FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Események)
·  Beindult a Szamitogep.hu ADSL és VoIP értékesítése
·  Honlap készítő pályázat
·  Return To Castle Wolfenstein: Enemy Territory mérk
·  50 millió dolláros alapítványt hozott létre a Microsoft egyik volt vezetője
·  Szerverleállás
·  Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet!
·  Unoka-Nagyszülő Informatikai Verseny
·  Sokáig volt, most nincs, vajon lesz-e? Napster-story II.
·  Info 2001 és ICT Fórum
·  Magyar E-KönyvKiadó és Áruház
·  Újdonságok az INFO 2001 kiállításon
·  Ablak a világra konferencia
· Cikkek > Események
· Sokáig volt, most nincs, vajon lesz-e? Napster-story I.
Dátum : 2001-07-26 18:12:51
Szerző : Smiley


A Napster-botrány eddigi története

Lassan már nem is emlékszünk a kezdetekre, amikor egy pár egyetemista kölcsönadott egymásnak egy-két zenét. Egy pár egyetemistából lett húszmillió felhasználó, az egy-két zeneszámból mp3-ak milliói-szép nagy botrány, majd a megsemmisülés: sem felhasználók, sem mp3-ak. A hosszadalmas folyamat állomásait, érdekességeit nem haszontalan újra átnézni, hiszen ki igazodik már ki azon, hogy ki mikor kit perelt és miért? Milyen hatással volt a közvéleményre, ki próbált meg belőle hasznot húzni és hogyan? Meglovagolni a technológiát vagy egyszerűen a népszerűséget? Esetleg filmet csinálni Napsterékről? Egy csomó olyan dolog is felmerülhetett az alatt a másfél év alatt, amióta a hercehurca folyik, ami elkerülte a közvélemény figyelmét. Apróságok, melyek ironikusnak, esetleg néha eszetlennek tűnnek, de mindenesetre éredekesek.

Shawn Fanning: létrehozta és elindította



Mielőtt elkezdte írni a programot, soha nem írt alkalmazást Windows alá: Egyszerre tanulta a nyelvet és írta meg a Napstert. Rendkívül gyorsan elterjedt a hír: a legeslegelső béta-verzió volt még csak kész, máris tömegesen töltötték le a programot a zenekedvelők. Ennél a pontnál döntött úgy Fanning, hogy abbahagyja az egyetemet, és csak ennek szenteli az idejét, hiszen már látszott, hogy ez valami nagyon nagy ötlet. Kis együttesek jelentkeztek, akik ilyen úton akarták terjeszteni zenéiket. Akkor nagy jövőt jósoltak a programnak, mindenki meg volt elégedve vele, aztán felfedezte őket a RIAA (Recording Industry Association of America), és kezdődött a kálvária.

A RIAA színrelépése és harcának kezdetei minden ellen, ami mp3



Az első ítéletet illegális mp3-ügyben 1999 nyarának végén hozták meg: egy oregoni egyetemista többezer illegális mp3-mal kereskedett, őt a bíróság bűnösnek nyilvánította. Ezután kezdett el a RIAA razziázni különböző egyetemek szerverein: Carnegie melon egyetem 71 diákjának büntetése: eltiltás az Internettől és egy esszé írása a szerzői jogokról. Voltak, akiket egyenesen perrel fenyegettek, nemcsak az iskolaszéknél jelentették fel őket. Ezen kívül még több mint 300 főiskolának küldtek levelet, hogy a szerverükön illegális mp3-akat találtak, és ebből még nagy problémájuk származhat. Tehát a Napster hálózata ekkor még csak egy volt a sok közül, akik elnyerték a RIAA ellenszenvét.

1999. december 8.-án a RIAA bepereli a Napstert a lemezkiadók és a zenészek nevében

A szerzői jog megsértésével és a kalózkodás elősegítésével vádolja. Százezer dollár kártérítést követel minden olyan dal után, ami illegálisan cserélt gazdát a fórumon. Hónapok óta folyt ekkor már a párbeszéd a RIAA és a Napster között, arról, hogy lehetne megoldani ezt a dolgot pereskedés nélkül, tehát ez a lépés valószínűleg csak a kétségbeesett mp3-terjesztés elleni harc újabb állomása a RIAA részéről.

David Weekly lehetővé tette a klónozást: 2000 elején visszafejtette a program kódját és nyilvánosságra hozta. Mindenféle úton-módon terjesztette, a Napster minden tiltakozása ellenére.

A Napster a 2000-es év elején még az amerikai egyetemekkel is folytatott egyezkedéseket: az ő legfőbb problémájuk az volt, hogy a program túlságosan leterhelte a szervereiket: a forgalom 60%-át tették ki az mp3-cserék. Be is tiltották a program használatát a legtöbb egyetemen. Először a szerverek túlterheltsége miatt, majd azért, hogy kimaradjanak a botrányból.

Április:

2000 áprilisában ijesztettek meg bennünket először: Ekkor tűnt fel először a San Franciscói bíró, aki később levezette az egészet. Kijelentése szerint aki nagyban űzi a zenecserélegetést, börtönbe is kerülhet.
Ugyanebben a hónapban a Metallica pert indított azért, hogy számaik ne legyenek rajta a Napster oldalán, Dr. Dre pedig azért, hogy zárják le az egész szolgáltatást és minden letöltött szám után százezer dollár kártérítést követelt. A Metallica háromszázezer azonosítót nyújtott át a Napsternek, hogy őket tiltsák le a hálózatról, mivel ezeken a gépeken megtalálhatóak voltak a zenéik. Ezt ők meg is ígérték.
Feltörték a Metallica honlapját: elhelyeztek rajta egy Napster.com-ra mutató linket, és a következő üzenetet hagyták: "Leave Napster alone!" Rögtön, miután kiderült, hogy perelnek...
Ekkor még a Napster nyugodt volt, és arra hivatkozott, hogy ő nem kontrollálhatja azt, hogy felhasználói mit cserélgetnek egymás között. Ekkor már egyszerre öt együttes perelte őket.

Május:

Az első vereség a RIAA-val szemben: elutasították a Napster vádejtési kérelmét.
Az összes olyan felhasználót letiltják, aki Metallica-számot tölt le. persze az orvoslás gyorsan megtörténik: ügyes emberek közzétették, hogyan lehet a letiltást megszüntetni, uninstallálás, a Registryben való rövid turkálás és új néven való bejelentkezés módján.
Felmérés: a Napstert használó egyetemek vonzáskörzetében csökkent a zeneCD-k eladása 4%-kal, ezt a felmérést végző VNU Entertainment Marketing szerint ez egyértelműen a Napster miatt van.
Kid Rock azzal vádolja a Napstert, hogy elvette tőle mindennapi betevőjét. Felmérések szerint számait nagy számban töltötték le, ezzel nincstelenné téve a zenészt.
Dr Dre is benyújtotta azoknak a listáját, akik az ő zenéit kínálták: több, mint 230.000 azonosítót tartalmazott a csomag, ezek letiltását kérte, mint nem sokkal ezelőtt a Metallica, holott nem sokkal ezelőtt azt nyilatkozta, nem a felhasználókat akarja letiltatni.

Június:

Az Offspring zenekar Napster-logós pólókat, sapkákat, matricákat kínált eladásra honlapján. Erre a zenecserélő rendszer perrel válaszolt, az Offspring pedig azzal érvelt, hogy ha a Napster felhasználja az ő terméküket, ők is felhasználják a Napsterét. "Mi lehet ebben a probléma?"- kérdezték...



A Napster ismeretlen együttesek ügyét kezdte el felkarolni: Szerződéseket kötött kisebb, független kiadókkal, akik által forgalmazott zene legálisan cserélgethető.

Július:

A RIAA elvesztette az első kört: A Napster képviselői azzal érveltek a tárgyaláson, hogy amíg a felhasználóknak nincs anyagi hasznuk a zenék letöltéséből, addig nincs bűncselekmény.
Lars Ulrich és más lemezkiadók a Kongresszus elé vinnék az ügyet. Az előzetes kihallgatáson próbáltak lehetőséget keresni egy kompromisszumra: Másolásvédelmi eljárás, esetleg reklám a zenében. Többen támogatnák az ilyen fájlcserét legálisan, mivel előállítási-és szállítási költségeket megspórolnának vele. Megegyezés nem született.
A RIAA nyakába újabb per szakadt: az mp3board.com-tól: a Lemezkiadók Egyesülete beszüntette a honlapot az illegális mp3-jaik miatt, de mivel az oldal csak linkeket tartalmaz, az oldal újraindult és most kártérítést követel.
A hó végén a bíróság arra utasította a Napstert, hogy állítsa le zenecserélő hálózatát. Ezután egy dühödt felhasználó bojkottot hirdetett a lemezkiadók ellen: aki hű a Napsterhez, ne vásároljon CD-t! 53.000 felhasználó csatlakozott három napon belül. Ugyanakkor a Napster arra buzdította felhasználóit, hogy vásárolják az őket támogató zenészek és kiadók CD-it, ezzel is mutatva, hogy nincsenek kárára a lemezkiadóknak.


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Napster 2.2
Sokáig volt, most nincs, vajon lesz-e? Napster-story II.


Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106