remélem, hogy hamarosan a kinézeten is változtatnak.


Megbízhatóság, stabilitás
Mint a Windwos Me rendszerben, itt is megmaradt a System Restore opció. Ennek segítségével visszaállítható a rendszer egy korábbi állapotára, ha például hibásan telepítenénk egy drivert, és ennek következtében valami nem működne tökéletesen. Ha a driver hibás, akkor a rendszer képes arra is, hogy a régi, de jól működőre állítsa vissza. Ez megér egy piros pontot.


Digitális média
A Whistler tartalmazza a Windows Movie Maker 1.1 és a Media Player 8-as verzióját, de a legérdekesebb azonban mégis a következő funkció:

Ha valaki rendelkezik CD-R vagy CD-RW meghajtóval, annak a Whistler lehetővé teszi, hogy ne kelljen harmadik szoftvert telepíteni. Ez mit is jelent? Az Adaptec EZ CD Creator rajongóinak nem kell izgulniuk, ugyanis a Whistler képes cd-író program nélkül is cd lemezre írni. Nem kell mást tenni, mint a Explorerben kijeleölni a megírni kívánt fájlokat, majd jobb egérgomb megnyomása után a Send To pontban kiválasztani a Writable CD opciót. Ezután a fájlok egy "staging area" helyre kerülnek, amíg az összes megírni kívánt fáljt ki nem jelöltük. Addig a fájlok ikonja zöld kis szemekre (állítólag bika) váltanak.

Az ötlet kissé meglepő, de mindenképpen hasznos. Bár még egy kicsit fapados, azaz kezdetleges. De a következő verziókban biztos javítanak ezen a funkción is.


Vélemény
A Whistler nagy utat tett meg az apha verziótól a Beta 1-ig, mindezt egy év alatt. A desktop felhasználóknak szánt Personal edition jelentős változásokon ment át, ezenkívül a kisebb hibákat is kijavították, engedve a felhasználók kéréseinek. A desktop verzió várhatóan 2001 harmadik negyedévében fog megjelenni.

Már nem kell sokat várni a Beta 2 megjelenésére, addig pedig élvezni kell a jövő operációs rendszerét, a Windows Whistlert.

thx to Paul Thurrott



Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106