FŐOLDAL

KAPCSOLAT

MÉDIAAJÁNLAT


REGISZTRÁCIÓ HÍRLEVÉL
PC-ÁRUHÁZ DRIVERS SZAMITOGEP Antivirus SZAKÜZLET

· Friss (Célkeresztben)
·  RAID elméletben és gyakorlatban
·  Hogyan készítsünk Service Pack Integrated CD-t?
·  Kezdőknek: WinZip 3.
·  Kezdőknek: WinZip 2.
·  Kezdőknek: WinZip 1.
·  Kezdőknek: szövegszépítés 3
·  Kezdöknek: szövegszépítés 2
·  Kezdöknek: ötletek a REGISTRY használatához 3.
·  Kezdőknek: ötletek a REGISTRY használatához
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 4.
·  Kezdőknek: ötletek az Excel használóinak 2
·  Kezdőknek: ötletek a Word használóinak 3
·  Kezdőknek: ötletek a Word használóinak 1
·  Kezdőknek: ötletek a Windowshoz 2.
·  Kezdőknek: képeslap karácsonyra
·  Kezdőknek: a kezes Word.
·  Kezdőknek: monitorok
·  Kezdőknek: botkormány és társai
·  Kezdőknek: MODEM I. (analog modemek)
·  Kezdőknek: grafikus kártyák
· PC tippek > Célkeresztben
· Vásárlás hirdetés alapján
Dátum : 2001-05-16 20:06:07
Szerző : szilaj


Kész átverés? Show nélkül?

 

Még mindig a számítógép vásárlásnál tartok, hiszen minél olcsóbban szeretném megoldani. Ki ne tenné ezt? Talán megoldás lehet az is, ha hirdetés alapján veszek gépet. Ma már ez sem nehéz. De!

Mindenki tudja (hiszen rengeteg vásárlási tapasztalattal rendelkezünk), hogy számítógép-vásárlás esetén több üzletből célszerű ajánlatot kérni, majd ezeket összevetni egymással. Követendő mód, hogy az ajánlatot írásban kérjük. Szerencsés esetben ez kinyomtatva, előre elkészítve ott van az eladó kezében. Hosszasan magyarázza, hogy az ő ajánlatuk a legjobb. Higgyük el. Ezekhez még begyűjt az ember néhány árajánlatot nagyobb áruházlánc hirdetési lapjából. Látszólag könnyű dolga van az embernek, hiszen a sok jó ajánlatból könnyű a döntés. Látszólag. A gyakorlatban azonban a megoldás sok nehézséggel jár. A hirdetések, árajánlatok úgy vannak megfogalmazva, mintha az embert szándékosan át akarnák verni.

Az első megállapítás, hogy a tapasztalatlan vásárló egy kukkot sem ért az egészből. Olyan, mintha a hirdetés szakmabelieknek készült volna, rosszabb, mint egy keresztrejtvény. Egy újoncot teljesen elriaszt. Adtatok, elnevezések: RAM, MHz, GB, stb. Nézzünk meg most egy valós hirdetést. Természetesen a hirdetőt nem nevezem meg.

<

Szilaj Szojuz PC-320 számítógép

 

Intel Celeron 800 MHz CPU

64 MB RAM

20 GB U/ATA66 HDD

50x CD-ROM

1, 44 FDD

integrált videokártya

14"-os SVGA monitor

egér, billentyűzet

Windows ME

56 kbps faxmodem

+ 1 hónap Internet kapcsolat

A hirdetés alapján megpróbálom tisztázni, mi mit takar.

 

Intel Celeron 800 MHz CPU: A gép agya, vagy ha finoman szeretnék fogalmazni, akkor a központi egység. Minél nagyobb a szám, annál gyorsabb. Ha erőművet akarok vele dolgoztatni, akkor a számnak igen magasnak kell lennie. A jó játékoknál sem árt, ha magas a szám. Egy irodai programhoz elég egy kisebb sebességű is.

64 MB RAM: Memória. Rövid távon itt raktározónak el az adatok. Lényeges megjegyezni, hogy ennek méretén is múlik a gép gyorsasága, használhatósága. Lehet, hogy most nagyon jól megy a gépünk, de később? Meg kell kérdezni, hogy bővíthető-e a gép memóriája!

20 GB U/ATA66 HDD: A kezdetén ez mindig nagyon soknak tűnik. Itt tárolódnak a programjaink. Ez a raktár, amelyből a szükséges programok rendelkezésre állnak, mindaddig, míg le nem töröljük őket. Szóval a kezdetkor mindig soknak tűnik. Később meg már alig van hely. Ma már nem érdemes ezzel spórolni.

50x CD-ROM: Nélkülözhetetlen alkotórésze a számítógépnek. Lehetővé teszi, hogy a CD-ROM-on terjesztett programok olvasását. Az olvasás sebességét x-szeres értékben adják meg. Ami elgondolkodtató: terjedőben van egy másik rendszer a DVD-ROM. Várjak, vagy maradjak a CD-ROM-nál.

1, 44 FDD: Kislemez, vagy floppy lemez. Nélkülözhetetlen a gépünkben. Adattároló eszköz.

Integrált videokártya: Így ez leírva semmit sem ér. Tudni kellene, hogy milyen nagy a memória mérete? 4 MB, vagy annál több. Ma játékhoz, képfeldolgozáshoz legalább egy 16 MB-os kártya dukál.

14"-os SVGA monitor: Ennél kisebb monitor már nincs, ezért elgondolkodtató, hogy mire kell a gép? Ha lehet nagyobbat kell választani.

Egér, billentyűzet: Még szerencse, hogy feltüntették a hirdetésben. E nélkül a gép semmit sem ér. Az ára sem egetrengető, a kettő együtt 3-4 ezer forint.

Windows ME: Szép gesztus, hogy a géppel egy jogtiszta programot kapunk, reméljük a számlán ez is fel lesz tüntetve. A programhoz jár egy leírás is, ezt se felejtsük el leellenőrizni.

56 kbps faxmodem: Az internetezéshez, faxoláshoz elengedhetetlen a modem. 56 Kbps-esnél lassabbat nem érdemes venni. Jó lenne azt is tudni, hogy külső, vagy belső modem. Mind a kettőnek van előnye és hátránya is.

+ 1 hónap Internet kapcsolat: A mézesmadzag: azt reméli az eladó, hogy ráharap a kedves vevő és a következő 100 évre is kérni fogja az Internetet. Vigyázat! Beszélünk még róla.

 

Következő részben:

 

Használt gép vásárlása hirdetés alapján.

Vásárlás az Interneten

A használt gép vásárlásának 10 pontja

 


Kapcsolódó hírek/cikkek:
Hogyan vegyünk számítógépet?


Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Warning: require(../forum/centercomments.php) [function.require]: failed to open stream: No such file or directory in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95

Fatal error: require() [function.require]: Failed opening required '../forum/centercomments.php' (include_path='.:/usr/share/php/') in /var/www/www.szamitogep.hu/show/read.php on line 95