FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Vírusismeret)
·  A költséges férgek nyomában
·  Pályázati Felhívás
·  A vírusfertőzés tünetei
·  Miért védekezzünk a vírusok ellen?
·  Vírusokról általában
·  Számítógép vírusok
· Vírusok > Vírusismeret
· Mi a teendő vírusfertőzés esetén?
Dátum : 2001-04-16 13:35:47
Szerző : pet


A pánik nem segít, aki követi tanácsainkat nagy hibát nem követhet el...

Tennivalók egy fertőzés bekövetkezésekor.

Vírusfertőzést úgy találhatunk a számítógépünkben, hogy vagy van vírusvédelmi rendszerünk, és az értesít minket a felfedeztetés tényéről, vagy nincs védelmünk, és a fenti jelenségek valamelyikét megtapasztaljuk.

Előbbi esetben viszonylag egyszerűbb a helyzet – bár meglepetések azért bármikor előadódhatnak –, az utóbbi azonban rendkívül kínos.

Bármelyik esetben azonban az első és legfontosabb szabály:

Nem szabad pánikba esni!

A meggondolatlan tevékenység ugyanis sokszor több kárt okoz, mintha semmit sem tettünk volna. Kifejezetten ellenjavallt nekiesni a winchesternek és leformázni azt, hiszen rengeteg információ mehet veszendőbe és az eredeti állapot visszaállítása is ablakon kidobott pénznek elkönyvelhető többletmunkát fog jelenteni. Nem beszélve arról, hogy egyes vírusokat egy sima "format c:" nem is képes eltávolítani a rendszerből.

Azt már láttuk, mit ne tegyünk. De akkor mi az, amit meg kell tennünk?

  1. Kapcsoljuk ki a számítógépet!
  2. Tegyünk rá feltűnő jelzést arról, hogy fertőzött a gép, bekapcsolni tilos!
  3. Értesítsük a rendszergazdát!
  4. Ha még mindég nyüszít bent a lelkünkben valami pánikszerű érzés, akkor jobb, ha kinyitjuk az ablakot, mélyeket lélegzünk, elvégzünk néhány törzshajlítást… bármit, ami eltereli a figyelmünket a sürgős beavatkozási kényszerről. Nyugi, a vírus úgyis megvár…
  5. Ha a rendszergazda megérkezett, ő el fogja kezdeni a takarítást. Ön eközben vegye számba, kik használhattak floppy lemezt a gépen (boot vírus fertőzést kaphattak) vagy kikhez kerülhetett innen fertőzött állomány (file és/vagy makró vírus fertőzést kaphattak). Akik befertőződhettek, azokat értesíteni kell a fertőződési veszélyről. A visszafertőződés megállítása érdekében mindenképpen célszerű lenne megállapítani a forrást is, de sajnos, az esetek egy részében az eltelt lappangási idő miatt már nem biztos, hogy ezzel sikerrel járunk. Végül: ELEMEZZÉK, MIÉRT VOLT KIKAPCSOLVA A VÉDELEM?!

Fenti hat pont azokra érvényes, akiknek van mivel és van kivel fertőtleníteni. De mi a teendő a többiek esetében? Nos, lássuk:

  1. Kapcsolja ki a számítógépet!
  2. Tegyen rá feltűnő jelzést arról, hogy fertőzött a gép, bekapcsolni tilos! Ha biztos abban, hogy csak ez az egy gépe fertőződött meg, akkor a többit – igen körültekintően, hisz az ördög nem alszik – használhatja. Ha ez az eset nem garantálható, jobb, ha a többit is leállítja!
  3. Minél hamarabb szerezzen be megfelelő védelmet! Ehhez munkanapokon 8-17 óra között a 27/300-272 telefonon áll rendelkezésére tanácsokkal az eNTi Szoft Kft.
  4. Olvassa el az antivírus rendszer dokumentációját. Ennek útmutatásai alapján egyszerűbb esetben öntevékenyen is elvégezhető a vírusoktól mentesítés. Ha nem boldogulna, hívja fel vagy az eNTi Szoft Kft-t a 27/300-272 telefonszámon, vagy a megvásárolt vírusvédelmi program ügyféltámogató és tanácsadó szolgálatát.

    Forrás : Entiszoft Kft.


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95