FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Események)
·  Beindult a Szamitogep.hu ADSL és VoIP értékesítése
·  Honlap készítő pályázat
·  Return To Castle Wolfenstein: Enemy Territory mérk
·  50 millió dolláros alapítványt hozott létre a Microsoft egyik volt vezetője
·  Szerverleállás
·  Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet!
·  Unoka-Nagyszülő Informatikai Verseny
·  Sokáig volt, most nincs, vajon lesz-e? Napster-story I.
·  Info 2001 és ICT Fórum
·  Magyar E-KönyvKiadó és Áruház
·  Újdonságok az INFO 2001 kiállításon
·  Ablak a világra konferencia
· Cikkek > Események
· Sokáig volt, most nincs, vajon lesz-e? Napster-story II.
Dátum : 2001-08-01 09:25:46
Szerző : Smiley


Azalatt a pár hét haladék alatt, amit még kapott a Napster a bezárásig, ügyészcsapata augusztusban jogi kiskaput talált, így a hálózatnak mégsem kell bezárnia. Megjelent egy olyan weboldal, amelyen becsületpénzt fizethettek a felhasználók a zeneiparnak a letöltött zenék után.
Ez az az időszak, amikor a perelők kezdenek rájönni, hogy nem a Napster teljes kiirtása lehet csak az egyetlen megoldás. Próbálkoznak online zene/klip- forgalmazó rendszerek kialakításával, melyek jobbak is lehetnek a Napsternél.
Nagy fordulat a történetben a Bertelsmann(a BMG tulajdonosa) és a Napster megállapodása, miszerint a jövőben egy előfizetéses rendszert fejlesztenek ki. A Bertelsmann visszavonta valamennyi keresetét a hálózat ellen. Természetesen ők is számítottak arra, hogy az előfizetéses rendszer miatt visszaesik majd a felhasználók száma, de még úgy is elég nagy bevételhez juthatna a megállapodás által a lemezkiadó cég. A szolgáltatás megjelenését 2001 nyarára ígérték. A Bertelsmannál nagy pálfordulat következhetett ekkor be, hiszen a vezérigazgató nagyon pozitívan állt hozzá az együttműködéshez. Nyilatkozatában azt is elmondta, hogy kár lenne az olyan programokat, mint a Napster, tönkretenni, sőt a filmipar számára is hasznos lehet.
A Webnoize, amely szeptember óta végez felméréseket, a következő eredményeket kapta erre az időszakra: Szeptemberben 1,4 milliárd, októberben és novemberben 1,7 milliárd zeneszám cserélt gazdát, a látogatottság ekkor tehát növekedett, egyszerre 840.000 ember csatlakozott a hálózathoz.
2001 februárjában a Napster megpróbált peren kívül megegyezni a RIAA-val, és felajánlott egymilliárd dollárt, amit öt év alatt fizetnének ki a lemezkiadó cégeknek. Ehhez természetesen a szolgáltatásnak fizetőssé kellene válnia, ami elérésfüggően 3-10 dollárt jelentene a felhasználónak havonta. Ez a lemezkiadók tetszését nem nyerte el, mivel szerintük a Napster bevétele ily módon sokkalta nagyobb lenne annál, minthogy csak egymilliárdot fizetnének öt év alatt.
A Bertelsmann és a Napster fejlesztői dolgoznak az új rendszeren, amely eléggé eltérne a megszokottól: olyan másolásvédelmen, ami miatt nem lehetne a letöltött zenéket CD-re írni vagy bármi más módon másolni.
2001 februárjában a Fellebviteli Bíróság engedélyezte a hálózat további működését, de erősen korlátoznia kell ezentúl a file-cseréket. Ez az a döntés, ami után a Napsternek be kellett szüntetnie a jogvédett zenék cseréjét, és ekkor kezdődött el a filterezgetés. Megszületett tehát az első szűrő, amely a számok címe alapján szűrte a zenéket. Természetesen az ötletes felhasználók szinte azonnal megalkották azokat a kis kódolóprogramokat, amelyekkel egyszerűen és nagyszerűen oda-vissza át lehett alakítani a számok címeit. Minden szó első betűje átkerült az utolsó után, és máris felismerhetetlen a rendszer számára.
Áprilisban szövetkezett a RealNetworks, a Bertelsmann, az AOL Time Warner és az EMI, és az eddigieknél sokkal jobb zeneszolgáltatás beingítását tervezi, MusicNet néven.
Februárban a letöltések száma 2,8 milliárd, márciusban 2,5 milliárd zeneszám.
Április elején az ügyet kézben tartó bírónő, Marilyn Patel a Napster orrára koppintott, és megfenyegette, hogy ha nem tesz sürgősen valamit, azaz nem talál ki valami hatékony szűrőt, kénytelen lesz bezáratni a hálózatot. Erre a Napster licencelt egy technológiát, amely hangminták alapján fog azonosítani, és bejelentették, hogy nemsokára ez kerül a rendszerre. Mégsem ez történt, egyenlőre mindössze annyi, hogy továbbra is számcímek alapján szűrnek, csak felvették a listába az elváltoztatott címeket is. Aki ilyenekkel próbált üzletelni, könyörtelenül kitiltották.
Ekkortájt kezdtek a felhasználók szépen lassan átpártolni a többi fájlmegosztóhoz, hiszen van belőlük elég. A Napster végső halálához vezető út ekkor már megkezdődött, hiszen akármilyen filtert találnak ki, rögtön meglesz az ellenszer rá, és ezekért viszont mindig a Napstert fogják gyötörni, egészen addig, amíg meg nem ölik.
Májusban bemutatták a fentebb már említett MusicNetet, amelyel letölthetők a számok központi szerverekről, illetve peer-to-peer módon egy másik felhasználó gépéről. Ezek a számok különleges védelemmel lesznek ellátva: először is a számok csak akkor elérhetők, ha azt a kiadó engedélyezi, majd a másolásvédelem, ami miatt nem lehet CD-re írni, digit-walkman-be tölteni a számokat.
Júnisban kezdtek el valóban dolgozni a "digitális ujjlenyomat" technológián, amelyet a Loudeye cégtől rendelt meg a Napster. A hónap végére be is üzemelték, melynek hatására a felhasználók száma drasztikusan csökkent. Már májusban az addigi átlag 2,5 milliárd letöltött zeneszám 360 millióra csökkent.
Július harmadikán végül a Napster teljesen leállt, mivel a kliens 2.0 béta 10.3 verziója teljesen használhatatlanná tette a rendszert, gyakorlatilag a fájlcsere lehetetlenné vált. Kilenc nappal később Marilyn Patel bírónő úgy döntött, a Napsternek véglegesen mennie kell, betiltotta a szolgáltatást, mivel védelme még mindig "csak" 99%-os. A két legelső perlővel ekkor születik békekötés, a Metallicával és Dr. Dre-vel. Természetesen feltétel a fizetős szolgáltatás.
Pár nappal később a fellebviteli bíróság, a Napster jogászcsapatának támadásai hatására mégis úgy döntött, tovább élhet a szolgáltatás, mégiscsak elég a 99%. Az Amerikai Lemezkiadók Szövetsége (RIAA) még ekkor is elégedetlen, mivel ők a rendszer teljes leállítását akarják. A Napster nem él azzal a lehetőséggel, hogy elinduljon újra, pontosan a legutolsó béta verzió használhatatlansága miatt. Jelenleg fejlesztik a fizetős szolgáltatás beindításához szükséges szoftvert.
Jelenleg a hajdani Napster-felhasználók tömegesen pártolnak át a többi file-megosztóhoz, nem valószínű, hogy sokan visszatérnek majd, ha mégiscsak új életet próbál kezdeni a szolgáltatás. A kérdés továbbra is az, hogy a hajdani nagy kedvenc, a Napster, vajon élhet-e tovább?


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Napster 2.2
Sokáig volt, most nincs, vajon lesz-e? Napster-story I.


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95