FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (DVD)
·  LG12x
· Termékbemutatók > DVD
· Cyber 8x DVD olvasó
Dátum : 2001-06-07 19:15:26
Szerző : gigahertz


Ez a DVD meghajtó a CD-ket is nagyon jól olvassa!

Manapság egyre gyorsabb és gyorsabb CD meghajtók kerülnek az üzletek polcaira. A sebességük szinte már gigantikus (a hangjuk is általában), de 1 lemez maximum 700Mbyte kapacitású lehet. Sokszor ennél nagyobb tárolókapacitásra van szükség, ezért terjedt el a DVD lemez és meghajtó. Egy Cyber 8x-os DVD-t teszteltem, ez 32x-es CD olvasásra alkalmas.

Tehát most egy átlagos képességű DVD meghajóval ismerkedhetünk meg.

Térjünk vissza pár mondat erejéig a CD meghajtókra. Bizonyára mindenki tapasztalta már, hogy 40x-es sebesség felett iszonyú hangosan üzemelnek. Akkor is nagyon pörög, amikor kevés adatot olvasunk. Sőt meg kell várni, míg eléri a kellő fordulatszámot, csak után férhetünk hozzá az adatokhoz. Engem nagyon zavart a 44x-es Panasonic hangja. Próbáltam CD Bremse és hasonló programokkal visszafogni a sebességet, sikerült, de nem az igazi megoldás. Mindezt azért írtam le, mert az esetek többségében egy 16 vagy 32x-es sebesség bőven elég és mindez elég csendes ahhoz, hogy ne zavarjon.

Nos ez a DVD meghajtó 32x-esen olvassa elvileg a CD lemezeket. Ez sebesség szempontjából is elég és alig hallani, hogy üzemel. Ha nem lenne ráírva, hogy DVD meghajtóról van szó fel sem tünne:

A tesztgépben a felső a CD író, alatta a DVD és az alatt egy CD olvasó. A CD olvasó és a DVD nem termel különösebb mennyiségű hőt, viszont az író annál inkább. Ezért célszerű azt minél magasabbra tenni, hogy ne fűtse fel a felette található eszközüket. Sőt célszerű (ha egy mód van rá) felette egy üres helyet hagyni.

A DVD a CD meghajtóhoz hasonlóan lehet master vagy slave. Köthetjük IDE vagy ATA kábelre:

Mivel UDMA 33-as eszközről van szó, nem számít különösebben, hogy az ATA kábelon lóg, vagy a standard IDE eszközként lett telepítve.

Ehhez a dobozos DVD-hez adnak négy rögzítő csavart és egy audio kábelt is. Ha a DVD-t és a hangkártyát az audio kábellel összekötjük, akkor az audio sávos CD-ket gyakorlatilag úgy hallgathatjuk, hogy az a gépet nem terheli (nem mintha ez különösebb lassulást okozna pl. egy 1GHz-es gépben). De ez így van a Cd meghajtóknál is…

Természetesen a Windows felismeri a DVD meghajtót, ha egy olyan DVD lemezt helyezünk be, amin pl. programok vagy hasonlók vannak, akkor pont úgy látjuk a tartamát, mint egy CD lemeznek. Egyedül abban van némi különbség, hogy GBytos méretűek is lehetnek a fájlok. És még egy apróság, ha megnézzük egy CD fájlrendszerét, akkor az CDFS rendszerű, míg a DVD-nél UDF mindez.

Teszteltem a DVD adatátviteli sebességét. Elmentem a közeli videotékába és kölcsönöztem egy DVD filmet. Ezen több 1GB-os fájl volt, ebből egyet kiválasztottam és mértem az időt, hogy mennyi idő alatt tudom a winchesterre rámásolni. Természetesen utána azonnal töröltem, hiszen a DVD-t másolni nem szabad!

A DVD-vel ismerkedve azt is kiderült, hogy a DVD filmek nem egy hatalmas fájlból állnak, hanem 1-2Gbytos mérete darabolják. Lejátszás közben a program egymás után fűzi. Sajnos egy apró megtorpanást tapasztaltam ekkor. A darabolásnak nyílván az az egyik előnye, hogy ha valaki FAT32-es fájlrendszert használ és arra vetemedne, hogy lemásol egy DVD-t, (persze olyat, amit szabad) akkor nem okoz a problémát, hogy a FAT32 csak 4Gbytot kezel. Én a Power DVD lejátszó programot használtam.

(Néhány DVD-t másolás ellen védtek. Ekkor nem látjuk a fájlok tartamát, amikor hozzá akarunk férni kudarcra leszünk ítélve. Ugyan én nem próbáltam csak olvastam a témáról. Ezek szerint ezeket is le tudják az ügyesebbek másolni (utána meg börtönbe vonulnak L ). A trükk csupán annyi, hogy megnyitják a filmet a lejátszó programmal és után ripsz-ropsz, ahogy nézik a filmet egy "sunyi" program már meg tudja nyitni olvasásra és írja az infót a winchesterre. De ne másoljuk le olyan DVD lemezt, amit a törvények tiltanak!)

2.56Mbyte/s-os átlagsebesség adódott DVD olvasásakor.

Utána kipróbáltam, hogy egy CD lemezt milyen gyorsan olvas. Itt egy CD teljes tartalmát mentettem le winchesterre, ezen 40-60Mbytos nagy felbontású képek voltak.

2.32Mbyte/s-os sebességgel olvasta a CD-t.

Több CD olvasási sebességét is teszteltem, azt tapasztaltam, hogy az újraírható CD-ket kicsivel lassabban olvassa, mint az egyszer írhatókat. A minimális olvasási sebesség 1.624Mbyte/s volt.

Természetesen attól is függ, hogy hány fájl van a lemezen, mert sok kicsit lassabb lemásolni, mint egy nagyot.

Utána jött a Sanrda nevezetű tesztprogram:

Nos itt kissé elcsodálkoztam. A teszt eredménye szerint 2x-es DVD-vel van dolgunk. Mindenesetre érdemes néhány adatot szemügyre venni:

81ms-os elérési idő annyit jelent, hogy kb. 10x több időre van szüksége, mint egy winchesternek. Itt van még mit fejleszteni, de az is lényeges szempont, hogy egy jobb winchester 7200-10000 környékén forog. Nyílván egy 120mm-es DVD lemezzel ezt a sebességet nem fogják egyhamar elérni. A Sandra mérése szerint 3444-et forog másodpercenként, ehhez képest elég csendes.

Említettem, hogy 2.56Mbyte/s-os sebességet mértem fájl másolással. A teszt azt is elárulja, hogy az általában 639kbyte/s alá nem csökken, hiszen a véletlenszerű olvasás átlagosan leglassabb. De csúcsban 3.3Mbyte/s-re is képes, ha minden összejön.

Eredmény:

Noha 32x-es CD olvasásra képes, a mérés szerint ez kb. csak a felét tudja. Pl. 612M átmásolásához a DVD-nek (CD-ről) 4 perc 47 másodpercre volt szüksége, míg egy 24x-es CD olvasónak 6 perc 49 másodpercre volt szüksége. Ez azt jelenti, hogy a 24x-es olvasó sem 24x-es olvasó a valóságban.

Ha van egy DVD meghajtónk, akkor egy jó hangkártyával és hangfalakkal (a hozzá illő processzor teljesítménnyel) egészen jó kis "házi mozit" össze lehet hozni. Természetesen a DVD lemez is írható "házilag", de ehhez egy PC árával vetekedő íróra van szükség (nem DVD ROM-ra, hanem DVD RAM-ra van szükség.) De azoknak is ajánlom, akik csak CD olvasásra szeretnék használni, mert rendkívül csendes.

Szponzor : DunaWeb Kft.



Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95