FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Újdonságok)
·  Távirányítású vírus terjed
·  Emeltdíjas SMS-eket küldözget egy új vírus
·  Tarno.S trójai: kettő az egyben
·  MSN frissítés - valójában vírus
·  40 ezer új vírus jelent meg 2005 második félévében
·  Levélküldözgető trójai
·  Internet Exploreren keresztül terjedő trójai
·  Továbbra is terjednek a Cabir variánsok
·  Hátsó kaput nyit az új Mytob féreg
·  Gyorsan terjed az új Sober féreg
·  Megasztár: a vírusok is felfigyeltek rá
·  Mobilokat és PC-ket is fenyeget egy új vírus
·  A Windows XP-t is megfertőzheti a Zotob féreg
·  Vírusinvázió fenyegeti a windowsos számítógépeket
·  Excel munkafüzeteket támad a Sarsnan makróvírus
·  Képekben terjedő vírusok
·  Több trükköt is bevet a Reatle.D féreg
·  Londoni bombatámadást kihasználó féreg jelent meg
·  A Windows Tálcáját alakítja át a Kangenie trójai
·  Távolról vezérelt trójai
· Vírusok > Újdonságok
· Az utóbbi időszak leggyorsabban terjedő vírusa
Dátum : 2005-08-22 09:12:16
Szerző : Matteo


A néhány nappal ezelőtt felbukkant Zotob féreg legújabb variánsa az utóbbi időszak egyik leggyorsabban terjedő kártékony programjának számít.

Az utóbbi napokban egyre több olyan vírus jelenik meg, amelyek a Microsoft Windows egyik sérülékenységét használják fel arra, hogy minél több számítógépet fertőzzenek meg. A Windows Plug and Play szolgáltatásában található hibát a Microsoft már kijavította, és a hibajavítást az augusztusi frissítései között ki is adta. A cég a sebezhetőségről az MS05-039-es biztonsági közleményében számolt be. Az új vírusok miatt e javítás telepítése az érintett rendszerekre egyre fontosabbá válik.

A Symantec szerint a Zotob féreg "E" nevű variánsa nem fertőzi meg a Windows 95/98/Me/NT4/XP operációs rendszereket. Sajnos azonban a féreg ezeket a Windows verziókat is fel tudja használni a terjedéséhez. Tehát leginkább a Microsoft hibajavítását nem tartalmazó, Windows 2000 operációs rendszert futtató számítógépek veszélyeztetettek.

A Zotob féreg a 445-ös TCP porton keresztül terjed, és igyekszik kihasználni a nem megfelelően védett megosztott könyvtárakat is. Ezért a Symantec azt tanácsolja, hogy a megosztások jelszóval védettek legyenek, vagy csak olvasható hálózati eléréssel rendelkezzenek. Emellett a Zotob féreg ellen a víruskereső szoftverek frissítésével, illetve Microsoft hibajavításának telepítésével lehet védekezni.

A Zotob.E további ismert neve: WORM_RBOT.CBQ [Trend Micro].

Amikor a Zotob.E féreg elindul, akkor az alábbi műveleteket hajtja végre:

1. Létrehoz egy "wintbp.exe" nevű mutexet annak érdekében, hogy egyszerre csak egy példányban fusson a rendszerben.

2. Bemásolja magát a Windows System könyvtárába wintbp.exe néven.

3. A regisztrációs adatbázis HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersio n\Run kulcsához hozzáadja a "Wintbp.exe" = "wintbp.exe" értéket.

4. Felderíti a hálózati kapcsolatokat, és az elérhető IP címeket.

5. A 8080-as TCP porton keresztül kapcsolódik egy IRC szerverhez. Ezt követően vár a támadók parancsaira, akik az alábbi műveleteket végezhetik el:
- Fájlok letöltése és végrehajtása
- A féreg leállítása, és eltávolítása.

6. Kinyitja a 69-es UDP portot.

7. Véletlenszerűen generált IP címek és az MS05-039-es biztonsági közleményben ismertetett sérülékenység felhasználásával a 445-ös TCP porton keresztül megpróbál további számítógépeket megfertőzni. Amennyiben ez sikerül, akkor a távoli számítógépeken nyit egy hátsó kaput a 8594-es TCP porton. Ezen keresztül egy fájlt tölt fel a számítógépekre. A távoli számítógépek Windows könyvtárába létrehoz egy a[szám].exe nevű állományt is.

8. Naplózza azon számítógépek IP címét, amelyeket sikeresen megfertőzött.

Forrás : Biztonságportál


Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106