FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Események)
·  Beindult a Szamitogep.hu ADSL és VoIP értékesítése
·  Honlap készítő pályázat
·  Return To Castle Wolfenstein: Enemy Territory mérk
·  50 millió dolláros alapítványt hozott létre a Microsoft egyik volt vezetője
·  Szerverleállás
·  Kellemes Karácsonyi Ünnepeket és Boldog Új Évet!
·  Unoka-Nagyszülő Informatikai Verseny
·  Sokáig volt, most nincs, vajon lesz-e? Napster-story II.
·  Sokáig volt, most nincs, vajon lesz-e? Napster-story I.
·  Info 2001 és ICT Fórum
·  Újdonságok az INFO 2001 kiállításon
·  Ablak a világra konferencia
· Cikkek > Események
· Magyar E-KönyvKiadó és Áruház
Dátum : 2001-05-04 09:40:06
Szerző : KEEP


A Magyar E-KönyvKiadó és Áruház sajtóanyagot tett közzé, amely a megnyitásához kapcsolódó sajtótájékoztatóhoz tartozik.

Helye: Objection Kft. 1119 Budapest, Fehérvári út 79., Dél-Buda Center
Ideje: 2001.05.03. 11.00 h

Bemutatkozunk

Cégünk, az Objection Kft. 1999-ben alakult meg Budapesten Varga Péter tulajdonos ötéves, Szilícium-völgyben szerzett programozói tapasztalataira alapozva.

Fő tevékenységként internetes alkalmazásokhoz szoftver alaptechnológiát, szoftver infrastruktúrát és kulcsrakész rendszereket (pl. webáruház szoftver) készítünk, amelyek komplex vállalatirányitási rendszerekbe is integrálhatók.

Az elmúlt évben a megnövekedett feladatok ellátására cégünk új székhelyen, létszámban is gyarapodva, jelenleg nyolc állandó munkatárssal és több külső partnercéggel együtt végzi fejlesztéseit.

A 2000. decemberében indult www.e-kiado.hu e-könyváruház technológiai szolgáltatójaként az elektronikus könyvkiadás területén már néhány hónapos tapasztalatra tettünk szert.
A Digital Future E-kiadó webáruház oldalain egy papíralapú kiadó ifjúsági- és kalandregényei, fantasy és szerepjáték könyvei vásárolhatók meg elektronikus formában.
Úttörő kezdeményezést jelentett, hogy nemrégiben az első folyóirat is felkerült az értékesítésre kínált kiadványok közé: a Rúna Magazin.

Magyarországon elsőként indítjuk el könyvkiadók és más tartalom tulajdonosok számára a MEKKA (Magyar E-KönyvKiadó és Áruház) névre keresztelt, e-könyvkiadást lehetővé tevő infrastruktúra szolgáltatásunkat (www.mekka.hu).

Ez utóbbihoz kivánunk Önöknek tájékoztatást nyújtani a következőkben.

A MEKKA Projekt

A Magyar E-KönyvKiadó és Áruház azzal a célkitűzéssel jött létre, hogy népszerűsítse a hazánkban jelenleg kialakuló e-könyvkultúrát és megjelenési felületet nyújtson az elektronikus könyvkiadás számára.

A MEKKA hivatalosan a Kongresszusi Központban, a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál keretein belül mutatkozott be a közönségnek és lelt kedvező fogadtatásra 2001.április 28-án.

Az áruházi alapfunkciók mellett néhány egyéb szolgáltatás (pl.hírek, játék, szavazás, linkajánló) bevezetésével próbálunk eleget tenni annak a kihívásnak, hogy a vevőknek akkor is érdemes legyen ellátogatni áruházunkba, amikor nem a könyvvásárlás a fő cél.

Mi történik, ha a látogatóból vevő lesz?

Rendszerünkben az e-könyvek hitelkártyával vagy átutalással történő fizetéssel vásárolhatók meg interneten keresztül – ez páratlanul gyorssá és kényelmessé teszi a könyvvásárlást, információbeszerzést.

A vevő számitógépére a könyv digitálisan kódolt – ún. PDF formátumban kerül, amelyet egy téritésmentesen letölthető szoftver tesz olvashatóvá. Ez az olvasóprogram segít abban, hogy az elektronikus könyv esztétikai élménye (betűtípusa, tördelése - olvashatósága) szinte megegyezzen a hagyományos papír formátumú könyvekével.
A másolásvédelemmel ellátott könyvek csak a vásárló számítógépén olvashatók. Lemásolni, kinyomtatni, ajándékba adni vagy kölcsönadni a kiadó által könyvenként beállított felhasználói jogosultságok engedélyezése függvényében lehetséges.

MÁSOLÁSVÉDELEM

A szerzői jogok védhetőségét kiemelt kérdésként kezeljük, s talán igazolni látszik e kérdés hangsúlyosságát a zenei művek internetes fájlmegosztási rendszere körül kialakult helyzet.
Úgy gondoljuk, hogy az értékes tartalmakkal rendelkező kiadói partnerek számára kulcskérdés, hogy e-könyvként kínált kiadványaik megfelelő másolásvédelemmel elláthatók legyenek.
Természetesen néhány kiadványtípus esetében a kinyomtathatóság, másolhatóság fontos szempont, pl. tankönyvekhez tartozó munkafüzetek esetében.
Másutt pedig a műfaji sajátosságok nem teszik szükségessé a másolásvédelmet, ingyenes vagy reklámcélú kiadványok esetében.

OLVASÓPROGRAM

Az általunk alkalmazott szoftverrendszer előállítója az amerikai Glassbook cég volt, amely időközben egy akvizíció folytán az Adobe birodalom részévé vált. Igy a korábbi Glassbook Reader olvasóprogram is - kifinomult e-könyv olvasó funkcióit hiánytalanul megőrizve - az Adobe Acrobat eBook Reader nevet vette fel.

Az Adobe eBook Reader számos előnyös tulajdonsággal rendelkezik:

  • egyoldalas vagy kétoldalas olvasási képet biztosít
  • a szöveg tetszés szerint kicsinyíthető, nagyítható
  • gyorslapozással azonnal a kívánt oldalra juttat
  • Notebookon olvasáshoz a szöveg képe 90 fokban elfordítható
  • a könyvben szövegrészek jelölhetők ki, megjegyzések fűzhetők hozzá
  • a szövegben szavak kereshetők
  • a szövegben szereplő hiperlink hivatkozások az olvasóprogramba behívhatók
  • a könyv újbóli kinyitáskor ott nyílik fel, ahol az olvasást legutoljára abbahagytuk.


  • Az olvasóprogram egy könyvtár modult is tartalmaz, amely a megvásárolt e-könyvek rendszerezett tárolását, kategóriánkénti kereshetőségét teszi lehetővé.

    A szoftver megismerése után érdemes áttekinteni, kik számíthatnak ma potenciális e-könyv vásárlónak, s milyen lehetőségeket rejt magában a kiadók számára az elektronikus publikálás?

    PIACMÉRET



    ÁRRENDSZER, ELŐNYÖK - VÁRHATÓ NEHÉZSÉGEK

    Az e-könyv üzleti modell felépítése lehetővé teszi a hagyományos nyomtatott könyveknél lényegesen kedvezőbb ár kialakítását, mert:
  • alacsonyabb az e-könyvek előállítási költsége: papír-, nyomdai- és szállítási költségek nincsenek
  • nincs hagyományos terjesztés, így drasztikusan csökkennek az ügyviteli-igazgatási költségek (rendelés, számlázás, készletgazdálkodás, raktározás, anyagmozgatás, leltározás)


  • Mindezeknek köszönhetően megvalósítható:

  • a nyomtatásban már nem gazdaságos kiadványok újbóli megjelentethetősége
  • a megjelent tartalmak gyors és gazdaságos frissítése, aktualizálása
  • új értékesítési csatornán keresztül új vevőcsoport elérése
  • azonnali kiszolgálással a vevői elégedettség magasabb szintje
  • jövőorientált cégimázs.


  • Milyen nehézségek várhatók az e-könyvek meghonosodásával kapcsolatban?

  • a képernyőn olvasástól való idegenkedés
  • bankkártyával történő fizetés interneten
  • a kézi e-könyvolvasó készülékek magas ára
  • az e-könyvek kis választéka, témafüggősége.
  • hackertámadások.


  • Azt gondoljuk, hogy ezek a problémák ma még jelentősek, fokozatos leépülésükkel azonban az elektronikus könyvkiadás egyre nagyobb mértékű térhódítása várható.

    AZ EGYÜTTMŰKÖDÉSI FOLYAMAT

    Amennyiben a fentieket mérlegelve a közös együttműködésről megállapodás születik, partnereinknek mindössze annak a feltételnek kell eleget tenniük, hogy az e-könyv formátumban megjelenő könyvek tartalmát és borítóját PDF formátumba hozzák és azt, valamint a könyv adatait ( új ISBN szám, terjedelem, rövid ismertető...stb.) részünkre elektronikus adathordozón eljuttassák. Cégünk a tartalom kódolása, installációk elvégzése után felhelyezi azt a webáruház oldalaira, ahol a kiadvány a vevők számára azonnal megvásárolhatóvá válik.

    ONLINE PUBLIKÁLÁS AZ ADMIN FELÜLETEN

    Igény szerint a könyvek weboldalra helyezését és a felhasználói jogosultságok beállítását a partner kiadó önállóan is elvégezheti saját telephelyéről egy ún. ADMIN-kezelőfelület segítségével.
    A rendszer alapvető számítástechnikai hátteret és Internet elérést feltételez, azonban egyéb infrastrukturális beruházást nem igényel.
    A kódolás során beállítható, hogy a kiadásra szánt mű alapvetően csak a vevő számítógépén legyen olvasható. A könyv jellegétől, illetve egyéb megfontolásoktól függően azonban meghatározhatjuk, hogy az egyes kiadványok, illetve akár részeik is, bizonyos időre:
  • másolhatók
  • kinyomtathatók
  • kölcsönözhetők
  • ajándékba adhatók legyenek.


  • VÁSÁRLÁS

    A vevő a kiválasztott könyvet - regisztráció után – a webáruházaknál megszokott módon kosárba teszi, majd a virtuális kasszához fárad. A bankkártyás fizetés az Inter-Európa Bank oldalán történik, ahol az SSL titkosítási rendszernek köszönhetően az elérhető legnagyobb biztonsággal történik a tranzakció lebonyolítása. Ezután következhet a könyv letöltése.

    ELSZÁMOLÁS

    A vevő regisztrációja, vásárlása és a bank jóváhagyása együttesen (objektumként) kerül tárolásra a háttérrendszerben. Az értékesítési adatok a partnerkiadó által is bármikor lekérdezhetők, listázhatók.
    A rendszer ezen része programvédett, biztonságát a szoftver auditja garantálja. Meghatározott időszakonként a vásárlások kiadónként, könyvenként összegzésre kerülnek.
    Ez képezi az elszámolás alapját.

    TÁVLATOK – KITEKINTÉS

    A bevezetési kampány magasabb látogatottságot, de kevés vásárlást eredményező felfutása után egy alacsonyabb látogatottsági szinten stabilizálódó, de növekvő vásárlási számú tendenciát valószínűsítünk.



    Partnereink az elsők között jelenhetnek meg egy növekvő méretű piacon, s így - alacsony befektetési és kockázatvállalási szint mellett - értékes tapasztalatokat szerezhetnek a kiadási üzlet jövőjét jelentő elektronikus publikálás területén.

    Már az indulást megelőzően csatlakoztak rendszerünkhöz alábbi partnereink:

    Computerbooks Kft., Enciklopédia Kiadó, Kiskapu Kft., Kheirón ’97 Kft., Magyar Elektronikus Könyvtár, Management Kiadó, Saldo Rt., Trans-Europe Kft.,Typotex Kft.

    Köszönjük figyelmüket!



    Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

    Warning: require(../forum/comment.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106

    Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/comment.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 106